Punca dan ciri cemburu kanak-kanak. Apa yang perlu dilakukan ibu bapa?

Kandungannya

Kanak-kanak boleh menjadi sangat cemburu. Semua orang tahu ini, dan berhubung dengan orang dewasa yang terlalu cemburu, mereka sering menggunakan perbandingan "kanak-kanak seperti". Mekanisme untuk perkembangan cemburu kanak-kanak sangat kompleks, tidak seperti orang dewasa. Dan untuk meremehkan cemburu kanak-kanak, untuk mengabaikannya dengan cara apa pun adalah mustahil, kerana ia boleh menyebabkan trauma emosi yang mendalam, yang akan diwujudkan kemudian apabila anak menjadi dewasa.

Kenapa dan bagaimana kanak-kanak cemburu dan apa yang perlu dilakukan kepada ibu bapa dalam situasi tertentu, kami akan memberitahu dalam artikel ini.

Mekanisme

Kecemburuan kanak-kanak selalu disebabkan oleh ketakutan yang tidak dicintai, tidak dilindungi. Pada zaman kanak-kanak, pokok-pokok kelihatan besar, dan masalah - tidak dapat diatasi, dunia untuk kanak-kanak ini bermula dengan ibu dan kebanyakannya terhad kepadanya. Sehingga umur tertentu, ibu adalah penjamin utama keselamatan, sumber cinta dan kelembutan, yang anak-anak tidak memerlukan makanan dan air, dalam tidur dan permainan mereka. Takut kehilangan sekurang-kurangnya sebahagian kecil daripada cinta ini kepada orang utama untuk bayi dan menjana cemburu.

Jangan berfikir bahawa kanak-kanak menyedari orang yang disayangi sebagai harta, lebih kerap berlaku untuk cemburu dewasa. Mekanisme pembangunan tindak balas negatif pada kanak-kanak biasanya berbeza: pertama, ada kebingungan tentang mengapa dan dari mana seseorang datang kepada siapa ibu memberi perhatian. Ketidakupayaan kerana usia dan kurang pengalaman hidup untuk menjelaskan segala sesuatu kepada diri sendiri dan memberi jawapan kepada soalan-soalan yang menyedihkan berubah menjadi penolakan psikologi terhadap keadaan. Sekiranya keadaan tidak hilang, ia bermula bantahan, yang boleh terbuka dan mengambil bentuk konflik dalaman yang teruk.

Bayi tidak dapat menyesuaikan diri dengan keadaan kewujudan baru. Tetapi dia tidak boleh wujud di dalamnya sama ada. Kerana ini, konfliknya tidak bermula dengan dirinya sendiri, tetapi dengan orang lain. Tingkah lakunya berubah, dia cuba dengan segala cara untuk mengembalikan pesanan lama, biasa dan akrab, cuba menarik perhatian ibunya.

Kecemburuan kanak-kanak adalah jeritan untuk bantuan, yang tidak boleh diabaikan, kerana ini penuh dengan akibat serius bagi jiwa kanak-kanak.

Anak-anak yang cemburu bermula sangat awal. Reaksi seperti yang pertama dapat dilihat pada kanak-kanak berusia 10-11 bulan., pada masa ini kanak-kanak mula membantah jika ibu tiba-tiba mula mendekati anak-anak atau ayah lain pada ketika itu apabila dia memerlukan kehadiran ibunya. Selepas satu setengah tahun, kanak-kanak menjadi pemilik besar, ini dapat dilihat dalam sikap mereka terhadap mainan mereka dan prospek untuk berkongsi dengan anak lain.

Selepas dua tahun, kanak-kanak memperoleh keupayaan untuk sedikit menghalang emosi dan kecemburuan mereka, tetapi sejak saat itu kecembungan menjadi sangat berbahaya.apabila bayi memindahkan pengalamannya di dalam jiwanya. Kanak-kanak yang cemburu terbesar di dunia adalah kanak-kanak dari 2 hingga 5 tahunPada zaman ini, keperluan untuk disayangi dan pencerobohan atas sumber cinta peribadinya dianggap sangat menyakitkan.

Kanak-kanak dari mana-mana umur cemburu cemburu boleh menjadi yang paling merosakkan semuakerana kanak-kanak besar sudah dapat memberikan jawapan kepada beberapa soalan, tetapi jawapan-jawapan ini jelas tidak sesuai untuknya.

Lebih banyak kanak-kanak itu telah mengumpul pengalaman hidup, semakin kuat ketakutan untuk kehilangan disposisi seseorang yang penting akan menjadi dan pilihan yang lebih canggih untuk membalas dendam terhadap "pelaku" dan "penceroboh" mungkin.

Bahaya

Kenapa anda tidak boleh berharap anak itu akan "gila", mengatasi cemburu dan sengaja mengabaikannya? Jawapannya agak mudah - kemarahan yang dia rasakan, serta ketakutan yang dimilikinya, bersama-sama boleh menjadi asas yang mantap untuk perkembangan gangguan mental. Peratusan besar fobia, gangguan paranoid, menurut pakar psikiatri yang berpengalaman, mempunyai akar yang mendalam, "kebudak-budakan", dan berdasarkan tepat pada cemburu kanak-kanak yang sangat merosakkan.

Dia yang boleh memaksa semua perkara positif yang diperlukan oleh seorang kanak-kanak untuk membentuk keperibadian, dan kemudian seorang dewasa yang sangat kejam dan sinis boleh tumbuh dari bayi penderita yang tidak disia-siakan dalam masa, diterima dan disalahpahami; di dunia ini.

Kanak-kanak, yang cemburu tidak disesuaikan dengan sewajarnya pada usia dini, selama bertahun-tahun berubah menjadi "masalah" remaja, yang menjadi sukar bagi ibu bapa untuk mengatasi, mereka sering muncul dalam "cerita buruk" dan syarikat yang tidak sesuai.

Dalam semua kes, apabila konflik dalaman tidak dapat diselesaikan dalam masa kanak-kanak, kompleks yang terbentuk yang sudah ada pada masa remaja, dan kemudiannya pada masa dewasa, secara signifikan merumitkan kewujudan: terdapat kesulitan dengan pengenalan diri, sukar untuk seseorang mengekalkan hubungan, mencapai ketinggian dalam bidang profesional, pelbagai penyimpangan dalam tingkah laku seksual dapat berkembang hubungan, seseorang menjadi manusia cemburu patologis, dengan siapa ia bukan sahaja mustahil tetapi juga berbahaya untuk hidup di bawah satu bumbung.

Sebabnya

Sebab utama yang menyebabkan kecemburuan kanak-kanak - secara dramatik mengubah keadaan luaran yang mengubah susunan hubungan dalam keluarga. Selalunya kelahiran saudara atau saudara perempuan. Sekiranya kanak-kanak itu tidak disiapkan dengan sempurna untuk kemunculan seorang lelaki baru, jika dia tidak dijadikan sebagai "rakan sekerjanya" dan pembantu semasa kehamilan, maka kebingungan pada pandangan bundelan yang dibawa dari hospital bersalin akan dengan cepat berubah menjadi kebencian terhadap adik atau saudaranya, kerana dia akan menuntut lebih banyak perhatian daripada ibu.

Penyediaan awal kanak-kanak untuk perubahan itu adalah syarat penting untuk penyesuaian yang lebih lembut, tetapi, malangnya, ia sama sekali tidak menjamin bahawa tidak akan ada kecemburuan.

Ramalkan kemungkinan kejadiannya tidak mungkin.

Popular kedua keadaan di mana kanak-kanak mula cemburu dikaitkan dengan perubahan dalam kehidupan peribadi ibu bapa. Jika kanak-kanak itu tinggal bersama ibunya, dan seorang dewasa baru muncul - ibu tercinta, tidak kira betapa baiknya seseorang itu, anak itu lebih cemburu terhadap ibunya untuk lelaki ini. Seorang anak perempuan boleh cemburu ibunya untuk suami baru, tidak kurang daripada seorang anak kecil.

Semangat persaingan di zaman kanak-kanak sangat penting., ia membolehkan kanak-kanak untuk menguasai kaedah mencapai matlamat dan berusaha untuk mendapatkan keputusan yang lebih baik; permainan kanak-kanak banyak didasarkan padanya, tetapi ia adalah orang yang boleh menjadi cemburu utama jika ibu bapa membayar lebih, seperti yang diingini kepada anak-anak orang lain: jadi mereka cemburu anak saudara mereka, kanak-kanak jiran. Kecemburuan kanak-kanak boleh menjadi sangat berbeza.

Selalunya seorang anak cemburu terhadap ibu untuk ayah, ayah adalah ibu, dan setakat ini juga dijelaskan, kerana ibu bapa kedua juga memerlukan perhatian dan masa yang pertama, dan, sebagai peraturan, mereka tidak mengambil "pertemuan" ini dengan mereka.

Manifestasi

Kanak-kanak, tidak seperti orang dewasa, tidak mempunyai "pelbagai" tindak balas yang terpilih, dan oleh itu kebanyakannya bertindak seperti berikut.

  • Kanak-kanak menunjukkan ketidakberdayaannya. Walaupun dia tahu bagaimana untuk memakai kasut, untuk berpakaian, tiba-tiba dia "lupa" semua kemahiran dan memerlukan bantuan dari ibunya. Selalunya, kecemburuan seorang anak yang lebih tua kepada seorang bayi yang baru lahir dinyatakan, oleh kerana logik seorang kanak-kanak, menjadi tidak berdaya seperti bayi, dia akan menerima perhatian penuh ibunya.
  • Kanak-kanak itu menjadi bermusuhan. Pencerobohan dan penolakan diarahkan pada objek, yang menjadi perhatian.Ini terjadi pada kelahiran anak kedua, dengan pernikahan baru seorang ibu tunggal. Bayi itu enggan berkomunikasi dengan ahli keluarga baru; jika kita bercakap tentang bayi yang baru lahir, maka cemburu boleh memperoleh ciri-ciri yang sangat berbahaya: anak sulung boleh menyebabkan kecederaan, lebam, membakar kepada yang lebih muda.
  • Perubahan tingkah laku yang mendadak. Jika bayi itu mudah alih dan ingin tahu dan tiba-tiba menjadi ditutup dan tidak boleh disosialisasikan, kemungkinan cemburuannya berlaku dalam bentuk tersembunyi berbahaya.
  • Perubahan fisiologi. Seorang kanak-kanak, walaupun pada umur 7-9 tahun, tiba-tiba mula menulis dalam mimpi, tidurnya, selera makan terganggu, penyakit yang sedia ada menjadi lebih teruk, gangguan neurologi atau lain-lain muncul. Komponen psikosomatik adalah pelbagai. Selalunya, kanak-kanak yang tidak mahu melihat orang baru dalam keluarga, sama ada isteri baru bapa atau suami baru ibu atau anak bongsu, mula mengalami penyakit organ penglihatan dan pendengaran, dia sering mempunyai otitis, ada tanda-tanda penurunan ketajaman penglihatan. Penyakit gastrousus dan ginjal berada di tempat kedua.

Terutamanya adalah perlu untuk berpusat di kompleks Oedipal dan kompleks Electra. Dalam kes pertama, anak itu cemburu dengan ayah ibunya atau bapa tiri, pada kedua anak perempuan itu cemburu terhadap bapanya untuk isteri baru atau bahkan ibunya sendiri. Kedua-dua kompleks ini adalah manifestasi kasih sayang yang tidak sedarkan diri untuk ahli lawan jenis, dari mana orientasi seksual yang betul sepenuhnya akan terbentuk pada satu masa. Usia permulaan kompleks tersebut adalah 2-6 tahun, selepas ulang tahun keenam, kanak-kanak berusaha untuk menjadi seperti orang tua seks mereka sendiri.

Adalah penting untuk menentukan dengan jelas sempadan cinta itu. Contohnya, apabila "kecondongan", apabila kompleks Oedipal terlalu kuat, seorang budak lelaki selepas 6 tahun akan ingin menjadi seperti ibunya, dan bukan bapanya, yang akhirnya boleh membawa kepada pembentukan kecenderungan homoseksual kerana identifikasi dirinya oleh jenis wanita.

Prosedur untuk orang dewasa

Sudah tentu, psikoterapi pencegahan adalah pilihan terbaik. Sebelum kelahiran anak kedua, anda perlu mempersiapkan yang lebih tua: tunjukkan dia foto sendiri semasa bayi, bercakap tentang bagaimana saudara lelaki atau kakaknya tumbuh di perut ibunya, berunding dengan anak sulung mengenai pilihan katil dan kereta dorong, mainan dan pakaian untuk serbuk. Lebih-lebih lagi kanak-kanak itu berasa harga diri, lebih baik.

Adalah penting untuk pertama bercakap dengan bayi dan bahawa orang dewasa baru tidak lama lagi akan berada di dalam keluarga, jika keadaan seperti itu.

Beritahu kami bahawa dia baik dan baik, bahawa dia sudah sangat berharap untuk pertemuan ini dan bermimpi bertemu dengan anda. Secara optimum, jika seorang kanak-kanak bertemu dengan ayah tiruan masa depan dan mewujudkan hubungan utama sebelum keputusan dibuat bersekedudukan dengan orang dewasa.

Sekiranya persediaan tidak dijalankan, dan kecemburuan tidak dapat dielakkan, nasihat psikologi berikut akan membantu.

  • Tanya anak yang lebih tua untuk membantu anda, menunjukkan betapa pentingnya penyertaannya dalam menjaga bayi, tetapi jangan menjadikan anak itu sebagai pengasuh. Secara beransur-ansur, penatua akan mengasihi yang lebih muda dengan sepenuh hatinya, tetapi untuk sekarang biarlah dia membantunya memberikan seekor dubur atau krim bayi untuk menggulung dermaga.
  • Cari setiap hari walaupun hanya satu jam, tetapi hanya untuk kanak-kanak yang lebih tua. Baca, lukiskan, tonton kartun atau filem, hanya berjalan di sepanjang jalan bersama-sama. Ia sangat penting untuk tidak mengujakan untuk menyatakan kasih sayang anda kepadanya.
  • Lebih kerap mengadakan masa lapang bersama, di mana terdapat tempat untuk semua ahli keluarga: perjalanan bersama ke pawagam, berkelah, kenaikan, perjalanan ke laut. Lakukan bersama.
  • Jangan cuba untuk menghiburkan anak dengan hadiah, menghalangnya perhatian. Mengambil pengalamannya dengan serius, menggalakkan bercakap, biarkan kanak-kanak membicarakan perasaannya. Jadilah pendengar yang baik.
  • Tegaskan berhenti usaha untuk menunjukkan sebarang pencerobohan. Ini berlaku apabila tidak ada kompromi.

Melihat kezaliman - dengan serta-merta dengan tegas menjelaskan ketidakmampuan ini. Perhatikan sekali lagi - mengambil langkah-langkah bersifat pedagogi.

Ulasan dan cadangan ibu bapa

Dalam maklum balas mereka, ibu bapa menunjukkan bahawa kanak-kanak dari usia yang sama bersaing. Mereka tidak cemburu ketika ibunya pulang dari hospital, tetapi kemudian, apabila kedua-dua mereka mula mengenal pasti tempat mereka dalam keluarga dan hati ibunya. Persaingan boleh menjadi sangat sukar.

Ibu bapa yang berpengalaman tidak menasihati menghukum kanak-kanak itu kerana pranks yang dia lakukan dalam cemburu cemburu, tetapi mustahil untuk kasihan kepadanya, dan dengan itu menggalakkan perasaan protes. Yang paling penting, jika ibu bapa yang sama yang disukai anaknya. Kemudian kanak-kanak itu akan dengan cepat memahami bahawa tindakan buruk tidak menambah "gelas" ke mata ibunya sama sekali, dan dia akan mula mencari cara lain.

Cinta untuk kanak-kanak itu berfungsi dengan keajaiban. Mana-mana cemburu, jika diperhatikan pada masa itu dan tidak dicemooh oleh orang dewasa, tidak dapat dinafikan. Tetapi kanak-kanak itu sendiri tidak dapat menampung tugas ini. Jangan berpelukan dengan pelukan dan ciuman, atas pernyataan cinta, atas dorongan pencapaian dan idea-ideanya.

Mengenai cara menyediakan kanak-kanak yang lebih tua untuk kemunculan bayi - video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan