Sanatoria untuk kanak-kanak dengan ibu bapa

Kandungannya

Selalunya, percutian musim panas yang ideal untuk kanak-kanak dengan unsur pemulihan bermakna kem klasik, di mana kanak-kanak menghabiskan masa kebanyakannya di syarikat rakan sebaya mereka. Walau bagaimanapun, dalam banyak kes, rehat yang berasingan dan bebas untuk kanak-kanak kelihatan tidak sesuai atau bahkan mustahil. Dalam situasi sedemikian, sanatorium untuk kanak-kanak dengan ibu bapa boleh bertindak sebagai alternatif.

Ciri khas

Bukan untuk apa-apa bahawa institusi itu tidak dipanggil kem, tetapi sanatoriums - di sini perhatian maksimum dibayar kepada isu-isu kesihatan memulihkan. Kebanyakan pusat rekreasi ini mempunyai profil rawatan dan pemulihan tertentu, iaitu, mereka direka khusus untuk kanak-kanak yang menderita penyakit tertentu - sebagai peraturan, oleh sebab itu, ibu bapa tidak mahu membiarkan anak-anak mereka pergi bercuti mereka sendiri. Pada masa yang sama, secara selari terdapat kedua-dua institusi perubatan untuk rekreasi bebas kanak-kanak, serta pusat kesihatan umum untuk seluruh keluarga.

Adapun asas-asas di mana kanak-kanak mesti datang disertai oleh saudara-mara, mereka dibahagikan kepada sanatoria dan keluarga ibu dan anak.

Pertama dikira pada ibu muda dengan bayi, segala-galanya diketepikan dengan tepat untuk kekhususan tersebut - dengan jangkaan wanita dan bayi.

Sanatoriums jenis keluarga mencadangkan program hiburan yang lebih pelbagai, memandangkan tetamu mereka kemungkinan besar akan menjadi jenis dan umur yang berbeza.

Faedah

Pilihan yang berpihak kepada sanatoriums untuk cuti dengan ibu bapa sering dibuat walaupun oleh keluarga yang kelihatan sihat dan tidak kelihatan seperti mereka yang memerlukan pemulihan. Marilah kita membuka kerahsiaan kerahsiaan - mereka mungkin kelihatan seperti ini sebab mereka tidak memulakan kesihatan mereka, tetapi mereka membawanya ke dalam urutan yang tepat pada waktunya. Secara umum, kelebihan institusi tersebut adalah seperti berikut:

 • Ini adalah pilihan rekreasi yang teratur. Program institusi itu tentunya melibatkan bukan sahaja prosedur pemulihan, tetapi juga beberapa hiburan yang menarik, yang akan membantu kanak-kanak melupakan kesukaran belajar, orang dewasa akan menghadapi kesukaran bekerja, dan seluruh keluarga akan membantu perhimpunan.
 • Pusat-pusat rekreasi sedemikian terletak di sudut-sudut alam semulajadi, yang dicirikan oleh kecantikan istimewa, yang dengan sendirinya membantu untuk berehat dan meremajakan. Udara bersih, laut atau air mineral, garam mineral atau lumpur terapeutik akan memberi kesan penyembuhan tambahan.
 • Sebagai peraturan, sanatoriums adalah institusi yang mempunyai kecenderungan perubatan yang jelas. Semua pelawat berada di bawah penyeliaan doktor khusus yang berkelayakan, dan program lain dibina sedemikian rupa untuk membekalkannya dengan prosedur perubatan khas, yang membolehkan masa yang lama untuk menenangkan penyakit.

Pandangan

Mungkin semua orang sanatorium kanak-kanak untuk bercuti dengan ibu bapa adalah individu dan mempunyai ciri-ciri tersendiri. Sesetengah institusi ini tidak dapat memenuhi apa-apa klasifikasi - begitu banyak mereka menonjol dari julat umum. Walau bagaimanapun, untuk memudahkan mempertimbangkan pilihan dan membuat gambaran umum tawaran yang tersedia, semua pertubuhan jenis ini boleh dibahagikan kepada jenis berikut.

Kesihatan

Sanatori tersebut sama ada tidak menumpukan perhatian kepada kanak-kanak yang sakit, yang terlibat dalam memulihkan keadaan yang sihat, atau tidak mempunyai pengkhususan yang sempit, mempunyai banyak peluang untuk rekreasi kanak-kanak dengan pelbagai jenis penyakit.

Ini adalah pusat-pusat rekreasi yang biasanya dimiliki oleh keluarga klasik - yang mana anda boleh datang bersama seluruh keluarga. Kem kesihatan berbeza dengan kem kesihatan, di mana banyak masa pelancong bercampur dengan prosedur perubatan sebenar.

Terapi Pertuturan

Dibuat secara khusus untuk kanak-kanak yang sangat sukar memandangkan sebutan bunyi tertentu. Oleh itu, dinasihatkan untuk berehat di sini dengan ibu anda, kerana masalah seperti biasanya berlaku pada kanak-kanak usia prasekolah, yang tidak disarankan untuk dihantar untuk berehat tanpa ibu bapa.

Sebenarnya, sanatorium seperti ini berbeza sedikit dari pusat rekreasi biasa, hanya ahli terapi pertuturan harian yang bekerja dengan kanak-kanak yang beristirahat di sini, yang dalam suasana rehat yang tidak mengganggu akan membantu memperbaiki sebutan dan dengan tepat meletakkan kemahiran pertuturan.

Neuropsychiatric

Institusi sedemikian adalah relevan untuk kanak-kanak yang mempunyai masalah dengan sistem saraf. Masalah yang sama boleh disebabkan oleh trauma, dan boleh menjadi kongenital.

Kakitangan perubatan tempatan adalah ahli psikologi dan pakar neuropatologi, yang profesionalismenya bertujuan untuk mengembalikan anak kepada kehidupan normal.

Pulmonari

Orang biasanya datang ke sanatorium yang sama ke arah doktor yang hadir, kerana mereka merawat penyakit serius seperti bronkitis, asma bronkial dan radang paru-paru.

Selain itu, di sini anda boleh mengambil kursus pemulihan selepas penyakit itu telah dikalahkan. Untuk sanatoriums ini ada keperluan yang sangat tinggi untuk lokasi - udara di kawasan itu harus jelas.

Ortopedik

Terdapat semua keadaan untuk kanak-kanak yang lain dengan masalah sistem muskuloskeletal. Katil dan tilam di sini dipilih mengikut standard perubatan antarabangsa, dan, jika perlu, juga individu untuk setiap pelawat. Program ini dijamin termasuk urutan terapeutik dan prosedur restoratif lain.

Untuk kanak-kanak kurang upaya

Kategori sanatoriums yang berasingan adalah pusat rekreasi untuk kanak-kanak kurang upaya. Malangnya, kemungkinan ubat-ubatan moden tidak cukup untuk membantu mereka, tetapi mereka juga layak mendapat rehat yang baik di pangkalan yang secara khusus mengambil kira keperluan mereka.

Keperluan jelas - kecergasan maksimum semua langkah untuk orang kurang upaya, program menarik yang direka tanpa permainan aktif dan staf yang paling responsif dan responsif.

7 foto

Di samping itu, sanatoria untuk seluruh kanak-kanak dengan orang dewasa sering dibahagikan kepada berbayar dan percuma, yang tidak benar. Tiada pusat rekreasi hanya berfungsi dengan semangat, semua baucer masih dibayar, kadang-kadang mereka tidak dibayar oleh ibu bapa, tetapi oleh syarikat di mana mereka bekerja, atau oleh beberapa organisasi kerajaan.

Dalam erti kata lain, dalam keadaan tertentu, anda boleh mendapatkan sanatorium yang dibayar secara percuma, jadi anda tidak boleh membahagikannya mengikut prinsip ini menjadi yang baik dan tingkat kedua.

Contraindications

Bertentangan dengan hakikat bahawa sanatorium adalah institusi profil pemulihan perubatan, ada kemungkinan tidak ada untuk semua orang dan tidak selalu. Terdapat kontraindikasi, di hadapannya yang tidak diingini untuk pergi ke sanatorium, dan mereka tidak akan membiarkannya pergi. Berikut adalah:

 • Apa-apa penyakit dalam tempoh akut adalah kontraindikasi untuk lawatan tersebut. Rawatan sanatorium bukanlah reanimasi, dan bukannya klinik multidisiplin, jadi jika seorang anak tiba-tiba sakit, anda tidak dapat menyembuhkannya di sini, dan risiko anda menjangkiti kanak-kanak lain.
 • Penyakit dan kecederaan somatik yang tidak boleh dijangkiti akan menjadi halangan bagi perjalanan, dengan syarat mereka memerlukan rawatan pesakit. Segala-galanya adalah logik di sini, kerana perkara yang paling penting adalah kesihatan kanak-kanak, dan jika dia perlu dirawat sepanjang hari, ia tidak sepatutnya menggantikannya dengan rehat dengan prosedur berkala.
 • Jika seorang kanak-kanak baru-baru ini mengalami jangkitan dan sudah pulih, mereka mungkin masih tidak dibenarkan masuk ke sanatorium. Fakta bahawa jejak jangkitan masih kekal di dalam badan untuk beberapa waktu, dan jika anak ini sudah sakit dan telah belajar untuk menahan jangkitan ini, maka itu bukan fakta bahawa pelancong lain juga. Keadaan ini amat berbahaya bagi bayi dan kanak-kanak sehingga umur 2-4 tahun. Selepas pemulihan, doktor yang menghadiri mesti membuat tempoh pengasingan tertentu, di mana hubungan dengan orang asing tidak diingini, dan hanya apabila ia berakhir anda boleh pergi bercuti dan pemulihan.
 • Dalam sesetengah kes, kanak-kanak boleh menjadi sihat, tetapi pada masa yang sama bertindak sebagai pembawa penyakit dan menjangkiti orang lain. Jika bayi adalah pembawa disentri atau jangkitan usus lain, akses ke sanatorium ditutup untuknya, kerana kebarangkalian jangkitan kepada orang lain sangat tinggi.
 • Mana-mana sanatorium mengandaikan rutin dan program harian tertentu, oleh itu, tidak mungkin kanak-kanak akan diterima di sana, memerlukan penjagaan individu yang tetap. Satu-satunya pengecualian mungkin adalah pusat rekreasi yang direka khusus untuk kanak-kanak tersebut.
 • Kumpulan kontraindikasi yang berasingan adalah penyakit mental dan gangguan. Rekreasi yang dianjurkan melibatkan berkomunikasi dengan orang lain dan membuat kenalan baru, oleh itu sanatoria tidak boleh diakses untuk kanak-kanak yang mempunyai kelakuan tingkah laku atau penyesuaian sosial. Letakkan salib bercuti boleh kejang kejang.
 • Neoplasma ganas dan penyakit kanser juga akan menjadi halangan untuk perjalanan, melainkan jika kita bercakap mengenai sebuah resort kesihatan khusus.

Kadang-kadang pusat rekreasi individu menubuhkan senarai penyakit mereka sendiri yang dikontraindikasikan untuk resort tertentu - ini bermakna ada kemungkinan bahawa keadaan persekitaran, spesifik rutin harian atau makanan, serta ciri prosedur yang dilakukan, boleh membahayakan pesakit. Sebelum mendapat tiket, momen sedemikian mesti dijelaskan.

Bagaimana hendak mendapatkan tiket?

Untuk perjalanan, anda pasti memerlukan tiket, dan terdapat beberapa cara untuk mendapatkannya, masing-masing mempunyai kelebihan dan kelemahan sendiri. Pertimbangkan setiap kaedah dengan lebih terperinci:

 • Membeli. Kelebihan utama penyelesaian ini adalah keupayaan untuk memilih secara terperinci apa-apa butiran, termasuk syarat kediaman dan lokasi sanatorium. Pilihan ini sangat sesuai untuk mereka yang pemilih tentang segala-galanya dan hanya mahu yang terbaik. Titik negatif akan menjadi kos - ini adalah cara paling mahal untuk mendapatkan tiket.
 • Rayuan di tempat kerja. Kesatuan sekerja dan agensi insurans sosial setiap tahun memperuntukkan dana untuk pemulihan yang memerlukan, termasuk kanak-kanak. Jika anda mempunyai kad sanatorium untuk merawat kanak-kanak, tulis permohonan di tempat kerja pada borang 76/0 dan tunggu hasilnya - hakikatnya terdapat banyak orang yang ingin berehat, oleh itu, suruhanjaya akan memilih hanya mereka yang benar-benar memerlukannya. Dengan kehadiran dua kanak-kanak yang memerlukan rawatan, baucar tersebut akan dikenakan biaya percuma, jika anda mempunyai satu, anda perlu membayar 10% daripada harga, dan jika anda ingin pergi bersama seluruh keluarga - 20% daripada kos. Ia adalah dalam mana-mana yang sangat menguntungkan, tetapi peluang untuk mendapatkan baucar tidak 100 peratus, dan syarat-syarat untuk berehat tidak selalu yang terbaik.
 • Rayuan ke klinik. Anda boleh mendapatkan tiket walaupun di klinik kanak-kanak - untuk melakukan ini, atas syor doktor yang hadir, anda mesti menulis permohonan yang dialamatkan kepada pengarah. Kelebihan langkah ini adalah bahawa baucar akan sepenuhnya bebas, dan yang paling penting, tegas ke sanatorium yang akan membantu menyelesaikan masalah bayi ini. Pada masa yang sama, amalan aduan tersebut agak kecil, dan peratusan hasil positif adalah lebih rendah.

Senarai dokumen yang diperlukan

Untuk rawatan sanatorium kanak-kanak, sebagai tambahan kepada baucer dan sijil kelahirannya, anda memerlukan satu set lengkap dokumen perubatan. Berikut adalah:

 • Kad sanatorium (rujukan perubatan untuk rawatan) borang 076/0, yang dikeluarkan tidak lebih daripada dua bulan yang lalu;
 • Satu set dokumen yang menggambarkan keadaan semasa kesihatan kanak-kanak: ekstrak dari sejarah penyakit, vaksinasi, ujian darah, air kencing dan tinja (tidak lebih daripada sebulan yang lalu), sijil dari pakar dermatologi mengenai ketiadaan jangkitan pada kulit;
 • Maklumat mengenai persekitaran epidemiologi (kekurangan hubungan dengan pesakit berjangkit) di rumah atau di tempat pengajian.

Lebih terperinci, senarai ini perlu dijelaskan dalam sanatorium tertentu. Lakukan lebih awal, kerana mengumpulkan semua dokumentasi yang diperlukan dapat mengambil terlalu banyak waktu, dan kemudian anda tidak punya waktu sebelum keberangkatan.

Motel terbaik

Salah satu pusat peranginan resort yang paling terkenal di negara ini terletak betul-betul di rantau Moscow - di Kratovo, dengan nama yang sama. Di sini mereka membantu kanak-kanak dengan masalah sistem pernafasan dan organ-organ aliran darah, sistem saraf dan endokrin, dan gangguan pencernaan dan metabolik. Anda boleh datang ke sini untuk pencegahan dan pemulihan umum, serta untuk diagnosis dan pemulihan.

Resort kesihatan terbaik untuk kanak-kanak dan ibu bapa mereka di Wilayah Krasnodar dan seluruh Caucasus adalah sanatorium Dzhinal yang terletak di Kislovodsk. Keanehannya adalah diagnosis yang dapat disampaikan di sini, dan segera memutuskan prosedur yang diperlukan. Bonus yang bagus untuk alam semula jadi yang menakjubkan akan menjadi perairan mineral dan lumpur curative.

Di antara sanatori neuropsychiatrik, Pavlovsky, yang terletak di Bashkiria, mendapat populariti tertentu. Ini adalah pilihan terbaik bagi kanak-kanak yang tidak boleh berehat di sanatoriums dan kem lain, mengalami cerebral palsy, sindrom Down, autisme dan kecederaan kongenital. Pakar tempatan akan membantu anda mempercayai bahawa penyakit anak anda tidak sia-sia.

Resort asing juga dalam permintaan, terutamanya berhampiran, di Belarus dan Ukraine. Mereka adalah permintaan kerana jarak dekat, harga yang rendah dan mesra alam, tidak disentuh.

Institusi khusus setempat untuk anak-anak dengan ibu bapanya, seperti sanatorium dermatologi Radughta dan sanatorium Oftalmologi Bogatyr, diketahui jauh di luar batas negara mereka.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan