Kem sukan kanak-kanak

Kandungannya

Untuk mengambil tempat untuk sisa musim panas seorang atlet kecil adalah tugas yang agak sukar. Kanak-kanak yang suka menghabiskan masa lapang mereka dengan aktif akan gembira untuk menghabiskan cuti musim panas mereka yang dikelilingi oleh rakan-rakan mereka yang mempunyai minat yang sama. Setiap tahun, kem sukan menjadi tuan rumah berpuluh-puluh ribu kanak-kanak dari seluruh dunia.

Ciri-ciri dan faedah

Kanak-kanak mula pulih sejak zaman Kesatuan Soviet. Setiap tahun, anak-anak sekolah dari bandar-bandar berbeza datang kem kesihatan kanak-kanakuntuk meningkatkan kesihatan dan bersedia untuk tahun persekolahan baru. Banyak pusat pakar dalam rekreasi musim panas yang aktif untuk atlet muda.

Biasanya tempoh peralihan di pusat sukan kanak-kanak boleh berbeza. Dari 7 hari hingga tiga minggu. Semua pusat, sebagai peraturan, berbeza di kawasan sukan yang berbeza. Rehat di organisasi kesihatan sedemikian akan merayu kepada anak-anak yang paling aktif dan gelisah.

Keuntungan mencari adalah besar. Mereka membenarkan:

 • Sifat watak sporty. Sebilangan besar pelbagai pertandingan dan acara sukan menguatkan keinginan untuk memenangi dan meningkatkan semangat berpasukan.

 • Temui rakan baru. Penyertaan dalam permainan pasukan dan hidup dalam keadaan hidup bersama membolehkan anak-anak dengan cepat membuat kenalan yang menarik di kalangan rakan sebaya dan membina kemahiran interpersonal.

 • Mengukuhkan kesihatan dan stamina. Jurulatih profesional - guru menjalankan pelbagai latihan dengan anak-anak. Ini membolehkan anak-anak dengan cepat mendapatkan bentuk sukan dan bersedia untuk sebarang persaingan. Proses latihan adalah berdasarkan ciri-ciri anatomi dan fisiologi badan kanak-kanak. Biasanya, semasa menjalani khemah seperti ini, kanak-kanak itu kelihatan menguatkan daya tahan dan meningkatkan kecergasan fizikal.

 • Betul mengatur mod hari ini. Pemakanan sukan penuh, tidur yang baik dan latihan fizikal yang optimum adalah komponen penting dalam mana-mana rejim sukan. Mematuhi rutin harian ini membolehkan anak-anak untuk memperbaiki kesihatan mereka dan menjadi lebih aktif dan berkekalan.

 • Mengajar kemerdekaan. Kanak-kanak jauh dari rumah. Ini membolehkan mereka membuat keputusan bebas pertama mereka. Tutor dan pelatih sentiasa memantau kanak-kanak. Ini mengajarkan bayi untuk menjadi bebas dan berada dalam keadaan baru yang sangat berbeza dari biasa untuknya.

Berapa umur untuk memberi anak itu?

Ramai ahli psikologi dan jurulatih tidak bersetuju pada usia di mana lebih baik pergi ke kem sukan kanak-kanak untuk kali pertama. Ada yang percaya bahawa anda boleh mengajar kanak-kanak untuk melancong secara mandiri pada usia 4-5 tahun. Mereka membenarkan ini dengan mengatakan bahawa, sebagai peraturan, bayi-bayi tersebut sangat ingin tahu dan aktif, dan juga mudah mencari bahasa yang sama dengan rakan sebaya mereka.

Orang lain percaya bahawa badan kanak-kanak itu bersedia untuk beban yang sengit di luar rumah hanya pada usia 10 tahun. Biasanya, kebanyakan pendapat jurulatih sukan datang kepada fakta bahawa untuk kali pertama anda boleh pergi ke kem sukan oleh kanak-kanak berusia 6-7 tahun. Ini adalah usia yang paling optimum untuk memberi kanak-kanak itu ke pusat kesihatan. Kanak-kanak sekolah rendah yang menghadiri bahagian sukan menganggap perjalanan tersebut dengan minat yang besar dan mempunyai masa yang baik di sana selepas itu.

Varieti

Pada masa ini, terdapat banyak kem sukan yang berbeza. Mereka menjalankan latihan dan kelas di hampir semua sukan. Jurulatih dan guru yang paling profesional berurusan dengan anak-anak. Kem sukan kanak-kanak mengambil anak-anak dengan tahap latihan sukan dan pembangunan fizikal yang berlainan.

Kawasan sukan yang paling biasa dan popular dalam organisasi aktiviti kanak-kanak adalah seperti berikut.

Sukan tentera

Pusat sukan kanak-kanak "Prozvedbat" adalah contoh yang sangat baik. Pintu institusi dibuka untuk kanak-kanak dari 10 hingga 16 tahun. Hanya guru profesional yang berurusan dengan lelaki itu. Mereka mempunyai semua kemahiran yang diperlukan untuk memastikan kelangsungan hidup dalam keadaan buruk atau berbahaya.

Latihan dan pelbagai latihan kebakaran, pendakian, dan kursus latihan pertolongan cemas diadakan dengan anak-anak. Semua kitaran latihan disahkan dan selamat.

Dengan berenang

Pusat-pusat tersebut akan menjadi menarik, pertama sekali, kepada anak-anak yang terlibat dalam pelbagai jenis sukan yang sepadan. Di wilayah ini kemudahan sukan adalah kolam renang dalaman dan luaran yang besar untuk latihan.

Kelas individu dan kumpulan diadakan dengan anak-anak. Latihan juga diatur untuk melompat dari batu loncatan atau menara. Bagi kanak-kanak dengan tahap latihan yang tinggi, pelajaran individu diadakan dengan pelatih profesional.

Sukan dan Kesejahteraan

Bandar sukan ini dalam "Salut" kecil dengan sukacitanya memenuhi atlet muda dari bandar-bandar yang berbeza di Rusia. Tunggangan di pusat sukan kanak-kanak ini dianjurkan setiap musim panas. Lokasi yang sangat baik di kalangan hutan hijau mempunyai kesan terapeutik di badan. Bagi kanak-kanak, pelbagai aktiviti kesihatan dan riadah juga dianjurkan.

Pusat kesihatan kanak-kanak "Olympian" terletak di kawasan semula jadi yang sangat baik. Di wilayah institusi mempunyai pantai sendiri. Pelbagai teknik kesihatan dan penyembuhan dijalankan dengan anak-anak, yang membolehkan mereka memulihkan kesihatan dan menguatkan sistem imun.

Perlumbaan kuda

Di dalam kelas pusat tersebut diadakan dengan kanak-kanak di hippodromes. Kanak-kanak belajar duduk dengan yakin dan menunggang kuda. Pelbagai pertandingan dan pertandingan diadakan.

Terbaik di Rusia

Kem sukan kanak-kanak Rusia dibezakan oleh organisasi rejim sukan yang baik. Jurulatih profesional dalam sukan berkaitan terlibat dengan anak-anak. Mereka mempunyai pendidikan sukan khusus pedagogi, serta pengalaman yang mencukupi dalam bekerja dengan anak-anak.

Terdapat beberapa pusat Rusia yang terbaik dan paling popular dengan orientasi sukan untuk aktiviti kanak-kanak:

 • Di rantau Leningrad: "Sunny Island", "City of Master", "Kiy-Biy", "Planet Orange", kem untuk remaja "Dewasa", "Kemerdekaan dan Tanggungjawab", "Akademi Percutian. Kem musim hujung minggu.

 • Di rantau Nizhny Novgorod: "RAFT TANAH", "Anak Sputnik", "Madagascar", "Emerald. Mini-bola sepak "," Dzerzhinets ", kelab ekuestrian" Olimpik "," Bandar sukan "," Kisah dongeng hutan "," Penyelamat muda "," Vostok ".

 • Dalam Tuapse: "Dream", "Don", "Neptune", pusat kesihatan "Chaika", kem kesihatan kanak-kanak "Positif".

 • Di Wilayah Krasnodar: DCS "Change" (Anapa), «Eaglet. PILOT Camp "(Tuapse)," Avangard "(Sochi), kem latihan hoki" JUNIOR "(Sochi), canton" Summer at the height "(Sochi)," Robinsonade. Marine Watch "(Gelendzhik). Jarak ke laut dan program sukan yang aktif membuat rekreasi di pusat-pusat ini benar-benar menarik dan menarik untuk mana-mana atlet kecil.

 • In Crimea: kem keluarga "Tujuh kaki!", kem tarian "Five Stars", "Star Beach", "Sukan Planet", kem rekreasi kanak-kanak "Pulau Omega", DSC "Crimea Segar".

Kem sukan di luar negara

Secara aktif membelanjakan cuti untuk atlet muda adalah mungkin bukan sahaja di Rusia.Sebilangan besar pusat kanak-kanak asing membuka pintu sepanjang tahun. Pelbagai latihan sukan dijalankan dengan anak-anak oleh jurulatih anak-anak yang berkelayakan. Pemakanan yang baik dan keadaan hidup yang baik disediakan.

Pusat pendidikan dan rekreasi kanak-kanak "Zubrenok" terletak di Republik Belarus. Sejarah pusat mempunyai lebih daripada 50 tahun. Untuk pertama kalinya, pintu-pintu institusi kanak-kanak dibuka di Kesatuan Soviet. Setiap tahun, puluhan ribu bayi dari pelbagai bahagian negara yang besar datang ke kem untuk secara aktif menghabiskan masa dan meningkatkan kesihatan mereka.

Kompleks ini merangkumi 56 bangunan. Kanak-kanak tinggal di bangunan kediaman dengan semua kemudahan. Makanan dianjurkan dengan mengambil kira keperluan fisiologi badan berolahraga. Juga, untuk pelancong kecil yang mempunyai masalah kesihatan, pelbagai jenis rawatan fisioterapi dijalankan. Ini membantu atlet muda untuk pulih dengan cepat dari senaman yang sengit dan meningkatkan kecergasan fizikal.

Kompleks ini mempunyai kolam renang yang besar. Bagi kanak-kanak, terdapat banyak sesi latihan dalam permainan sukan renang dan air sukan. Terdapat juga kawasan terbuka besar untuk bola tampar, bola keranjang, bola sepak, serta gelanggang tenis yang besar.

Semua program pendidikan dan sukan di pusat kanak-kanak diperakui dan diluluskan untuk kegunaan kanak-kanak oleh pihak berkuasa kawalan dan penyeliaan Republik Belarus. Untuk kanak-kanak menganjurkan program hiburan aktif, menyediakan masa lapang yang menarik.

Petua untuk memilih

Sebelum anda memilih pusat sukan kanak-kanak untuk anak anda, gunakan petua berikut:

 • Pilih pusat berdasarkan tahap latihan fizikal dan olahraga bayi. Bagi kanak-kanak yang menghadiri kelab sukan profesional, memberi keutamaan kepada pusat dengan rejim sukan yang lebih sengit.

 • Beri perhatian kepada umur di mana kanak-kanak akan diambil. Dia mungkin agak berbeza. Selalunya: dari 6-7 tahun dan sehingga 16-18.

 • Untuk kanak-kanak yang lebih muda, pilih tempat untuk berehat lebih dekat di rumah. Lebih mudah untuk melawat kanak-kanak seperti ini, dan dia akan kehilangan ibu bapanya dengan kurang.

 • Beri perhatian kepada kakitangan pengajar. Bagi anak-anak yang mempunyai tahap kecergasan fizikal yang lebih tinggi, lebih baik memilih pusat dengan jurulatih dan pengajar yang paling profesional. Semasa selebihnya, mereka akan menyediakan bayi untuk musim sukan baru.

Adalah mungkin untuk menganjurkan percutian yang hebat bersama dengan latihan profesional untuk atlet muda di kem sukan kanak-kanak. Mematuhi rejim latihan intensif dan rutin harian yang betul untuk sepanjang tempoh perjalanan akan membantu kanak-kanak mendapat kekuatan untuk pencapaian sukan baru dan membawa banyak emosi dan tanggapan yang positif.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan