Kem kanak-kanak "Artek"

Kandungannya

Untuk menghabiskan cuti musim panas di tapak semaian kem Sejak zaman Soviet, Artek telah bermimpi setiap murid sekolah. Pusat yang indah ini terletak di Crimea, berhampiran pantai Laut Hitam. Setiap tahun puluhan ribu kanak-kanak dari pelbagai bandar, bukan sahaja di negara kita, tetapi di seluruh dunia, datang ke Artek.

Lokasi

Kem kanak-kanak terletak di bahagian selatan Crimea, berhampiran dengan desa Gurzuf. Sifat di tempat ini benar-benar indah dan menakjubkan. Hampir 50% daripada seluruh wilayah pusat dihuni oleh banyak ruang hijau. Dalam "Artek" berfungsi sebagai dataran yang sangat indah dan taman-taman. Pantai ini meluas lapan kilometer dari pusat ke Gurzuf kampung.

Kem kanak-kanak terletak di lokasi yang hebat. Tebing tebing, yang membentuk teluk yang paling indah, melindunginya dari badai laut yang kuat, dan gunung dari angin menindik. Semasa musim panas tahun ini, semua udara diisi dengan aroma yang menakjubkan dari tumbuh-tumbuhan berbunga dan mawar wangi. Iklim yang indah membuat selebihnya dalam "Artek" luar biasa dan tidak dapat dilupakan untuk masa yang lama!

Sejarah

Idea untuk mengatur kem perintis "Artek" muncul pada tahun 1924. Pemula penciptaan resort kesihatan anti-tuberkulosis di wilayah semenanjung Crimean ialah Zinovy ​​Soloviev, pengerusi cabang Rusia Palang Merah.

Pada Jun 1925, pasukan pertama perintis muncul. Pelumba muda diletakkan di dalam empat khemah, yang diperbuat daripada kain terpal yang mudah. Hanya beberapa tahun kemudian, rumah pertama diperbuat daripada papan lapis diletakkan di pantai.

Dalam tahun-tahun sukar Perang Dunia II, pusat kanak-kanak itu dipindahkan ke Stalingrad, dan kemudian ke Moscow. Dalam tempoh selepas perang, pembinaan semula dan pemulihan beransur-ansur bermula. By the sixties, infrastruktur Artek sudah termasuk banyak bidang sukan, kolam renang, serta panggung wayang yang sebenar. Perkhidmatan perubatan terdiri daripada tiga bangunan besar, di mana para doktor Soviet menyediakan anak-anak dengan rawatan yang berkelayakan.

Pada zaman Soviet, perjalanan ke Artek adalah percuma, dan mendapatnya dianggap sebagai kejayaan sebenar pada masa itu. Mereka diberikan hanya kepada anak-anak pekerja parti, serta kepada kanak-kanak yang belajar dengan baik atau menunjukkan pencapaian yang tinggi dalam acara sukan.

Kanak-kanak dari lebih daripada 20 negara berlainan datang ke kamp sepanjang tahun untuk berehat hebat dan meningkatkan kesihatan mereka semasa cuti musim panas.

Semasa tahun-tahun ketika Crimea milik Ukraine, wang yang tidak mencukupi diperuntukkan untuk pembangunan kem kanak-kanak. Hanya selepas peristiwa yang terkenal, pada tahun 2014, melalui perintah Kementerian Pendidikan dan Sains Persekutuan Rusia, adalah keseluruhan program untuk pemulihan dan pembangunan kem kanak-kanak yang dibangunkan. Semasa pelbagai persidangan dan mesyuarat, ia telah diputuskan untuk menambahkan taraf pendidikan kepada aktiviti-aktiviti Artek.

Sejak 2015, baucar percuma telah diperbaharui. Mereka, seperti pada zaman Soviet, biasanya dikeluarkan hanya untuk kanak-kanak yang menunjukkan pencapaian yang tinggi di sekolah dan sukan. Strategi pusat keseluruhan hingga 2020 juga telah dibangunkan. Menurut dokumen ini, ia dirancang untuk meningkatkan pembiayaan untuk Artek, serta meningkatkan infrastruktur pusat dan menarik anak-anak dari negara lain.

Struktur

"Artek" terdiri daripada beberapa kem berasingan. Struktur sedemikian telah dipelihara sejak tahun 1930 tanpa perubahan besar.Kompleks ini merangkumi beberapa kem: "Gunung", "Laut", "Pantai", "Azure", "Cypress".

Setiap kem individu terdiri daripada 2-3 pasukan atau pasukan. Sebagai contoh, di "Coastal": 4 pasukan. Ini adalah "Hutan", "Sungai", "Lapangan" dan "Ozernaya". Struktur ini membolehkan anda menempatkan semua anak-anak secara teratur dan mematuhi kriteria usia.

Setiap tahun, organisasi unit dalam "Artek" mungkin berubah, tetapi prinsip asas tetap tidak berubah. Ini membolehkan lebih daripada 30,000 kanak-kanak berehat setiap tahun. Kanak-kanak ditempatkan di bilik-bilik yang direka untuk menampung 3-6 orang. Semua bilik dilengkapi dengan bilik mandi dan dilengkapi dengan semua perabot yang diperlukan.

Pemandangan

Dari bangunan kediaman pusat kanak-kanak, Ayu-Dag Mountain atau Bear Mountain boleh dilihat. Ini adalah monumen sebenar alam bukan sahaja untuk berkemah, tetapi juga untuk semua penduduk Crimea. Gunung Ayu-Dag pasti dapat melindungi pelawat dari kemungkinan angin yang kuat. Ia berkaitan secara langsung dengan kehidupan "Artek": orang-orang melawat gunung ini semasa kenaikan dan lawatan, perhimpunan malam diatur di sekitar api unggun di lereng gunung.

Kanak-kanak, yang beristirahat di dalam perkhemahan, dimulakan menjadi "orang Artek" tepat di Gunung Ayu-Dag. Tradisi yang indah ini telah dipelihara semenjak zaman Soviet.

Satu lagi monumen asli alam, yang terletak berhampiran dengan "Artek", adalah batu-batu dari Adalary. Kadang-kadang mereka juga dianggap simbol semenanjung Krimea. Di pusat kanak-kanak terdapat beberapa tradisi. Biasanya, kanak-kanak bersama pendidik membuat perjalanan sebenar ke Adalar. Pada akhir peralihan, foto bersama secara tradisional diambil.

Di wilayah Artek terdapat juga gua Pushkin. Ini adalah gua sebenar di mana aliran bawah tanah mengalir. Akibatnya, ia hanya separuh penuh dengan air. Ini adalah tempat yang indah dan mencari geologi yang sebenar.

Gunung "Shalyapinskaya" - satu lagi tarikan pusat. Jubahnya sangat kuat di laut, dan lereng menonjol secara terang-terangan terhadap latar belakang ombak. Objek semulajadi ini dinamai bertahun-tahun yang lalu untuk menghormati penyanyi opera terkenal Fyodor Chaliapin.

Di wilayah tempat kem kanak-kanak terletak, banyak aliran bawah tanah mengalir. Ramai tahun yang lalu, banyak pengumpul komunal diletakkan di sana yang membantu mengumpul air dan membawanya ke laut.

Ia juga sangat penting untuk mengatakan berapa banyak taman yang indah terdapat di wilayah Artek. Setiap tahun, kedai bunga profesional dan sarjana kerajinan mereka bekerja pada ciptaan mereka. Untuk membuat ensemble, pelbagai tumbuhan berbunga digunakan: pelbagai magnolias, mawar, cedar, larch dan banyak lagi, terdapat pokok grove asli.

Kedai bunga telah mencipta koridor hijau sebenar di mana anda boleh berjalan beberapa puluhan meter. Ini adalah karya sebenar reka bentuk landskap!

Dari zaman Soviet, kanak-kanak terlibat dalam proses penciptaan bunga di kamp - mereka, bersama pendidik dan kaunselor, membantu menanam pelbagai pokok dan pokok renek. Oleh itu, beberapa kawasan hijau yang sangat indah dicipta di wilayah taman di mana pokok buah-buahan dan pelbagai bunga tumbuh.

Bagaimana hendak ke sana?

Anda boleh pergi ke Artek dari Simferopol. Keluar dari lapangan terbang, ambil bas troli nombor 9, yang mengikuti stesen kereta api. Di sana anda boleh membeli tiket untuk bas, yang akan mengikut "Krasnokamenka".

Laluan itu melalui pass Angarsk yang indah. Keluar di hentian Krasnokamenka dan pergi ke seberang jalan. Berjalan kira-kira 60 meter ke arah yang bertentangan ke arah perjalanan ke stella besar "Artek".

Anda juga boleh memilih cara yang lebih mahal - memesan teksi dari lapangan terbang. Pemandu mengambil terus ke kem. Walau bagaimanapun, dalam kes ini anda perlu membayar lebih banyak lagi.

Dokumen yang diperlukan

Untuk mengaturkan kanak-kanak di kem, dari tarikh ketibaan baucer mesti dibayar.Jika bayi menerimanya secara percuma, maka dalam kes ini hanya dokumen asal itu sendiri diperlukan. Semua kanak-kanak yang memasuki khemah mesti mempunyai sijil perubatan sampel yang ditetapkan. Ia boleh didapati di klinik di tempat kediaman.

Dalam sesetengah kes, ciri-ciri kanak-kanak diperlukan, sampel pengisiannya boleh didapati di laman web rasmi kem tersebut. Salinan sijil kelahiran atau pasport anda juga mungkin diperlukan.

Harga untuk baucar

Kos rehat di kem kanak-kanak sangat bergantung pada musim, serta bilangan hari tinggal. Biasanya orang-orang berehat di "Artek" selama 21 hari. Di puncak musim panas musim panas, kos rehat adalah dari 36,000 hingga 50,000 ruble. Pada masa-masa lain tahun (dari bulan Disember hingga Mei), baucer biasanya kos kurang - sehingga 30,000 rubel. Dari pertengahan bulan Julai dan semua bulan Ogos, harga bercuti naik sehingga 60,000.

Ulasan

Pendapat tetamu kecil, yang berada di Artek, sangat positif. Anak-anak sangat suka dengan aktiviti riadah. Ramai kanak-kanak mencatatkan kualiti produk yang baik, serta hidangan lazat yang disajikan di ruang makan. Harian di atas meja terdapat buah-buahan Crimean bermusim dan beri. Mengendalikan pelbagai peraduan dan peristiwa-peristiwa tematik membuat selebihnya di Crimea benar-benar jelas dan tidak dapat dilupakan.

Fakta menarik

Setiap tahun di Artek pelbagai persembahan teater dengan penyertaan bintang sebenar diadakan.

Balet "Pantai kebahagiaan" dipentaskan tentang kem kanak-kanak yang indah ini pada pertengahan 40-an abad XX. Ia menceritakan tentang lelaki muda yang bertemu di "Artek" dan menjadi sangat mesra. Kisah ini berkembang semasa Perang Patriotik Besar. Setelah melewati semua kesulitan perang, orang muda begitu bersatu dengan persahabatan "Artek" sebenar yang mereka alami dengan kehormatan dan kemuliaan dengan pelbagai kesulitan dan kesulitan.

Ketika membuat nyanyian "Artek", banyak versi dicipta, dan hanya para komposer terkenal yang dibawa bekerja. Salah satu pujian yang paling popular ialah Artek Sumpah. Sehingga hari ini, pengembara kecil "Artek" menyanyikan lagu ini, yang dianggap simbol sebenar kem kanak-kanak.

Istirahat di pusat kanak-kanak yang indah ini adalah ganjaran mutlak untuk setiap kanak-kanak. Kanak-kanak ingat "pengembaraan" sedemikian lama, ingat dengan hangat, dan ingin memberitahu rakan-rakan mereka betapa indahnya cuti mereka.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan