Sekiranya saya pergi ke Goa di India dengan anak-anak? Cadangan

Kandungannya

Bagi mereka yang berminat dengan destinasi pelancongan yang popular, Goa tidak semestinya menjadi sesuatu yang baru. Di kawasan kami, mereka bercakap tentang dia agak banyak, memandangkan ia agak popular dan bukan resort paling cetek. Perkara lain ialah biasanya ia tidak dianggap sebagai tempat yang ideal untuk percutian keluarga, namun beberapa ulasan menunjukkan bahawa kanak-kanak boleh dibawa ke sini.

Adakah ia sesuai untuk kanak-kanak?

Goa terletak di India, jadi idea umum itu biasanya agak negatif, kerana pelancong yang berpotensi takut dengan kacamata kemiskinan yang mengejutkan dan sanitasi miskin, ular beracun dan haiwan liar.

Tetapi tidak boleh dikatakan bahawa dalam hal Goa ini tidak benar-benar tidak benar, namun keadaan di sini masih jauh lebih baik daripada rata-rata nasional, terutama jika anda berada di bahagian selatan negeri ini (banyak orang yang salah menganggap Goa sebagai sebuah kota, walaupun dalam kenyataannya ini ). Situasi di sini agak berbeza untuk lebih baik, kerana untuk masa yang lama (sebenarnya sehingga tahun 1961, dan secara rasmi hingga tahun 1974) dianggap sebagai sebahagian dari Portugal.

Terdapat peratusan besar penduduk Kristian di kalangan penduduk setempat (kira-kira satu perempat daripada semua penduduk), supaya sekurang-kurangnya lembu yang terkenal di tengah-tengah jalan tidak boleh bersiar-siar. Hakikat bahawa Goa adalah pusat dunia hibah haji tidak memihak kepada kebersihan yang sempurna, tetapi hakikat kemasukan pelancong membuat orang-orang tempatan lebih peduli tentang penampilan dan kualiti hidup di bandar-bandar tempatan, jadi anda boleh membawa kanak-kanak di sini - banyak yang dilakukan.

Musim manakah untuk dipilih?

Pergi ke Goa tidak disyorkan dalam sebarang musim, kerana iklim tempatan dicirikan oleh perbezaan bermusim yang serius. Contohnya lawatan dari November hingga Mac perlu ditempah beberapa bulan lebih awal, kerana ini adalah musim pelancong yang dipanggil tinggi, dan hampir mustahil bagi pelancong untuk menetap di sini pada puncaknya. Tetapi keadaan dan memenuhi segala harapan - sementara di kawasan kami sejuk dan bersalji, terdapat cuaca cerah yang tetap, dan haba tidak dirasakan kerana kekeringan udara dan angin laut yang nyata.

Ribut buat masa ini juga merupakan fenomena yang benar-benar luar biasa, jadi kanak-kanak yang terbaik dibawa ke sini hanya ketika kita mempunyai musim sejuk.

Sesetengah pelancong melancong ke sini pada bulan April, Mei atau Oktober. Pada masa ini, lebih murah, dan lebih mudah untuk diselesaikan. Ini bukan kemalangan, kerana udara menjadi lembap, dan sudah cukup sukar untuk membawa haba, kebarangkalian ribut dan ribut meningkat. Oleh itu, mungkin, hanya perlu menandatangani seorang remaja, dan walaupun itu, jika dia sedar tentang semua risiko dan secara sukarela bersetuju. Dari bulan Jun hingga September tidak ada apa-apa yang perlu dilakukan di sini, kerana tempoh ini dicirikan oleh banyak hujan dan angin yang kuat.

Penyediaan dokumen

Untuk perjalanan singkat ke India untuk pelancongan, anda boleh memohon visa elektronik yang disebut (eTV) tanpa melawat pejabat konsular negara ini. Anda perlu memohon visa tidak lebih awal dari 3 bulan sebelum tarikh ketibaan di negara ini, dan tidak lewat daripada 4 hari sebelum berlepas dari rumah. Lazimnya, visa jenis ini dilakukan dalam masa dua hari, bagaimanapun, ia patut dipertimbangkan bahawa ini bermakna hari bekerja, bukan hari kalendar.

Untuk penyerahan, anda mesti pergi ke laman Visa India Visa, dan kemudian buka halaman e-Pelancong Visa (eTV). Kemudian, anda perlu klik butang Guna dalam talian untuk memulakan mengisi pelbagai bidang dengan maklumat tentang diri anda atau kanak-kanak. Ia harus disediakan untuk fakta bahawa semua ini perlu dilakukan dalam bahasa Inggeris!

Dokumen berikut harus disediakan terlebih dahulu:

 • Salinan imbasan atau fotografi halaman utama pasport;
 • gambar elektronik yang serupa dengan yang ada dalam pasport, berbentuk persegi, tidak lebih dari 1 MB dan tidak lebih dari 1000x100 piksel;
 • maklumat mengenai penerbangan dan tempat kediaman di Goa dengan hubungan pentadbiran hotel (tentunya, ia bermakna tempahan awal);
 • kad bank dengan dana yang mencukupi untuk membayar pendaftaran (sehingga 2018 - $ 75 untuk visa plus $ 2 komisyen).

Bagi bayi, perlu mempunyai salinan sijil kelahiran, foto secara berasingan, dan dalam kes perjalanan dengan hanya seorang ibu bapa, terdapat juga bukti dokumentari bahawa ibu bapa yang lain tidak membantah pemergian kanak-kanak dari negara ini.

Perumahan

Walaupun resort itu dianggap seluruh Goa, sukar untuk memanggil negeri ini homogen. Berdasarkan ulasan yang banyak, semua hotel terbaik terletak di bahagian selatan pantai - kebanyakan institusi ini beroperasi pada skema "semua inklusif", menawarkan semua infrastruktur dan perkhidmatan kanak-kanak yang diperlukan untuk pengasuh yang disewa, animasi kanak-kanak yang berkelayakan. Ia mahal, tetapi dengan tahap keselesaan Eropah yang disediakan.

GOA Selatan

Di bahagian utara, adalah disyorkan untuk berhenti sebahagian besar di rumah tetamu penduduk tempatan, dan adalah berfaedah untuk memberi tumpuan kepada warganegara keturunan Eropah, kerana Goans asli di rumah tidak mempunyai banyak kemudahan yang kami gunakan.

Percutian sedemikian akan menjadi lebih murah, tetapi patut berhati-hati untuk menjauhkan diri dari syarikat bising yang tradisional di sini.

Kuasa

Perkara pertama yang perlu dikatakan untuk pengunjung ke Goa adalah amaran tentang bahaya yang serius menggunakan air paip. Dia tidak ada standard di sini, jadi bagi kanak-kanak dan orang dewasa, lebih baik minum air botol sahaja. Ibu bapa anak bongsu harus bersedia untuk selalu mempunyai makanan bayi tertentu. - ia bukan fakta bahawa ia mudah untuk mencari di sini, terutamanya kerana tidak selalu mudah bagi seorang anak untuk beralih ke makanan yang luar biasa.

Ia juga mudah untuk memberi makan kepada anak-anak yang lebih tua. Hidangan tempatan sangat pedas, yang mungkin tidak seperti anak-anak, jadi menu harus dipilih dengan teliti, jika tidak terhad kepada restoran-restoran Eropah. Dengan memasak sendiri juga, semuanya tidak begitu mudah, contohnya, pelancong yang berpengalaman tidak menyarankan membeli daging di sini, bahkan di kedai-kedai, yang dibatasi kepada ladang di mana haiwan itu akan disembelih secara peribadi.

Makanan laut, termasuk ikan, harus dimakan hanya jika anda mengetahui dengan tepat bagaimana ia ditangkap dan dimasak. Bagi kanak-kanak, buah-buahan dan sayur-sayuran akan menjadi bonus yang hebat, terdapat banyak di sini, namun hadiah flora tempatan juga harus dibasuh dengan air botol.

Aklimatisasi

Keadaan di Goa adalah berbeza dari yang domestik, yang bermakna cuaca dan ciri-ciri makanan tempatan. Akibatnya, beberapa komplikasi mungkin, di antaranya yang berikut adalah yang paling biasa:

 • cirit-birit;
 • muntah;
 • demam

Pada bayi, gejala pertama mungkin muncul dalam masa beberapa jam selepas ketibaan, dan kerana sukar bagi tubuh untuk menghadapi jangkitan usus yang tidak biasa, minggu pertama pada saat ketibaan mungkin benar-benar manja. Dalam hal ini, India dinasihatkan untuk terbang ke India untuk waktu yang lama untuk berehat, jika tidak keseluruhan kesan percutian tropika akan semata-mata negatif.

Manifestasi aklimatisasi dalam bayi boleh mengambil skala menakutkan, tetapi seseorang itu tidak harus tergesa-gesa untuk rawatan radikal - Ingat bahawa semua senegara kita melangkah ini dan ini adalah perkara biasa.

Panggil doktor hanya jika haba tidak dapat diketuk untuk waktu tertentu.

Pantai

Pantai Lautan Hindi, yang pergi ke negeri Goa, penuh dengan banyak pantai berpasir, sesuai untuk rekreasi.Walau bagaimanapun, keluarga dengan kanak-kanak biasanya tidak suka berehat "orang liar", oleh itu perlu memberi perhatian khusus kepada infrastruktur pantai minimum.

Pelancongan secara keseluruhannya lebih maju di selatan - anda perlu pergi ke sini untuk menggunakan kolam renang dan perkhidmatan pengasuh bayi, taman permainan dan juga restoran anak-anak di pantai. Kebanyakan pelancong, sama ada dengan anak-anak dan tanpa, datang ke Palolem, Cavelossim dan Benaulim.

Adalah layak pergi ke utara negeri ini jika kanak-kanak itu sudah dewasa, untuk menghargai bukan sahaja kemudahan yang halus, tetapi juga pengembaraan asas. Anda harus pergi ke India bukan sahaja demi pantai di pantai Lautan Hindi, ia hanya boleh menjadi perjalanan ke dunia yang sama sekali berbeza, demi yang anda boleh menyerah beberapa kemudahan yang biasa.

Jika kita bercakap tentang seorang remaja, dan dia berkongsi pemikiran yang sama, anda perlu memberi perhatian kepada pusat peranginan seperti Morjim, Mandrem, Ashwem, Calangute dan Candolim.

Ketiadaan segala macam bonus, dengan cara itu, akan membantu untuk menyelamatkan anggaran keluarga.

Morjim
Ashwem

Hiburan

Ia telah lama tidak mungkin untuk memikat pelancong dalam kuantiti yang besar ke resort di mana tidak ada hiburan selain pantai itu sendiri. Perjalanan itu harus meninggalkan kesan yang sangat jelas. Ini terutama berlaku bagi kanak-kanak yang bosan berbaring di atas pasir dan berenang apabila terdapat persekitaran yang luar biasa. Sebagai tambahan kepada eksperimen gastronomi dengan sejumlah besar buah-buahan tempatan, yang kebanyakannya tidak mempunyai nama Rusia, Kanak-kanak boleh menawarkan beberapa hiburan luar biasa yang lain

 • Menunggang gajah adalah destinasi perjalanan wajib di India. Hiburan sedemikian akan diingati seumur hidup, bukan sahaja untuk kanak-kanak, tetapi juga untuk orang dewasa!
 • Perjalanan ke Kotigao akan membantu mengenali sifat India dalam bentuk asalnya. Jika kanak-kanak suka program tentang haiwan liar, di sini dia dapat melihat wira kesayangannya hidup.
 • Runtuhan gerbang kuno Portugis dan India juga dapat memindahkan tetamu mereka ke kisah oriental kuno. Malah orang-orang yang tidak begitu berminat dalam sejarah pastinya akan menyukainya kerana terdapat ciri-ciri seperti reruntuhan itu.
 • Musei penerbangan terletak di Goa, yang pastinya menyenangkan para budak lelaki yang suka pesawat.
 • Bagi mereka yang tidak memerlukan hiburan India tertentu, tetapi mahu sesuatu yang lebih biasa, taman air biasa dibina di Anjuna.

Petua umum

Tidak mustahil untuk berehat di Goa tanpa latihan maklumat khusus - tempat ini terlalu spesifik. Perlu memberi perhatian kepada beberapa fakta yang menarik dan berguna, pengetahuan yang akan membantu mengelakkan masalah.

 • Walaupun Goa lebih bersih di seluruh India, terdapat banyak bakteri dan virus di sini. Orang dewasa masih boleh mengambil risiko dan datang ke sini tanpa cacat, tetapi bagi seorang kanak-kanak keputusan itu semestinya akan berakhir dengan penyakit.
 • Kebanyakan jangkitan tempatan dibawa oleh pelbagai serangga di sini, yang tidak hanya berbahaya, tetapi juga tidak menyenangkan. Penyelesaian bagi mereka akan menjadi satu lagi perkara yang perlu sentiasa berada di India.
 • Adalah berwaspada untuk meninggalkan kawasan padat penduduk di Goa - di kawasan tropika, alam semulajadi pada abad ke-21 boleh memberikan tentangan yang ketara kepada manusia. Ular beracun dan pemangsa berbahaya boleh bertemu dalam perjalanan, jadi lebih baik tidak pergi jauh dari habitat.
 • Goa bukanlah negeri yang paling ramai penduduk, tidak ada megacities di sini, dan tidak terdapat pasar raya dengan mereka. Perdagangan utama berlaku di kedai-kedai kecil dan di pasar di mana mereka suka tawar-menawar sangat banyak, jadi anda harus bersabar dan belajar seni rumit ini.

Untuk rahsia cuti Goa dengan kanak-kanak, lihat video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan