Rehat dengan kanak-kanak di Gelendzhik

Kandungannya

Bagi mereka yang ingin pergi ke pantai yang hangat lauttetapi untuk satu sebab atau yang lain, ia tidak mahu meninggalkan Rusia, pantai Laut Hitam yang paling sesuai. Terdapat banyak pusat peranginan di sini untuk setiap selera, tetapi di kalangan mereka yang beristirehat dengan kanak-kanak, Gelendzhik menikmati populariti yang stabil. Memilih tempat untuk percutian seluruh keluarga, anda perlu berhati-hati mempertimbangkan pilihan.

10 foto

Ciri cuaca di rantau ini

Lokasi geografi menyumbang kepada fakta bahawa iklim tempatan berbeza dengan yang biasa bagi Rusia. Gelendzhik sudah subtropik, jadi tidak ada fros yang kuat di sini sama sekali, dan yang kecil mungkin hanya dalam tempoh dari pertengahan bulan Januari hingga pertengahan bulan Mac. Pada bulan November dan Disember, cuaca umumnya ringan pada musim gugur, tetapi angin timur laut dari benua itu boleh membawa perubahan mendadak dalam cuaca. Bagi kebanyakan tahun, dari Mac hingga Oktober, terdapat cuaca yang sangat panas dengan sejumlah besar hari yang cerah dengan sedikit hujan.

Kelembapan udara di Gelendzhik jauh lebih kecil daripada di pusat peranginan berdekatan, kerana musim panas tidak begitu gentar dan dilihat lebih mudah. Perlu difahami bahawa sejak bandar dikelilingi oleh gunung-gunung yang agak tinggi hampir dari semua pihak, semua syarat yang diterangkan hanya berlaku untuknya, walaupun dalam beberapa kilometer keadaannya boleh berbeza dengan ketara.

Disebabkan spesifikasi arus setempat, laut sentiasa hangat di sini, tetapi ia tidak pernah menjadi terlalu panas - semasa musim berenang, yang berlangsung dari Mei hingga Oktober, suhunya berada dalam lingkungan 18-24 darjah di atas sifar. Cuti pantai penuh di sini berlangsung dari bulan Jun hingga September.

7 foto

Kelembutan iklim dan kelimpahan haba menyumbang kepada fakta bahawa banyak pecinta pantai dari seluruh negara terburu-buru di sini. Gelendzhik juga terkenal sebagai resort balneological keluarga dan mineral, yang agak memanjangkan musim pelancong tempatan. Secara keseluruhan, terdapat lebih daripada dua sumber sumber air mineral, lumpur perubatan dibawa, dan infrastruktur kesihatan tempatan untuk kanak-kanak membolehkan anda datang bersama mereka sepanjang tahun.

8 foto

Bagaimana saya boleh ke sana?

Bertentangan dengan tarikan pelancongnya, Gelendzhik bukanlah resort utama pantai ini, ataupun hanya sebuah bandar yang agak besar. Ini agak merumitkan tugas tiba di sini dari jauh.

Walau bagaimanapun, sekurang-kurangnya tiga jenis pengangkutan menghubungkan resort ini dengan bandar-bandar terbesar di Rusia:

 • Penerbangan. Sejak tahun 2004, pembinaan semula besar-besaran lapangan terbang Bandar Gelendzhik telah dijalankan, yang dijangka selesai pada penghujung tahun 2018. Walau bagaimanapun, keputusan pertama sudah jelas. Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, lapangan terbang bandar yang diubahsuai sebahagiannya menghidupkan sehingga 300 ribu penumpang setiap tahun, iaitu 2-3 kali lebih banyak daripada keseluruhan populasi gelarzhik. Perlindungan geografi juga agak baik - terdapat penerbangan terus ke banyak bandar di bahagian Eropah Rusia (Moscow, St. Petersburg, Saratov, Cherepovets, Kazan), dan ke kawasan yang lebih jauh di negara ini (Ufa, Yekaterinburg, Perm, Surgut, Tyumen).Kira-kira dua ratus kilometer jauhnya, Lapangan Terbang Krasnodar terletak, yang memperluas geografi penerbangan di seluruh negara juga ke Krasnoyarsk, Novosibirsk, Izhevsk, Kaliningrad, Samara, Irkutsk, Khabarovsk, Magadan dan banyak lagi bandar-bandar lain; kapal terbang dari Belarus dan Minsk juga terbang di sini.
 • Kereta api. Sehingga tahun 2017, tiada sambungan kereta api dengan Gelendzhik, dan walaupun terdapat projek pembinaan cawangan, walaupun tarikh pelaksanaan hampir tidak diketahui. Stesen terdekat adalah Novorossiysk, terletak kira-kira 40 kilometer di lebuh raya. Stesen ini menyediakan perkhidmatan penumpang langsung sepanjang tahun ke bandar-bandar seperti Moscow, St. Petersburg, Yekaterinburg, Nizhny Novgorod, Rostov-on-Don, Perm, Vorkuta dan Vladikavkaz, serta kebanyakan bandar-bandar yang agak besar di bahagian Eropah Persekutuan Rusia. Juga pada musim panas kereta api meningkat dengan ketara - Arkhangelsk, Murmansk, Saratov, Tambov, Izhevsk, Kazan, Ufa dan Chelyabinsk ditambah sebagai titik akhir jauh. Ia memperluas geografi perjalanan ke stesen Gelendzhik Krasnodar lebih banyak - laluan yang datang ke sini tidak menjejaskan Timur Jauh dan Timur Laut Rusia, tetapi meliputi seluruh bahagian Eropah, Ural dan kebanyakan wilayah Siberia dan rantau Baikal.
 • Automotif. Lebih mudah untuk ke Gelendik dengan kereta. Bas tetap bukan merupakan pengangkutan yang paling mudah, yang boleh datang ke Gelendzhik dari jauh. Bercakap tentang penerbangan jauh, selain dari Moscow, anda boleh datang ke stesen bas tempatan hanya dari bandar-bandar di bahagian barat Rusia - misalnya, Rostov-on-Don, Taganrog dan Elista. Sudah tentu, perkhidmatan bas tempatan dibangunkan di Wilayah Krasnodar, termasuk dengan Krasnodar dan Novorossiysk

Pantai ciri

Persekitaran Gelendzhik dibezakan oleh panjang pantai yang besar disebabkan oleh fakta bahawa bandar itu terletak di pantai Gelendzhik Bay, yang ditutup pada semua pihak. Jumlah panjang pantai kepunyaan kawasan resort adalah kira-kira 20.5 km - terdapat sebanyak 114 kawasan pantai di sini! Satu lagi perkara ialah mereka semua mempunyai sumber asli, aluvial, jadi bukan pasir yang berlaku di sini, tetapi batu kecil, yang tidak sesuai untuk keluarga dengan anak-anak. Sudah tentu, anda boleh berjemur dan berenang di sini, tetapi kanak-kanak kemudiannya perlu membeli kasut khas terlebih dahulu - menyakitkan untuk berjalan tanpa alas kaki di pantai seperti itu.

Walau bagaimanapun, pihak berkuasa tempatan menjaga pelancong - terutama bagi mereka di tengah-tengah bandar kawasan rekreasi buatan dengan pantai berpasir sehingga satu kilometer panjang dicipta, jumlah zon kawasan melebihi 5 hektar.

Gelendzhik Bay dapat dilindungi dari ribut kuat, jadi terdapat gelombang yang hampir tidak pernah tinggi, yang hanya meningkatkan daya tarikan tempat ini untuk percutian keluarga penuh dengan anak-anak. Pada masa yang sama, kedekatan pusat pelancongan yang besar dengan sejumlah besar pelancong tidak menyumbang kepada kebersihan laut, dan mereka yang berminat dalam kesucian air dinasihatkan untuk keluar dari bandar, ke arah Novorossiysk - terdapat semua keadaan untuk berehat dengan anak-anak.

Penerangan mengenai kampung-kampung peranginan Big Gelendzhik

Ada perkara seperti Big Gelendzhik - kawasan peranginan biasa sekurang-kurangnya 100 kilometer panjang, yang melampaui batas bandar. Ia termasuk beberapa kampung jiran, yang juga mempunyai infrastruktur yang baik untuk percutian pantai dan mempunyai ciri-ciri mereka sendiri:

 • Kabardinka Kampung ini merupakan penyelesaian yang sesuai untuk mereka yang tidak suka kesibukan yang sibuk, tetapi tidak mahu berehat di alam liar sama ada. Terdapat pelancong yang kurang pasti di sini, tetapi segala-galanya kelihatan cantik dan cantik, dan ada keseronokan di mana ada - terdapat sebuah persiaran indah untuk berjalan dengan kedai-kedai cenderamata, restoran dan tarikan untuk kanak-kanak.Pencinta ikan di sini sedang menunggu Font Castalsky, dan di kafe berdekatan terdapat perkhidmatan untuk menggoreng ikan yang baru ditangkap di arang batu. Pantai-pantai tempatan diperbuat daripada batu-batu kecil, ia baik untuk berehat dengan kanak-kanak di sini kerana tidak ada peralihan mendadak ke kedalaman - sebaliknya, semuanya sangat halus dan beransur-ansur. Walau bagaimanapun, laut agak sejuk di sini daripada di tempat lain. Jarak antara Gelendzhik dan Kabardinka adalah kira-kira 14 kilometer, ia dihubungkan dengan lebuh raya menuju ke Novorossiysk.
 • Arkhipo-Osipovka. Resort ini hampir separuh ke Tuapse: dari sana ke Gelendzhik - sejauh 55 kilometer! Orang tidak boleh berfikir bahawa jarak yang jauh dari pusat formal menyumbang kepada kekurangan kawasan tempatan - segala-galanya sebaliknya, iaitu Arkhipo-Osipovka dianggap sebagai destinasi pelancongan paling menarik bagi Big Gelendzhik. Pantai pasir dan kerikil yang bercampur baik untuk rekreasi, di samping itu, terdapat semua syarat untuk anak-anak tidak bosan - di sini ada dolphinarium, dan taman air, dan sejarah seni bina dalam bentuk runtuhan sebuah menara Roman kuno dan dolmens tradisional. Landskap gunung hanya mempesona, yang mempunyai pegas mineral sendiri di sisinya. Infrastruktur, tentu saja, juga berada di tahap.
 • Divnomorskoe. Divnomorskoe terletak di jalan yang cawangan dari jalan utama di Tuapse, 13 kilometer dari Gelendzhik - sebuah resort yang sama-sama dianggap penyelesaian bebas dan pinggiran jirannya yang lebih besar, dan juga Arkhipo-Osipovka boleh bersaing dalam populariti. Kampung itu mendapat namanya untuk alasan yang baik - laut di sini benar-benar sangat indah, seperti hutan, yang di beberapa kawasan sangat dekat dengan air. Laut dasarnya perlahan di sini, dan pantai kebanyakannya kerikil, kurang kerap - berpasir. Ia sangat tenang di sini, dari hiburan "besar" - mungkin taman air skala yang agak sederhana.
 • Dzhanhot. Resort ini terletak hampir di luar Divnomorsky, jadi tidak menghairankan bahawa keadaan semula jadi tidak berbeza sama sekali. Di kampung ini terdapat infrastruktur yang agak sederhana - apa yang dipanggil "parti-penonton" tidak mempunyai apa-apa yang perlu dilakukan di sini, tetapi kanak-kanak juga boleh bosan. Walau bagaimanapun, bagi mereka yang suka damai dan alam semulajadi, mereka pasti akan suka di sini, kerana sifat di sini kelihatan sangat menakjubkan.
 • Praskoveevka. Selanjutnya, di belakang Dzhankhot, Praskoveevka terletak. Jauh dari semua pelancong tiba di sini, yang boleh menjadi umpan yang baik bagi mereka yang suka kesendirian. pada masa yang sama, kekurangan kemanusiaan wilayah-wilayah tempatan teruk menghadkan bilangan hiburan yang ada - ia tidak akan menjadi kesilapan besar untuk mengatakan bahawa mereka sebenarnya tidak sama sekali.

Di antara yang lain, juga resort tempatan yang agak tenang, perlu diperhatikan Bettu, Krinitsa dan Beregovoe. Mereka berbeza secara positif dengan harga yang rendah dan kurang keseronokan bermusim. Hampir satu-satunya hiburan di sini akan menjadi apa yang anda, sebenarnya, datang untuk - laut. Anda boleh pergi ke sini dengan remaja yang suka perdamaian, tetapi anak-anak yang lebih muda, terutama mereka yang mencintai segala-galanya yang cerah, cantik dan bising, terus terang bosan di sini.

Pilihan penginapan dengan kanak-kanak kecil

Seperti di resort lain yang agak besar, hampir semua pilihan penginapan boleh didapati di Big Gelendzhik, termasuk mengambil kira kehadiran kanak-kanak kecil. Setiap daripada mereka mempunyai kelebihan dan kelebihan tersendiri:

 • Sektor swasta Di sini anda berada separuh jauh, dan separuh di rumah. Ini semua bergantung kepada sama ada anda menyewa sebuah apartmen di bawah bumbung yang sama dengan pemiliknya, atau sama ada anda disediakan dengan rumah tetamu. Bagi kanak-kanak kecil, tentu saja, pilihan kedua adalah lebih baik - mereka tidak mengganggu sesiapa pun, ataupun mereka. Perkhidmatan ini mungkin tidak hadir (walaupun terdapat tawaran dengan makanan), namun, harga akan sangat gembira. Bagi mereka yang telah lama datang, ini adalah tawaran termurah.Adalah mungkin untuk menetap di sektor swasta di mana-mana penempatan Gelendzhik Besar, dan dalam sesetengah kecil ini mungkin satu-satunya pilihan perumahan.
 • Hotel Pilihan sedemikian secara tradisinya dipilih oleh mereka yang tidak digunakan untuk menyimpan, tetapi sebagai balasan ingin mendapatkan tahap perkhidmatan yang baik. Institusi menghormati diri dengan keraguan disebabkan oleh tetamu kecil mereka. Bagi mereka terdapat pelbagai hiburan, yang membolehkan anda menambah sisa laut dengan sekumpulan kesan positif lain. Ia perlu untuk mempertimbangkan hanya hotel dengan platform - kanak-kanak harus mempunyai tempat bermain, terutamanya kerana di hotel seperti kawasan persendirian biasanya dipagar dan dijaga. Nah, jika hotel ini ada dengan animasi, maka anak itu tidak perlu bersenang-senang dengan mereka sendiri, dan dia tidak akan bosan sama ada. Sangat mudah juga jika hotel terpilih dilengkapi dengan kolam renang. Kami juga harus memberi perhatian kepada hotel-hotel yang bekerja mengikut skema "semua termasuk" - dengan membayar bil sekali, anda tidak perlu membayar tambahan untuk perkhidmatan tambahan dan mengira kewangan yang masih ada. Kebanyakan hotel terletak dalam batas bandar Gelendzhik, tetapi mereka, walaupun dalam pelbagai yang tidak begitu luas, dan di pusat peranginan utama lain yang aglomerasi.
 • Pencen. Bagi mereka yang ingin berehat di laut dengan rawatan dan tidak mempunyai keengganan untuk jadual, pilihan untuk mengatur kemudahan rekreasi adalah kepentingan tertentu. Mereka berada di Gelendzhik dan kawasan sekitarnya sekurang-kurangnya sepuluh kali ganda - dua belas sumber air mineral untuk keperluan ini. Walau bagaimanapun, adalah mungkin untuk dirawat bukan sahaja oleh mereka - di sini, selepas itu, lumpur curative dibesarkan, dan udara di sini jelas, dan alam semula jadi membantu untuk memulihkan kesihatan mental. Sebagai tambahan kepada semua yang lain, banyak rumah asrama mengambil anak-anak dengan ibu bapa mereka, dan bagi pelancong yang termuda semua syarat yang diperlukan diwujudkan.

Mungkin ia tidak sepatutnya menyebut contoh-contoh tertentu - pilihannya cukup besar supaya sesuatu konkrit tidak dapat dipilih.

Cuti kesihatan untuk kanak-kanak

Kanak-kanak boleh berehat di Gelendzhik dan tanpa ibu bapa untuk tujuan pemulihan dan rawatan - sebilangan institusi khas bekerja di sini. Salah satu yang paling terkenal adalah sanatorium Pirogov, yang popular di seluruh negara. Ini adalah sanatorium ortopedik kanak-kanak sepanjang tahun, yang menerima kedua-dua kanak-kanak dengan masalah kongenital sistem muskuloskeletal, dan mereka yang pulih dari kecederaan. Memandangkan spesifik pekerjaan pada zaman ini, penganjur telah mewujudkan sebuah sekolah di sini yang membolehkan tidak berpisah daripada latihan. Sudah tentu, ia sangat berbeza dari kebanyakan analog, kerana kebanyakan pelajar di sini berbohong.

Selebihnya sanatoriums dan pencen, kebanyakannya - dengan rawatan organ-organ pernafasan. Ini tidak menghairankan, kerana ciri-ciri iklim tempatan sepenuhnya: walaupun berdekatan dengan laut, udara di sini adalah mengejutkan kering, sambil menggabungkan ciri-ciri kedua gunung dan laut, yang sangat baik untuk kesihatan. Keadaan penginapan di hampir semua mereka mencadangkan penginapan, makanan, beberapa prosedur perubatan, dan kadang-kadang program latihan atau hiburan untuk jumlah bayaran.

Cuti kanak-kanak yang dianjurkan: kem kanak-kanak terbaik

Pantai Laut Hitam Rusia adalah kawasan rekreasi yang diiktiraf secara universal untuk kanak-kanak, jadi tidak hairanlah terdapat banyak kem di sini. Gelendzhik dan sekitarnya tidak semestinya pengecualian kepada peraturan ini, jadi hanya tinggal memilih tempat tertentu:

 • "Cote d'Azur". Termasuk dalam syarikat "Brigantine", menggabungkan beberapa kem di Gelendzhik dan Kabardinka. Di sini, semua kemudahan untuk kanak-kanak dianjurkan, termasuk pantai persendirian di pantai, hanya 50 meter dari bangunan, penginapan dalam 2-3 bilik tidur dengan pancuran dan tandas, dewan konsert dan lantai tarian, bidang untuk mengamalkan pelbagai sukan pasukan. Program ini berubah dari shift menjadi shift, dan kem tersebut juga dianggap sebagai kesejahteraan.
 • Krinitsa. Terletak di kampung dengan nama yang sama kem kanak-kanak memikat pelancong muda dengan kehadiran kolam besar, bilik permainan untuk bilik bungsu dan ruang psikologi untuk remaja, serta kemudahan hiburan dan sukan untuk setiap selera. Penginapan di sini dianjurkan dalam kotej empat tingkat, masing-masing mempunyai dalaman khas.
 • "Niva". Ia adalah salah satu yang terbesar dan tertua (mengetuai sejarahnya dari kem-kem 1934) di seluruh Rusia. Di institusi sanatorium jenis ini terletak di bandar Gelendzhik, kanak-kanak paling tertarik dengan peluang untuk membuat panggung wayang mereka sendiri. Ya, betul! Sejak tahun 2016, sekolah perfileman kami sendiri telah beroperasi di sini, yang mengajarkan kumpulan pelancong pada semua kehalusan penghasilan filem-filem sebenar. Ini akan menjadi hadiah yang sangat baik untuk kanak-kanak sebagai kenang-kenangan, atau bahkan membuka bakat, mencetuskan pilihan profesion masa depan.
 • Kem Kesihatan Kanak-Kanak "Kirovets". Satu lagi terkenal, pada skala Rusia-semua, institusi yang terletak tidak di Gelendzhik sendiri, tetapi di kampung Kabardinka. Ia mempunyai pelbagai program tematik yang dianjurkan secara besar-besaran - khususnya, pertandingan pasukan yang meniru krew kapal laut sebenar dianjurkan, dan suasana "laut" yang dikekalkan. Dengan memerintahkan doktor, lawatan harian ke prosedur perubatan boleh didapati.

Senarai pertubuhan itu jauh dari kehancuran, sesuatu yang baru muncul setiap tahun, dari tahun ke tahun, kem-kem cuba untuk maju satu sama lain dalam keselesaan dan hiburan, dalam keinginan yang patut dipuji untuk menjadi yang terbaik.

Tarikan-tarikan tempatan dan lawatan

Tidak ada tarikan luar biasa di Gelendzhik - sebaliknya, hanya ada infrastruktur resort khas yang patut diterokai, tetapi ini boleh dilakukan tanpa panduan. Anda harus menempah lawatan hanya jika semua ahli keluarga, termasuk kanak-kanak, berminat dalam sejarah tempat-tempat ini, atau ingin pergi ke tempat yang jauh - contohnya, di pergunungan.

Bagi tempat-tempat yang patut dilawati dengan kanak-kanak di bandar itu sendiri, mereka sebenarnya adalah objek pelan hiburan, dan tidak dapat melihat dengan jelas perkataan sebenar. Oleh itu, tetamu di bandar disyorkan:

 • Lawati taman air tempatan (terdapat sekurang-kurangnya tiga dari mereka di sini) dan dolphinarium, di mana, sebagai tambahan kepada ikan lumba-lumba, ada juga anjing laut dan beluga;
 • Berjalan-jalan di taman-taman tempatan - "Bandar Tales" dan "Safari Park";
 • Naikkan anak lelaki di kereta elektrik kanak-kanak;
 • Dapatkan pada akhir bulan Julai pada Hari Neptunus;
 • Lihat rancangan yang didedikasikan kepada gladiator Rom kuno;
 • Lawati Tasik dengan lotus dan pergi ke zoo di Lost Island;
 • Menaiki laut di atas bot;
 • Rasai kereta kabel tempatan.

Petua dan nasihat yang berguna untuk pelancong

Tanpa mengetahui spesifikasi setempat terlebih dahulu, sangat mudah untuk membuat pengawasan yang boleh merosakkan kesan keseluruhan yang lain. Pergi dengan anak-anak ke Gelendzhik, pertimbangkan perkara-perkara berikut:

 • Memilih tempat-tempat yang murah untuk tinggal, ambil perhatian bahawa harga purata dikurangkan bergantung kepada sejauh mana infrastruktur hiburan utama terletak. Simpan hanya jika anda mengembara semata-mata untuk kepentingan laut dan alam semula jadi. Jika anda mahukan percutian pantai yang tipikal dengan keseluruhan program, lebih baik untuk membayar lebih.
 • Gelendzhik adalah tempat peranginan yang popular, jadi tempat-tempat harus ditempah terlebih dahulu, jauh sebelum perjalanan. Walau bagaimanapun, jika kami tidak bercakap mengenai sebuah hotel yang layak, pilihan yang anda memesan bilik tidak dikecualikan, tetapi ia masih tidak diduduki oleh anda. Oleh itu, pertimbangkan alternatif.
 • Di Gelendzhik dan sekitarnya, kesesakan lalu lintas tidak begitu jarang, dan dalam keadaan musim panas yang panas dan penghawa dingin dihidupkan dalam kabin sebuah tangki yang tidak lengkap, kemungkinan besar tidak mencukupi sebelum mengisi bahan bakar, yang begitu dekat.
 • Polisi insurans dan kit pertolongan cemas kecil adalah unsur penting dalam sebarang perjalanan.

Di samping itu, jangan malas sebelum membuat tempahan untuk memanfaatkan sepenuhnya Internet dan mengetahui seberapa banyak maklumat yang mungkin mengenai tempat di mana anda bercadang untuk pergi.

Ulasan

Gelendzhik setiap tahunnya dilawati oleh beratus-ratus ribu pelancong, termasuk orang asing, kebanyakannya datang ke sini dengan anak-anak, dan aliran mereka tidak kering. Ini adalah petunjuk bagaimana tetamu di bandar berkaitan dengan keadaan dan infrastruktur iklimnya. Keadaan yang sama diperhatikan dalam forum khusus di mana majoriti orang ramai berpuas hati dengan bandar dan kampung sekitar, alam semula jadi, udara bersih dan laut, dan cuti mereka pada umumnya.

10 foto

Beberapa komen negatif boleh didapati, tetapi mereka tidak membimbangkan bandar secara keseluruhan, tetapi, lebih sering, tempat di mana komentator itu berhenti. Pada masa yang sama, ia mungkin tidak baik, berdasarkan tinjauan pelawat lain, hanya kesalahan pengkritik, yang mengharapkan seseorang, tetapi mendapat sesuatu yang lain.

Dengan kata lain, Gelendzhik adalah salah satu pusat peranginan yang patut dilawati dengan kanak-kanak.

10 foto

Mengenai ciri-ciri istirahat di Gelendzhik dengan kanak-kanak boleh didapati dalam video berikut.

Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan