Bacaan yang selamat dan menarik menggunakan ONYX e-book "Buku pertama saya"

Kandungannya

Apabila memilih seorang kanak-kanak hadiah, ibu bapa mahukan hadiah tidak hanya menyenangkan, tetapi juga berguna, jadi buku itu masih dianggap sebagai hadiah terbaik. Tetapi masa tidak berhenti, dan hari ini lebih ramai ibu bapa memilih e-buku. Pilihan yang sangat baik untuk hadiah untuk kanak-kanak dari 2 tahun ke atas akan menjadi ONYX "Buku pertama saya" - produk yang, sebenarnya, tidak mempunyai analog dalam pasaran moden.

Adakah mungkin untuk menanamkan cinta membaca?

Anda sering boleh mendengar bahawa kami menaikkan generasi yang tidak membaca secara prinsip, yang tidak suka membaca. Tetapi anda boleh berhujah dengan itu. Banyak bergantung pada bagaimana ibu bapa sendiri berkaitan dengan membaca, berapa banyak mereka dapat membawa kanak-kanak itu dengan proses ini. Ia adalah mungkin untuk mengajar kanak-kanak membaca dengan sukacita pada usia apa-apa, tetapi lebih baik untuk menjadi bingung dengan ini, dan kemudian pelajar tidak akan mempunyai masalah dengan membaca karya-karya kurikulum sekolah, serta banyak buku yang tidak termasuk dalam program ini.

Seorang dewasa pandai tumbuh dari seorang kanak-kanak membaca.

Perbendaharaan kata orang membaca selalu lebih kaya daripada orang-orang yang tidak membaca, tidak sukar bagi mereka untuk membina komunikasi apa-apa tahap kerumitan, mereka mempunyai ucapan yang kompeten, secara fasih menyatakan fikiran mereka secara bertulis, lebih mudah bagi mereka menulis komposisi, dikte. Tinjauan mereka lebih luas, dan tahap IQ jauh lebih tinggi daripada rakan sebaya yang tidak membaca.

Itulah sebabnya buku itu adalah hadiah yang hebat. Tetapi buku kertas hari ini, sayangnya, mahal dan tidak setiap ibu sering boleh membelinya untuk kanak-kanak. Versi yang lebih praktikal dari hadiah adalah ONYX "Buku Pertama Saya" - sebuah e-book untuk kanak-kanak, yang boleh menyimpan sejumlah besar karya sastera. Peranti boleh ditambah dengan novel baru, karya hebat, naratif dan cerita pendek tanpa kos yang signifikan (versi elektronik buku lebih murah daripada kertas, dan terdapat banyak sumber di Web yang membolehkan anda memuat turun buku secara percuma).

Gadget itu menarik untuk kanak-kanak dengan sendirinya, dan oleh itu ia akan menjadi menyenangkan baginya untuk menerima buku tersebut sebagai hadiah. Fungsi dan keupayaannya dan bayi, dan ibu bapanya akan menghargai sedikit kemudian. Cinta untuk alat - satu trend yang khusus kepada semua kanak-kanak moden. Perkara utama bukanlah untuk membuat kesilapan dan memilih hadiah yang tidak menyebabkan kebiasaan psikologi yang berterusan, selamat untuk wawasan pembangunan kanak-kanak, dan tidak berbahaya.

ONYX "Buku pertama saya" dibuat secara khusus tanpa disedari dan tanpa menyebabkan sedikit bahaya kepada kesihatan untuk mengenali lelaki kecil itu dengan dunia yang besar buku, kesusasteraan, yang dia akan suka dengan segenap jiwanya.

Pembaca buku atau tablet?

Sekiranya ibu bapa mahu menanamkan minat membaca, maka tablet, walaupun untuk kanak-kanak, bukan penyelesaian terbaik. Kami membeli tablet dengan harapan bahawa kanak-kanak akan mula membaca dengan pasti, tetapi biasanya kita "merindui tanda": kanak-kanak itu mula bermain dengan kegembiraan. Tablet dengan kesemua permainan dan keupayaan rangkaian mengalihkan perhatian kepada kanak-kanak dari sebarang umur dari perkara utama yang ibu bapa, sebenarnya, memutuskan untuk membeli alat - dari membaca, pembangunan dan pengetahuan.

Resolusi skrin tablet, serta pencahayaan seragam seluruh skrin, mempunyai kesan buruk terhadap penglihatan. Hampir sebelum remaja, organ penglihatan kanak-kanak sangat terdedah, kerana pertumbuhan bola mata dan saraf optik tidak seimbang.Itulah sebabnya daya tarikan dengan tablet, walaupun kanak-kanak itu selalu membaca kesusasteraan klasik di dalamnya, adalah dalam masa yang singkat untuk menjadi perlunya rawatan yang panjang dan mahal oleh pakar mata, kerana ketajaman penglihatan mula hilang dengan cepat. Ia tidak semestinya mungkin untuk memulihkan penglihatan walaupun dengan rawatan tepat pada masanya.

Skrin pembaca buku kanak-kanak disorot dengan cara yang berbeza: cahaya hanya datang dari perimeter skrin, dan bukan dari keseluruhan kawasannya. Teknologi latar belakang skrin ini dipanggil E Ink Carta (kertas elektronik) dengan MOON Light + laras latar laras. Untuk memahami bagaimana ini berfungsi, anda boleh mengambil beberapa lampu mini pada "pakaian" dan lampirkannya di sekeliling perimeter buku biasa. Halaman ini akan dapat dibaca dengan sempurna, sementara tidak ada beban tambahan pada organ penglihatan. Ini bermakna itu ONYX "Buku pertama saya" untuk kanak-kanak tidak berbahaya.

Tiada apa-apa yang akan mengalihkan perhatian daripada membaca kanak-kanak - tidak ada Internet di dalam pembaca buku kanak-kanak, tidak ada kartun, tiada video, tiada rangkaian sosial, tidak ada permainan yang menarik dan menjadikan kanak-kanak itu bergantung kepada alat. Seorang kanak-kanak dengan ONYX "Buku pertama saya" akan membaca dengan tumpuan, yang secara beransur-ansur akan menjadi kebiasaan yang baik.

Ciri-ciri buku "Buku pertama saya" ONYX

ONYX "Buku pertama saya" adalah alat, alat untuk membaca buku dalam format elektronik. Pembaca buku akan menarik bukan sahaja kepada kanak-kanak, tetapi juga kepada ibu bapa mereka, terutamanya sejak usia sangat muda (pada usia 2-3 tahun), kanak-kanak tidak membaca sendiri, ibunya membaca kisah dan puisi menarik kepadanya, dan untuk ini dia boleh menggunakan pembaca buku. Pada mulanya, hanya ibu yang akan membaca kisah dengan kuat, tetapi secara beransur-ansur, pada skrin yang mesra kanak-kanak, dia akan dapat menunjukkan surat kepada anak itu, yang dia sendiri pernah dimasukkan ke dalam suku kata dan kata-kata.

Skrin, yang dibuat oleh teknologi "kertas elektronik" Ia menjadikan lebih mudah bagi ibu dan nenek dengan penglihatan yang kurang baik untuk membaca buku kepada seorang kanak-kanak - membacanya mudah, selesa untuk mata. Nenek yang melihat dengan lemah dapat meningkatkan fon dan membaca puisi atau cerita dongeng kegemaran kepada anak yang ditinggalkannya dengan tenang.

Ibu bapa yang bimbang tentang kesihatan mata kanak-kanak dan masih mencurigakan tentang sebarang alat, saya ingin bercakap tentang teknologi ini - E Ink Carta - "kertas elektronik". Ciptaannya sekali gus menjadikan dunia buku elektronik, kerana membaca dari skrin, yang dibuat dalam teknologi ini, sama mudah dan selamat dari halaman kertas ringkas. Adalah diperhatikan bahawa kanak-kanak tanpa sedikit kemudaratan kepada kesihatan organ penglihatan akan dapat membaca dari skrin sedemikian pada waktu senja dan di bawah sinar matahari, contohnya, pada musim panas, dalam alam atau di negara ini.

Terutama diperhatikan kemungkinan bacaan malam. Mana antara kita, ibu bapa, tidak akrab dengan keadaan ketika anak kecil mempunyai masa untuk tidur, tetapi dia secara mutlak enggan tidur hingga dia mengetahui apa cerita menarik yang telah berakhir. Dan ibu-ibu yang miskin perlu canggih dengan pilihan cahaya malam, di mana anak itu juga akan tidur dengan selesa, dan dia akan melihat halaman buku untuk membaca kisah dalam gelap atau senja. ONYX "Buku pertama saya" memudahkan tugas: teknologi latar belakang laras akan membantu anda dengan mudah, secara harfiah dalam beberapa pili, tetapkan tahap backlight halaman yang anda perlukan dalam keadaan semasa. Dan turun lampu malam.

Latar belakang cahaya dan kontras yang lebih tinggi dari paparan ini berbanding dengan yang lain akan membuat bacaan dalam keadaan cuaca (kecuali, tentu saja, hujan buruk dan beku keras) sesegera mungkin.

Lampu latar lembut berguna bukan sahaja kepada ibu bapa yang membaca buku kanak-kanak dalam gelap atau senja, tetapi juga untuk kanak-kanak itu sendiri. Pada suatu hari, hari akan datang apabila kanak-kanak akan membaca petualangan seterusnya lanun dan musketeer dengan penuh semangat bahawa, walaupun larangan orang tua, mereka akan cuba melakukannya pada waktu malam, setelah digantung.

Sebelum ini, kanak-kanak mengambil lampu suluh di bawah selimut untuk menyalakan muka surat yang menarik perhatian mereka kepada buku itu. Dan ibu bapa adalah orang yang betul-betul memprotes: ia tidak baik untuk mata.Membaca ONYX "Buku pertama saya", kerana cahaya lembut, yang boleh diselaraskan, tidak merosakkan penglihatan kanak-kanak, dan jika ia berbahaya kepada sesiapa, ia adalah saraf generasi yang lebih tua, yang oleh memori lama bimbang tentang apa yang dibacanya kanak-kanak dalam kegelapan. Ketakutan mereka tidak berasas.

Termasuk dengan peranti untuk membaca adalah penutup. Tetapi tidak mudah, tetapi "pintar", yang bukan sahaja dapat melindungi kes dan skrin dari kemungkinan kesan traumatik yang tidak dapat dielakkan, seperti kejatuhan. Jika kanak-kanak menutup buku, penutup secara automatik meletakkan pembaca buku ke dalam mod tidur, di mana caj bateri dikurangkan kepada minimum.

Bateri peranti ini agak luas, ia membolehkan anda mengecas buku itu jarang dan menyediakan jangka hayat bateri yang panjang. Sebaik sahaja pembaca muda memutuskan untuk kembali ke buku, sensor akan segera mengeluarkan perintah, dan buku itu akan keluar dari mod tidur apabila penutup dibuka.

Tekan lama pada butang PREV dan NEXT pada masa yang sama boleh dilakukan tangkapan skrin. Gambar disimpan dalam folder Gambar / Skrin.

Anda boleh melihat kad produk di laman web rasmi.

Maklumat teknikal

Bahagian artikel ini akan berguna bagi mereka yang tidak boleh memikirkan memilih alat tanpa pengenalan terperinci dengan ciri-ciri teknikal:

 • ONYX "Buku pertama saya" mempunyai paparan skrin sentuh 6 inci dengan resolusi 758 hingga 1024 piksel dan nisbah kontras 14: 1, 16 gradasi;
 • Tubuh buku ini terbuat dari bahan-bahan yang mesra alam yang selamat untuk kanak-kanak, walaupun dia memutuskan untuk "merasakannya" (plastik);
 • ONYX "Buku pertamanya" dicipta menggunakan teknologi terkini dan perkembangan yang digunakan dalam pengeluaran buku elektronik yang paling moden;
 • Pengurusan dilakukan oleh sistem operasi Android versi 4.4;
 • Pemproses mempunyai 4 teras, frekuensi jamnya adalah 1.2 GHz, terdapat sejumlah besar mod penggunaan kuasa penjimatan kuasa, dan jika terbiar, beberapa terasnya dimatikan;
 • Jumlah RAM - 512 MB;
 • Bateri - 3000 mAh;
 • Keupayaan pengurusan - pelbagai sentuhan, butang paging sisi;
 • Terdapat slot untuk kad memori microSD / microSDHC / Trans Flash sehingga 32 GB;
 • Antara muka berwayar diwakili oleh microUSB, dan wayarles - Wi-Fi;
 • Membolehkan anda membaca e-buku dalam format berikut: TXT, HTML, RTF, FB2, FB2. ZIP, FB3, DOC, DOCX, MOBI, CHM, PDB, PRC, ePub, DjVu, PDF, CBZ, CBR, JPG, PNG, GIF, BMP.

Saiz buku agak padat - 170x117x8.7 mm. Termasuk buku ini adalah kes, penyesuai kuasa dari 220V, kabel USB. Tempoh jaminan untuk buku itu adalah 1 tahun. Produk ini diperakui.

Mengenai pengilang

Pembaca buku kanak-kanak dihasilkan oleh ONYX International, yang dianjurkan pada tahun 2006, dan hari ini ia merupakan salah satu pemimpin dalam segmennya - dalam pembuatan peranti membaca. Pengilang sangat bertanggungjawab terhadap apa yang mereka tawarkan kepada pengguna, dan ini juga terpakai kepada reka bentuk dan keselamatan produk.

Pada tahun 2010, mereka menjadi produk tahun ini menurut pakar RBC di Rusia. Empat kali produk ONYX International di negara kita menjadi pemenang Anugerah Kebangsaan "Produk Tahun Ini."

Bagaimana untuk menggunakannya?

Menggunakan ONYX "Buku pertama saya" adalah asas. Untuk melakukan ini, anda tidak perlu memahami peranti alat rumit atau tahu secara fikiran semua nama perpustakaan elektronik dengan buku yang tersedia untuk dimuat turun. Cabut pembongkaran peranti dan hidupkannya. Malah seorang bayi boleh mengendalikan tugas ini.

Untuk memulakan, pengeluar memastikan bahawa pembaca muda dan ibu bapanya (ketika datang kepada bayi) selalu mempunyai apa yang perlu dibaca sebelum tidur atau berjalan-jalan - lebih dari seratus karya sastera untuk kanak-kanak, banyak yang mana digambarkan khusus untuk projek ini.

Adalah mudah bagi ibu bapa untuk mencari sesuatu yang menarik kepada kanak-kanak itu, kerana terdapat kandungan yang mudah, yang menyenaraikan buku-buku yang sudah biasa kepada ramai orang dewasa sejak zaman kanak-kanak.

Sebagai contoh, cerita dongeng untuk kanak-kanak dan karya hebat yang hebat untuk kanak-kanak sekolah zaman kanak-kanak, cerita rakyat dan cerita epik, termasuk pahlawan yang kanak-kanak zaman kanak-kanak tahu kebanyakannya hanya dari filem animasi yang penuh dengan panjang, dipasangkan terlebih dahulu. Ada cerita dongeng Ivan Krylov, dongeng Pushkin, karya anak-anak karya Lev Nikolaevich Tolstoy, puisi oleh Agnes Barto dan Vladimir Mayakovsky.

Sekiranya perpustakaan yang dibentangkan tidak memenuhi anda atas sebab tertentu, Anda boleh menambah buku sendiri yang boleh dengan mudah dipindahkan ke memori peranti dari komputer atau komputer riba, hanya dengan menyambungkan buku dan komputer dengan kabel USB, atau dengan memuat turun kerja yang diinginkan di Web (perpustakaan untuk mana-mana rasa disajikan, kita ulangi, banyak).

Oleh kerana setiap buku "berat" tidak begitu banyak, ingatan terbina dalam harus cukup, menurut pakar, untuk lebih daripada 1000 karya. Dan jika anda memasukkan kad memori, perpustakaan boleh dibuat sama sekali bercita-cita tinggi.

Pengilang memastikan bahawa anak itu sendiri dan ibunya, yang "tidak kuat dalam teknologi," dan bahkan kepada neneknya, yang tidak pernah memegang teknik seperti itu di tangannya, sangat mudah dan mudah untuk menggunakan pembaca buku.

Ia sangat mudah: pilih buku, tetapkan saiz fon untuk kebolehbacaan peribadi. Anda boleh menetapkan jarak baris dan saiz medan anda sendiri. Anda boleh menatal melalui halaman baca kedua-dua dari skrin dan dengan butang sisi.

Buku baru ONYX yang baru dibeli "Buku pertamanya" adalah secara lalai diselamatkan oleh pengeluar dari sebarang tetapan, supaya tidak ada pembaca kecil, atau orang tua yang tidak mengenalinya dalam teknologi akan menjadi keliru. Oleh itu, adalah lebih baik untuk melakukan pelancaran pertama untuk orang dewasa untuk segera meletakkan tetapan yang paling sesuai untuk mereka dan anak-anak mereka.

Harga dan ulasan

Sehingga Februari 2019, harga ONYX "buku pertama saya" dikurangkan dan berjumlah 9490 Rubles. Anda boleh melihat harga semasa di laman web rasmi.

Bagi mereka yang menganggapnya mahal, kami menawarkan aritmetik mudah:

 • harga satu buku pengajaran (seperti "Surat pembelajaran" atau "Bahasa Inggeris pertama saya") di atas kertas adalah kira-kira 250-400 rubel;
 • ensiklopedia kanak-kanak ("Cities of the World", "Haiwan Hutan", dll) bermula pada harga 590 rubel dan mencapai 1,200 rubel setiap buku;
 • Sekarang hitung - 9490 rubel sudah cukup untuk membeli 31 buku pelajaran atau 10-12 ensiklopedia.

Satu ONYX "Buku pertama saya" akan membolehkan anda segera mempunyai lebih dari seratus buku kanak-kanak, dan kemudian meningkatkan bilangan mereka kepada puluhan ribu tanpa pelaburan tambahan atau dengan kos yang minima.

Menurut ulasan orang-orang yang telah membuat hadiah itu kepada anak dan diri mereka sendiri, buku ini mempunyai banyak kelebihan. Ibu bapa yang sangat panas bercakap tentang kemungkinan untuk membuat pencahayaan latar belakang yang lebih sejuk apabila membaca pada siang hari dan lebih panas, hampir kekuningan, semasa membaca pada waktu petang dan pada waktu malam.

Ramai orang dewasa mengatakan bahawa mereka akan gembira menerima hadiah sedemikian dalam zaman kanak-kanak mereka sendiri sekiranya ia wujud, kerana dengan memberikan ONYX "buku pertama saya" kepada seorang kanak-kanak, anda tidak hadir, tetapi ratusan dan bahkan beribu-ribu buku yang berbeza yang akan membolehkan anak itu memulakannya perjalanan ke dunia kesusasteraan dan kebijaksanaan, pengetahuan dan pengembaraan. Banyak yang mengatakan bahawa sebagai buku hadiah sesuai untuk sebarang cuti.

Anda boleh melihat ulasan ringkas buku dalam video seterusnya.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan