Bilakah bayi mula mendengar dan bagaimana untuk memeriksa pendengaran bayi baru?

Kandungannya

Bayi yang baru lahir boleh tidur walaupun dengan bunyi yang kuat, dan ini tidak mengganggunya sama sekali. Tetapi ibu bapa pada masa yang sama tertanya-tanya jika anak mendengar sama sekali. Dalam artikel ini kita mempertimbangkan ciri-ciri pendengaran bayi yang baru lahir, serta kaedah untuk menentukannya di rumah.

Pembentukan fungsi auditori

Anda mungkin terkejut, tetapi Dengar bayi mula masih dalam rahim. Organ pendengaran dibentuk lebih awal - walaupun pada usia kehamilan 5 minggu, asas telinga masa depan, atau lebih tepat, telinga dalam terbentuk. Pada 7 minggu, telinga tengah terbentuk, dan kemudian auricle. Telinga pepejal janin hanya lama sebelum kelahiran.

Penting untuk mendapatkan keupayaan untuk mendengar telinga dalam melengkapkan pembentukannya selama tempoh sekitar 19 minggu. Dan auricle terus kekal lembut selepas lahir, terusan telinga sempit, dan ini akan membetulkan dirinya sendiri hanya pada tahun pertama kehidupan.

Bayi mula mengambil bunyi pertama dalam perut ibu selepas 14 minggu. Tetapi sementara bunyinya lebih mirip dengan telinga reptilia, buah memetik getaran yang mengiringi gelombang bunyi. Apabila pembentukan telinga dalam selesai dan labirin semakin kuat, keupayaan untuk mendengar lebih baik muncul. Ini berlaku selepas 20 minggu, pada minggu ke-26 kehamilan, bayi di perut mendengar hampir seperti kami, tetapi dengan pindaan kepada fakta bahawa dia masih dalam persekitaran akuatik.

Dia mendengar berdenyut jantung ibunya dan darah mengalir melalui kapal, bagaimana ususnya bekerja. Dia mendengar suaranya dan cepat membiasakannya. Bunyi dari luar mula menarik minat bayi hanya pada minggu kehamilan yang terakhir. Kanak-kanak mendengar muzik yang terdengar di ibu dalam fon kepala, tetapi hanya jika fon kepala diletakkan terus pada perut. Jika mereka berada di telinga ibu, kanak-kanak itu tidak dapat mendengar bunyi.

Bayi dilahirkan untuk mendengar. Sekiranya visi bayi yang baru lahir adalah sangat tidak sempurna, dan hanya bintik-bintik kabur yang kabur dirasakan oleh serbuk, maka segala-galanya adalah baik dengan pendengaran.

Sudah tentu, dengan syarat bahawa dalam proses meletakkan dan membangunkan organ-organ pendengaran dalam tempoh pembangunan pranatal, tidak ada kesilapan dan masalah yang boleh menjejaskan keadaan pendengaran.

Pemeriksaan selepas kelahiran

Pada hari-hari pertama kehidupan (biasanya selepas hari kedua), satu kajian khas dilakukan di hospital bersalin untuk semua bayi yang baru lahir - alat bantu pendengaran atau pemeriksaan audio. Alat khas memperbaiki tindak balas sel rambut untuk rangsangan bunyi. Pemeriksaan kali kedua disyorkan pada umur 1 bulan, 3 bulan, setengah tahun.

Ia sukar untuk mengatakan sejauh mana penyelidikan sememangnya boleh dipercayai. Sekiranya ia memberikan data yang paling tepat, kemungkinan untuk mendiagnosis patologi pendengaran sehingga satu tahun.

Dalam masa yang sama, kebanyakan kes kehilangan pendengaran sensorineural dan kehilangan pendengaran atau kepekaan unilateral (jika satu telinga tidak didengar) dikesan kemudian. Iaitu, seorang kanak-kanak yang berjaya melepasi pemeriksaan audio mungkin sukar mendengar.

Hospital bersalin menggunakan kaedah pelepasan otoacoustic yang ditangguhkan.. Alat mudah alih dengan probe fleksibel nipis kecil dipanggil audiometer. Satu bahagian siasatan diletakkan di telinga bayi. Peranti menghantar bunyi melalui siasatan. Sel-sel rambut di dalam telinga mengambilnya dan menambahnya jika anak mendengarnya.Jika tidak, sel rambut tidak menerima isyarat, tidak ada gerak hati. Untuk hasil yang lebih tepat, dianggap optimal jika bayi diberi makan dan tidur.

Dalam ekstrak dari hospital, jika anda melihat dengan teliti, anda boleh mencari notasi berikut: D (+) = S (+). Ini bermakna bahawa kanak-kanak itu berjaya ditayangkan untuk kedua-dua telinga kanan dan kiri. Dia mendengar.

Jika bukannya tambah ada tolak, penyaringan tidak menunjukkan tindak balas sel-sel rambut, dan oleh itu pemeriksaan tambahan pasti akan diberikan kepada anak.

Pemeriksaan bayi pramatang mempunyai nuansa sendiri. Dia melakukan pemeriksaan akustik tidak pada hari kedua, mengingati ketidakmampuan semua organ dan sistem, termasuk organ pendengaran, tetapi pada mana-mana hari selepas 2-4 minggu kehidupan.

Kumpulan risiko untuk kemungkinan patologi termasuk anak-anak yang dilahirkan kepada ibu-ibu pekak atau pendengaran yang cacat, serta anak-anak yang dilahirkan dari kehamilan di mana seorang wanita mengalami penyakit virus yang menular, terutama jika terjadi pada tahap awal.

sel rambut dalam telinga

Bagaimana untuk menyemak di rumah?

Semua ibu bapa yang baru lahir, satu cara atau yang lain, cuba memahami sendiri bagaimana bayi melihat dan mendengar. Di rumah, membantu kaedah seperti memantau tindak balas kanak-kanak terhadap bunyi. Kaedah tingkah laku hanya kira-kira, tidak tepat, kerana dalam kes mengesan beberapa penyimpangan, ia tidak dapat menunjukkan betapa pentingnya kehilangan pendengaran, bagaimana ia disebabkan. Tetapi dari cek rumah tidak diperlukan.

Ibu bapa boleh menyemak pendengaran mereka untuk berkonsultasi dengan doktor jika mereka mempunyai keputusan yang dipersoalkan atau tidak memuaskan. Tidak perlu menunggu anak membesar. Untuk perkembangan mental yang normal dan perkembangan ucapan, penting untuk didengar, dan oleh itu, pembetulan pendengaran mungkin berlaku pada masa kanak-kanak: kanak-kanak alat bantuan pendengaran (pembetulan telinga), menjalankan pembedahan untuk memulihkan auricle, jika ada kecacatan telinga luar.

Terdapat banyak cara untuk membantu kanak-kanak, tetapi bantuan akan lebih berguna sekiranya ia disediakan seawal mungkin.

Jika kanak-kanak sudah mempunyai sebulan, anda boleh cuba menggunakan kaedah tingkah laku. Ia didasarkan pada tindak balas tertentu bayi kepada bunyi. Adalah penting bahawa kanak-kanak itu berehat, kering dan diberi makan dengan baik..

Pertama, buat bunyi yang berbeza dari telinga kanan, dan kemudian dari kiri. Mulakan dengan bertepuk tangan pada jarak kira-kira setengah meter. Kemudian periksa bagaimana bayi anda melihat bunyi yang lebih senyap, sebagai contoh, bunyi bunyi gemerincing (memilih mainan dengan bunyi awal yang lembut). Frekuensi tinggi boleh diperiksa dengan semolina, yang ibu boleh mencurahkan ke dalam balang logam kosong. Goncangkan seperti di dekat telinga - bayi hanya boleh menangkap bunyi frekuensi tinggi bijirin dari jarak dekat.

Bagaimana untuk memahami bahawa kanak-kanak melihat satu atau bunyi yang lain:

 • dia dinyanyikan oleh bunyi gelombang segerak lengan dan kaki;
 • dia membeku dan cuba mencari sumber bunyi aneh;
 • Bayi membuka matanya dengan luas, mengubah ekspresinya;
 • serbuk mengubah frekuensi dan kedalaman pernafasan.

Ujian pendengaran untuk ujian pendengaran tidak pernah dilakukan untuk kanak-kanak yang sakit, yang mengalami kekejangan atau memotong gigi.jika bayi lapar atau tidak cukup tidur. Apa-apa ketidakselesaan yang dirasakan bayi akan meningkatkan kemungkinan tindak balas tingkah laku yang tidak wajar kepada bunyi.

Pada bulan pertama kehidupan, kanak-kanak hampir tidak membezakan frekuensi rendah, bagi mereka julat frekuensi tinggi lebih biasa. Sekiranya ujian dijalankan untuk kanak-kanak dari 3 bulan ke atas, maka tanda penting seperti menghidupkan kepala ke sumber bunyi ditambah ke senarai tindak balas.

Ujian pendengaran berdasarkan pembiakan bunyi yang berbeza dalam frekuensi dipanggil kaedah Kalmykomelolong Untuk ujian sedemikian, anda memerlukan tiga bekas plastik, yang satu per tiga dicadangkan untuk mengisi semolina, soba, dan kacang polong. Ini akan menjadi frekuensi tinggi, sederhana dan rendah.Untuk memeriksa pembantu perlu menarik ayah atau nenek. Walaupun seseorang mengalih perhatian perhatian kanak-kanak dengan mainan yang terang, objek yang luar biasa, yang kedua adalah setengah meter dari sebelah kanan, dan kemudian guncang dari telinga kiri dengan balang. Mereka bermula dengan semolina (iaitu, dengan bunyi frekuensi tinggi), maka mereka mengambil soba, dan yang terakhir - kacang polong. Antara perubahan tin membuat berehat selama beberapa minit.

Ujian itu dianggap berjaya jika kanak-kanak itu, walaupun tidak mengganggu mainan, bertindak balas (walaupun sebentar) dengan bunyi croup di bank.. Dia boleh berdiri sebentar, menghidupkan kepalanya dan melihat can, mula mencari sumber bunyi melalui matanya, menukar ekspresinya. Jika tidak ada tindak balas sama sekali, anda harus menunjukkan kanak-kanak itu kepada ENT dan audiologist.

Masalah yang mungkin berlaku

  Masalah pendengaran di bayi baru lahir dan bayi mungkin berbeza-beza. Sebab kurangnya pendengaran dalam kes yang teruk terletak pada anomali saraf pendengaran atau pusat pendengaran otak, dan mungkin akibat kerosakan mekanikal - ibu membersihkan telinga kanak-kanak dengan kayu telinga dan merosakkan membran.

  Dalam kes kedua, kadang-kadang cukup cukup untuk membersihkan saluran pendengaran, menjatuhkan titisan, dan semuanya berjalan. Tetapi lebih kerap dalam kes kehilangan pendengaran, ubat-ubatan tidak berkesan, terutama jika kehilangan pendengaran adalah kongenital. Ramalan, malangnya, mengecewakan. Tidak mustahil untuk menyembuhkan penyakit ini, tetapi mungkin untuk meningkatkan mutu kehidupan kanak-kanak, memberinya peluang untuk berkembang secara normal, belajar bercakap, dan menyesuaikan diri dengan masyarakat. Ini akan membantu audiologi dan bantuan pendengaran.

  Alat pendengaran, pembedahan implan koklea dapat memberi peluang kepada kanak-kanak untuk mendengar. Kajian mengenai kaedah tersebut adalah baik, kerana mereka memberi peluang kepada kanak-kanak yang cacat pendengaran peluang sebenar kehidupan yang normal dan memuaskan.

  Pakar dalam video di bawah ini memberitahu tentang diagnosis awal kehilangan pendengaran.

  Maklumat yang disediakan untuk tujuan rujukan. Jangan ubat sendiri. Pada gejala pertama penyakit itu, dapatkan nasihat doktor.

  Kehamilan

  Pembangunan

  Kesihatan