Keseronokan musim sejuk: doktor memberitahu bagaimana untuk menyekat lidah anak dari ayunan logam

Masalah kanak-kanak musim sejuk yang biasa adalah lidah yang tersangkut ke ayunan, sled atau slaid besi. Pakar Kementerian Kesihatan dengan permulaan musim sejuk ini memberitahu ibu bapa negara besar itu bagaimana untuk menghilangkan lidah dari permukaan logam sejukjika bayi masih memutuskan untuk menjilat ayunan.

Kecederaan utama dalam kes ini bukanlah kerana lidah itu terperangkap, tetapi ibu bapa biasanya cuba untuk membebaskannya dengan tidak betul, akibatnya kanak-kanak memasuki bilik kecemasan dengan kecederaan uvula dan rongga mulut.

Pakar mengatakan bahawa tidak boleh lidah dilepaskan dengan kekerasan atau dipanaskan dengan lebih ringan (kedua-dua kaedah ini adalah yang paling biasa dan yang paling traumatik di kalangan rakyat).

Lebih selamat tuangkan air kepadanya (ia tidak perlu panas) atau cuba panaskan nafas anda sendiri. Untuk ini, patut mengambil sebotol air hangat untuk berjalan-jalan. Jika lidah terjebak ke kereta luncur, dan tidak ada orang dewasa di dekatnya, kanak-kanak perlu dijelaskan bahawa kereta luncur harus dibawa lurus ke hadapan, pergi ke orang dewasa untuk mendapatkan bantuan. Mengoyakkan diri dari mereka bahasa kekuasaan juga mustahil.

Menurut doktor, kebanyakan lidah melekat pada buaian dan pagar besi - kanak-kanak yang ingin tahu, malah memberi amaran tentang akibat eksperimen, masih periksa buaian dan rel yang beku "secukup rasa".

Ibu bapa diberi amaran bahawa tidak perlu jeritan dan memarahi anak semasa operasi menyelamat - ini mungkin menakutkan bayi dan dia akan menerkam dengan mendadak, menyebabkan kerosakan yang serius kepada dirinya sendiri.

Jika, bagaimanapun, untuk mengeluarkan lidah tanpa luka tidak berfungsi, adalah berfaedah untuk menunjukkan kanak-kanak itu kepada pakar pediatrik. Dan kemudian anda perlu memproses luka dengan larutan chlorhexidine dan bilas mulut dengan merebus chamomile untuk menghilangkan jangkitan dan memudahkan penyembuhan.

Selama beberapa hari, kanak-kanak disyorkan untuk memberikan makanan yang tidak tajam dan jarang - sayur-sayuran, daging dan buah-buahan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan