Brazil buat kali pertama dalam sejarah dunia telah melahirkan seorang anak selepas pemindahan uterus dari seorang penderma yang meninggal dunia

Pihak berkuasa Brazil menyatakan bahawa doktor mereka berjaya melakukan sesuatu yang setakat ini tiada siapa yang dapat dilakukan oleh dunia - mereka memberikan kegembiraan keibuan kepada seorang wanita yang dilahirkan tanpa rahim.

Anak pertama dalam sejarah dunia, seorang wanita yang mampu bertahan setelah rahim ditransplantasikan dari penderma yang telah meninggal dunia, dilahirkan.

Terdahulu, eksperimen perubatan serupa telah dijalankan, tetapi mereka tidak berjaya. Kadangkala transplantasi uterus dari penderma hidup telah berjaya, tetapi tidak ada yang belum dapat hamil dan melahirkan organ yang diambil dari penderma yang sudah meninggal.

Seorang gadis dilahirkan. Kedua-dua ibu dan anak perempuan berasa sihat, menurut doktor tempatan.

Wanita berusia 32 tahun beralih kepada doktor untuk mendapatkan bantuan kerana dia tidak dapat menjadi ibu - dia tidak mempunyai rahim ketika dilahirkan. Sindrom Mayer-Rokitansky-Kuster-Hauser yang jarang berlaku, di mana organ-organ pembiakan tidak berkembang sama sekali, tidak meninggalkannya peluang untuk kebahagiaan peribadi.

Pertama, doktor terpaksa memujuk pesakit menjalani pemindahan rahim untuk masa yang lama, dia takut dan enggan. Risiko tambahan ialah organ itu diambil dari penderma yang mati. Oleh itu, tidak ada jaminan bahawa dia akan berakar. Operasi ini pertama kali dicadangkan oleh orang Sweden, yang pada tahun 2014 bahkan melahirkan seorang wanita dengan rahim yang ditransplantasikan, tetapi organ itu kemudian dari penderma hidup. Terdapat sejumlah 11 kes sedemikian di dunia. Organ pembiakan yang diambil dari penderma yang sudah mati belum pernah dipindahkan. Wanita berusia 45 tahun yang meninggal dunia akibat strok menjadi penderma.

Yang menghairankan, rahim terperangkap dengan serta-merta. Seorang wanita menjalani pembuahan dalam vitro enam bulan selepas pemindahan dan meletakkan embrio di rahim. Ia adalah mungkin untuk hamil dari percubaan pertama.

Melahirkan di klinik São Paulo yang dijalankan oleh bahagian caesar. Selepas operasi, rahim juga dikeluarkan supaya pesakit boleh menumpukan perhatian pada ibu yang bahagia dan terhindar dari keperluan untuk terus mengambil dadah yang akan menghalang penolakan organ pembiakan.

Pengalaman luar biasa ahli transplantolog dan reproduktor Brazil melanda doktor di seluruh dunia, dan para pemenang sendiri mengisytiharkan bahawa mereka tidak lama lagi akan mempunyai dua lagi operasi sedemikian, mereka telah pun dirancangkan. Dalam keadilan, kita perhatikan bahawa sepuluh usaha percubaan doktor Republik Ceko, Turki, Amerika Syarikat untuk memindahkan rahim dari penderma yang meninggal dunia berakhir dengan kegagalan.

Komuniti saintifik telah mengatakan bahawa Brazil telah melakukan keajaiban Natal yang sebenar - mereka memberikan peluang kepada semua ibu tanpa ibu untuk menjadi ibu, memberi mereka harapan.

Jika ada masalah besar dengan organ-organ pembiakan penderma hidup di pusat pemindahan, pengalaman yang berjaya dari rakan-rakan Brazil akan memberikan transplantologists planet ini peluang untuk mencari organ untuk transplantasi lebih cepat - jumlah orang di seluruh dunia yang tidak membantah kepada manusia setelah kematian mereka tumbuh .

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan