Seorang penduduk di rantau Chelyabinsk menghabiskan 10 tahun di sebuah sekolah berasrama penuh untuk kanak-kanak yang cacat mental akibat kesalahan psikiatris anak.

Seorang graduan sekolah berasrama penuh untuk kanak-kanak idiot memfailkan tuntutan mahkamah.

Chelyabinsk Alexander Smolnikov menuntut tanggungjawab pusat diagnostik serantau, seorang psikiatri yang 10 tahun yang lalu mendapati dia teruk mental. Alexander mendakwa bahawa selama bertahun-tahun ia terpaksa menjalani rawatan wajib, serta penghinaan dan pukulan oleh guru.

Apabila anak lelaki itu kehilangan ibu bapanya, penjagaan itu menghantarnya untuk pemeriksaan ke pusat diagnostik untuk pendaftaran di rumah anak yatim. Tetapi pakar psikiatri institusi ini memutuskan bahawa kanak-kanak itu sakit, bahawa dia mengalami kecacatan mental.

Tidak seorang pun yang berdiam diri untuk anak yatim, tidak ada yang menghantarnya untuk peperiksaan semula. Baru dikeluarkan di sebuah sekolah berasrama penuh untuk mental yang terencat.

Hanya sekarang ia menjadi diketahui bahawa pusat diagnostik tidak mempunyai lesen untuk pemeriksaan, dan oleh itu pendapat doktor hanya nasihat sahajatetapi tidak pasti. Penjaga tidak banyak memberi perhatian kepada perkara ini.

Pemeriksaan ke atas kanak-kanak tidak dijalankan.

Selepas sepuluh tahun kemudian anak itu meninggalkan rumah anak yatim, dia memohon kepada hospital mental daerah, di mana Suruhanjaya doktor mengiktiraf beliau sepenuhnya sihat.

Kini tuntutan itu telah dihantar ke mahkamah. Pemuda itu menuntut dari pusat diagnostik, yang mencuri masa kecilnya, 700 ribu rubel dalam kompensasi.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan