Perumahan untuk anak-anak yatim sekarang akan menyediakan di bawah peraturan baru

State Duma dari Persekutuan Rusia dalam bacaannya terakhir mengadopsi rang undang-undang yang memperuntukkan peraturan baru untuk mengagihkan kanak-kanak kepada anak-anak yatim dan yang ditinggalkan tanpa penjagaan ibu bapa, perumahan. Peraturan mula berkuatkuasa dari 1 Januari 2019.

Dari hari ini, bukan sahaja anak-anak sendiri, tetapi juga wakil sah mereka - penjaga, pendidik boleh mengemukakan permohonan untuk kemasukan anak-anak yatim dalam senarai mereka yang memerlukan perumahan.

Prosedur perakaunan, yang sebelumnya individu untuk setiap rantau, dari Januari tahun depan akan menjadi bersatu, semua-Rusia. Undang-undang sekarang akan lebih berhati-hati melindungi kepentingan kanak-kanak daripada sebelumnya.

Oleh itu, ia memberi peluang untuk memulakan penempatan seorang kanak-kanak dalam barisan di apartmen, walaupun para penjaga tidak bersusah payah mengenainya. Sekiranya dalam masa tiga bulan selepas anak yatim berusia 14 tahun, dia sendiri atau wakilnya tidak memohon, tulis kenyataan yang bersesuaian boleh pekerja penjagaan dan amanah.

Hari ini, anak-anak yatim, yang tidak mengemukakan dokumen-dokumen yang diperlukan pada waktunya, perlu menyewa pangsapuri dari negeri itu. Prosiding undang-undang rancangan sedemikian adalah panjang, mahal dan melelahkan secara moral.

Adalah dipercayai bahawa sekarang, dengan penggunaan peraturan baru, jumlah tindakan undang-undang dari anak-anak yatim akan kurang, kerana mereka akan semua masa untuk mendapatkan tempat mereka dalam barisan untuk penyediaan meter persegi selepas umur majoriti.

Dan satu lagi inovasi penting - jika anak yatim mati, keluarganya tidak lagi akan kehilangan hak untuk tinggal di apartmen yang diterima dari negeri ini, seperti dahulu.

Perubahan telah dibuat kepada Undang-undang Persekutuan No. 44. Dianggap bahawa pembelian, tender dan kontrak antara perbandaran dan pemaju panti asuhan akan berlaku lebih cepat, yang seterusnya akan mempercepatkan proses mendapatkan rata oleh kanak-kanak beberapa kali.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan