Wanita di Arab Saudi berhak secara bebas memilih kaedah penyampaian

Ibu-ibu yang akan datang di Arab Saudi berhak memutuskan sendiri bagaimana cara bayi mereka dilahirkan. Sebelum ini, adalah wajib untuk mendapatkan persetujuan bertulis dan diperakui dari penjaga lelaki (suami, bapa, atau saudara lelaki). Membuat seksyen cesarean atau melahirkan dengan cara semulajadi kini adalah perkara yang boleh diselesaikan seorang wanita sahaja.

Undang-undang baru ini masih memberi banyak bantuan untuk wanita hamil. Sebelum ini, untuk mengetahui dari doktor tarikh kelahiran yang dijangkakan, hubungan seks kanak-kanak atau maklumat lain mengenai perjalanan kehamilan, wanita itu perlu memberikan doktor dengan dokumen perizinan yang ditandatangani oleh suaminya, bapa atau abangnya.

Tanpa kertas ini, wanita hamil tidak dapat mengetahui sama sekali daripada doktor, dia akan dinafikan akses kepada maklumat itu. Sekarang ibu hamil mempunyai hak dan tanpa tanda tangan penjaga lelaki untuk mengetahui segala yang diperlukannya daripada doktornya.

Di samping itu, wanita hamil diberi hak untuk secara bebas memilih mana-mana saudara atau sahabat mereka di sebelah mereka semasa bersalin. Sebelum ini, isu ini juga diselesaikan oleh saudara lelaki.

Peraturan baru yang ditetapkan oleh Kementerian Kesihatan Arab Saudi. Pegawai juga merasakan bahawa wanita boleh dibenarkan bergerak semasa bersalin - berjalan, duduk. Sebelum ini, mereka hanya melahirkan bayi. Pada masa yang sama, pergerakan di peringkat pertama buruh (tempoh penguncupan) dapat mengurangkan kesakitan kelahiran.

Tuan-tuan di Arab Saudi pada tahun-tahun kebelakangan ini telah memperoleh lebih banyak hak dan peluang. Ini dimungkinkan oleh dasar putera Mahkota Mohammed bin Salman.

Wanita dibenarkan perkara-perkara yang tidak pernah dilihat sebelum ini - untuk menghadiri perlawanan bola sepak, untuk bekerja dalam kedudukan dan kepakaran yang sebelum ini dianggap hanya lelaki, untuk memandu kereta. Suami kini boleh menceraikan isterinya melalui SMS.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan