Kanak-kanak yang sakit tidak akan dibenarkan menghadiri kelas dan tadika - peraturan baru diperkenalkan di Rusia

Di Rusia, peraturan umum diperkenalkan melarang kanak-kanak memasuki sekolah dan tadika yang mempunyai tanda-tanda ARVI yang sedikit.

Dengan kata lain, kanak-kanak sekolah sejuk dan kanak-kanak prasekolah tidak akan dibenarkan dalam kumpulan kanak-kanak, supaya tidak menyebarkan penyakit ini.

Dari musim luruh ini, apa yang dipanggil "penapis pagi" akan diperkenalkan di institusi pendidikan dan prasekolah. Setiap kanak-kanak sebelum permulaan kelas akan diperiksa oleh seorang profesional perubatan.

Jika anda mendapati sejuk, kemerahan tekak, walaupun sedikit peningkatan suhu, anak itu akan dihantar ke rumah.

Keputusan yang sama ditandatangani oleh ketua doktor kebersihan negara, Anna Popova.

Keperluan dokumen sedemikian telah lama tertunda: ibu bapa sering membawa anak ke tadika dengan hidung dan ketidakselesaan hanya kerana dia tidak ditinggalkan di rumah, dan anak-anak sekolah pergi ke kelas kerana ujian kawalan dan penyediaan peperiksaan.

Hasilnya, dalam pasukan kanak-kanak semasa tempoh morbiditi massa virus tersebar dengan kelajuan yang tidak pernah berlaku sebelum ini.

Dengan peraturan baru untuk kemasukan ke tadika dan sekolah, ibu bapa akan diperkenalkan kepada setiap institusi pada permulaan tahun sekolah baru. Peraturan akan berkuat kuasa dari September tahun ini.

Setahun kemudian, pakar Rospotrebnadzor akan menyimpulkan keputusan pertama langkah yang diambil, setelah menganalisis kejadian kanak-kanak untuk dua musim epidemiologi - musim gugur dan musim bunga.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan