Untuk penculikan seorang anak oleh ibu bapa kedua di Rusia boleh memperkenalkan liabiliti jenayah

Sistem denda dan liabiliti jenayah dirancang untuk diperkenalkan di Rusia untuk penculikan seorang anak oleh salah seorang ibu bapa. Dengan cadangan itu kepada Kerajaan Rusia datang pengerusi Jawatankuasa Ibu Bapa Nasional Irina Volynets. Kepala Kabinet Menteri, Dmitry Medvedev, menerima surat dari dia dan menyampaikan inisiatif ke Duma Negara Rusia untuk diskusi dan pertimbangan.

Irina Volynets menyatakan bahawa selepas perpisahan atau perceraian ia sering berlaku salah seorang ibu bapa mengambil anak itu dan mengekalkan bayi tanpa sebabtanpa memberi ibu bapa kedua hak pertemuan atau alamat. Pada masa yang sama, ibu bapa yang dilucutkan mempunyai semua hak undang-undang - oleh keputusan mahkamah, tempat kediaman anak ditentukan dengannya.

Dalam majoriti kes, bapa melakukan ini, dan ibu-ibu kemudian dipaksa untuk mengetuk ambang agensi penguatkuasaan undang-undang, bailiffs dan mahkamah, untuk mempertahankan hak sah mereka untuk membesarkan bayi.

Kerajaan diminta untuk menyamakan kes-kes tersebut dengan penculikan. Dan hukuman untuk penculikan mestilah sesuai - ketat dan jenayah.

Pada penculikan pertama dicadangkan untuk dikenakan denda pada ibu bapa yang bersalah dalam jumlah 50 ribu rubel. Sekiranya dia memutuskan untuk diculik kembali, tindakannya sudah tentu sesuai dengan Perkara 126 Kanun Jenayah Persekutuan Rusia "Penculikan Orang". Mengikutnya untuk memberikan pelaku tempoh penjara yang panjang - sehingga 12 tahun penjara.

Walau bagaimanapun, inisiatif baru ini menyokong hak kedua ibu bapa untuk bertemu dan berkomunikasi dengan kanak-kanak selepas perceraian. Jika seorang ibu, misalnya, tidak membenarkan ayahnya berkomunikasi dengan anaknya selepas perceraian itu, dia perlu membayar denda 1 hingga 5 ribu Rubel, dengan syarat bahawa paus akan mengadu kepada bekas isteri kepada pihak berkuasa penguatkuasaan undang-undang.

Timbalan-timbalan Duma Negeri telah memulakan perbincangan awal mengenai inisiatif ini. Dan sementara majoriti ahli parlimen terdedah kepada kenyataan bahawa Perkara 126 Kanun Jenayah terlalu keras hukuman, tetapi harus ada tindak balas. Apa yang sepatutnya, timbalan rakyat akan ditentukan semasa mesyuarat jawatankuasa-jawatankuasa yang relevan, selepas itu kerja harus bermula pada penciptaan rang undang-undang yang berkaitan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan