Untuk pembersih sambilan, seorang ibu tunggal dihantar ke mahkamah.

Seorang penduduk rantau Saratov muncul di hadapan mahkamah. Dia sendiri menimbulkan dan menimbulkan dua kanak-kanak kecil. Setahun yang lalu, ibu saya berpaling kepada pusat pekerjaan Saratov dengan permintaan untuk membantu beliau mendapatkan pekerjaan.

Tidak ada kerja, tetapi sekarang wanita mempunyai rekod jenayah.

Menurut pekerja pusat pekerjaan, yang memulakan permulaan kes jenayah, seorang ibu tunggal dengan pekerjaan paruh waktu yang tidak sengaja menyebabkan kerosakan kepada negara dalam jumlah 4,900 rubel. Jumlah kerosakan semasa siasatan meningkat kepada 7 ribu.

Ini semua berlaku kerana hakikat wanita terdesak didaftarkan di pusat pekerjaan. Dan sambil menunggu bantuan dalam mencari kerja, saya mengambil kerja sambilan supaya saya dapat memberi makan dua anak.

Dia secara tidak rasmi mendapat pekerjaan di restoran pizza tempatan sebagai wanita pembersih, pada waktu malam sabun ada lantai dan dengan izin majikan membawa sisa makanan rumah, yang dapat memberi makan kepada anak-anak. Pekerja pusat pekerjaan merayu kepada polis dan menuduh ibu penipuan, kerana dia membayar faedah pengangguran - sebanyak 4,900 rubel. Para pegawai merasakan bahawa pekerjaan sampingan dan manfaat pengangguran tidak serasi. Polis bersetuju dengan mereka.

Mereka memutuskan untuk menghukum ibunya bukan sahaja dengan censure, tetapi oleh pendakwaan jenayah dan memfailkan tuntutan mahkamah.

Pada hari yang lain Olga Zhuravleva disabitkan. Dia didapati bersalah menerima pembayaran secara haram dan terpaksa bekerja selama 120 jam. Ibu tunggal tidak mengakui rasa bersalahnya.

Pegawai-pegawai, mahupun polis, mahupun pengadilan tidak mengambil kira hakikat bahawa salah seorang daripada anak-anak Olga itu sakit parah - anak perempuan mengalami epilepsi sejak lahir.

Kisah ini, menimbulkan sinisme dan sikap acuh tak acuh pegawai penguatkuasa undang-undang, hamba-hamba Themis dan pegawai pusat pekerjaan, telah melampaui sempadan rantau Saratov. Olga Zhuravlevoy belajar mengenai nasib yang sukar dan majikan yang berpotensi.

Sekarang dia mempunyai pekerjaan. Seorang ibu tunggal dijemput untuk bekerja di kilang bata Saratov, dia sudah terbentuk.

Sekarang peguam Saratov bersama-sama memutuskan untuk membantu seorang wanita membatalkan hukuman dan mempertahankan nama baik. Keputusan mahkamah contoh pertama telah dirayu ke mahkamah yang lebih tinggi. Ia kini menunggu untuk pertimbangan semula kes itu.

Sebagai rujukan: faedah pengangguran dibayar kepada warga kerja yang tidak bekerja dari Persekutuan Rusia, yang didaftarkan di pusat penggajian wilayah, sehingga saat ini mereka mencari pekerjaan, diselesaikan, dan menyediakan dokumen-dokumen yang relevan ke pusat pekerjaan. Selepas itu, mereka dikeluarkan dari daftar dan berhenti membayar faedah.

Terdapat satu nuansa yang tidak menyenangkan dalam kisah ini - pekerja pusat pekerjaan mengetahui bahawa seorang wanita harus bekerja secara tidak formal agar dapat bertahan dengan anak-anak, bersimpati dan memberinya peluang untuk memperbaharui manfaat sekali lagi. Tidak menolak, tidak memberi amaran mengenai tindakan yang tidak sah. Hanya mengeluarkan manual. Dan kemudian mereka pergi ke polis sendiri dan meminta untuk berurusan dengan "penipu."

Kisah itu menyebabkan resonans yang kuat. Dia sudah berminat dengan pejabat pendakwa, di pejabat Ombudsman untuk Hak Kanak-kanak di rantau Saratov, serta dalam Persatuan Bar Rusia.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan