Doktor Jepun berjaya menyelamatkan anak bongsu di dunia dengan berat hanya 268 gram

Bayi terkecil dalam sejarah dunia diselamatkan oleh doktor Jepun. Bayi yang lahir dengan berat hanya 268 gram, telah dilepaskan hari ini dari Hospital Keio University di Tokyo.

Untuk kehidupan kanak-kanak berperang panjang setengah tahun. Bayi itu lahir pada bulan Ogos tahun lepas. Kelahiran adalah pramatang. Malah pakar yang paling optimistik tidak percaya bahawa bayi itu akan bertahan. Tetapi sekarang budak lelaki itu telah mendapat berat sehingga 3 kilogram dan menyusu dengan sempurna pada susu ibu. Menginap di dinding hospital tidak perlu, doktor memutuskan dan menghantar bayi dengan rumah ibunya.

Semasa kehamilan kelainan yang jarang dijumpai di janin - dia hampir tidak mendapat berat badan dan tidak membesar di dalam rahim kerana alasan yang tidak diketahui oleh doktor. Kemudian ia diputuskan untuk menjalani bahagian caesar pada minggu ke-24 kehamilan.

Merawat remah-remah yang dituntut dari ibu bapa dan kakitangan perubatan sekitar pengawasan jam, langkah resusitasi.

Sekarang anak lelaki Jepun yang unik itu merancang untuk membuat rekod dalam daftar dunia yang paling baru lahir yang baru lahir di dunia, yang pakar di University of Iowa di Amerika Syarikat membuat.

Sebelum bayi ini, rekod itu milik seorang lelaki yang dilahirkan di Jerman sembilan tahun yang lalu. Dia berat 274 gram semasa kelahiran. Gadis terkecil dalam sejarah dunia dilahirkan di negara yang sama. Berat lahirnya ialah 252 gram.

Hari ini Di dunia terdapat hanya 23 kes di mana bayi yang beratnya kurang daripada 300 gram ketika dilahirkan telah berjaya menyelamatkannya. Dari jumlah ini, hanya empat lelaki, dan sisanya adalah perempuan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan