"Saya belajar melihat jiwa": ibu bapa kanak-kanak kurang upaya telah melancarkan flashmob menyentuh

Ibu bapa kanak-kanak kurang upaya dilepaskan untuk berdiam diri dan berada dalam bayang-bayang dan melancarkan massa flash yang kuat dan berskala besar "Saya belajar melihat jiwa"yang dalam beberapa hari menerima skala besar, ia disokong oleh puluhan ribu orang.

Semuanya bermula dengan fakta bahawa Muscovite Nina Zlobina telah kehilangan kesabaran.

Setahun yang lalu, dia mengadopsi budak lelaki dengan maksiat yang teruk. Orang yang akrab dan tidak dikenali mengejek anak itu, kerana wajahnya kelihatan agak aneh dan luar biasa untuk kebanyakan orang. Nina memutuskan untuk mengajar masyarakat sikap toleran terhadap kanak-kanak yang mempunyai keperluan khas.

Jerami terakhir dalam cawan kesabaran Muscovite adalah kejadian di MFC.

Dia memohon perkhidmatan, dan membawa anak ke nurseri. Terdapat anak-anak lain yang bermula secara terbuka ketawa dan mengolok-olok anak angkatnya. Pada masa yang sama, ibu bapa mereka diam, tiada siapa yang menarik anaknya.

Nina terdesak di Instagram menjadi menangis jiwa.

Wanita memanggil masyarakat berhenti merapatkan jari pada kanak-kanak yang kelihatan berbeza daripada orang lainkerana jiwa mereka menderita. Hari ini, di bawah hashtag # Saya belajar melihat seorang jiwa lebih daripada 4,000 catatan telah disiarkan - cerita yang serupa dengan kisah Nina Zlobina.

Bukan sahaja ibu dan bapa lelaki "istimewa" menyertai tindakan itu, tetapi juga guru yang bekerja dengan anak-anak tersebut.

Mereka berpendapat bahawa perbezaan antara "normal" dan "lain" dicipta secara buatan oleh negara, sistem pendidikan, dan pegawai, yang sebenarnya melarang kanak-kanak kurang upaya daripada menyedari dirinya di sekolah biasa, yang membatasi pilihan profesion masa depan dan bidang realisasi.

Diagnosis dan ketidakupayaan bukan ayat. Dan anda perlu bermula dengan sikap negara kepada kanak-kanak dengan keperluan khas.

Perlu diperhatikan bahawa ibu-ibu bapa kanak-kanak yang sempurna dengan sihat, yang juga yakin bahawa masyarakat Rusia moden sangat kejam terhadap anak-anak kurang upaya, telah menyertai kumpulan orang tua ibu bapa.

Penunjuk perasaan berharap itu panggilan mereka akan sampai kepada pihak berkuasa dan penggubal undang-undangyang serius berfikir tentang mewujudkan rangka kerja undang-undang baru yang tidak mengehadkan keupayaan orang kurang upaya.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan