Ibu bapa ambil perhatian: di WhatsApp, permainan baru "kematian" untuk kanak-kanak

Dalam WhatsApp messenger popular terdapat permainan baru untuk kanak-kanak dan remaja, yang merupakan bahaya yang serius kepada kehidupan dan kesihatan mental para pemain. Pertama dilaporkan oleh pihak berkuasa Mexico. Pihak berkuasa negara lain segera menyertai penggera mereka.

Permainan baru dipanggil Momo.

Intinya ialah seseorang dari rangkaian, yang merupakan kurator kanak-kanak itu, menghantar gambar-gambar menakutkan darah, keganasan, pembunuhan, buli. Remaja itu dijemput untuk memilih mana-mana kaedah yang ditunjukkan untuk membahayakan rakan atau diri anda.

Jika dia enggan, ancaman mula datang.

Pakar psikologi yakin - dalam keadaan ancaman maya kanak-kanak berasa terdedah dan dalam kehidupan sebenar, tidur diganggu, tingkah laku fobik berkembang, dia boleh "pecah" pada bila-bila masa dan melakukan apa yang kurator meminta - untuk membunuh rakan, merasakan jiran atau mengakhiri dirinya sendiri.

Pakar keselamatan siber dari negara-negara yang berbeza, setelah mengkaji peraturan permainan baru, sampai pada kesimpulan itu mereka hampir sama dengan permainan rangkaian "Whale Blue"yang mendakwa berpuluh-puluh kehidupan kanak-kanak, bukan sahaja di Rusia, tetapi juga di negara-negara lain di dunia.

Hanya di Rusia, "Paus Biru" menolak lebih daripada 15 remaja untuk membunuh diri.

Di Argentina, permainan baru telah mula mengumpul statistik berdarah. Kerana Momo, seorang gadis berusia 12 tahun baru-baru ini membunuh diri. Di Mexico City, membunuh 2 remaja - lelaki.

Permainan ini menyebar dengan cepat. Pakar mengesyorkan ibu bapa anak-anak mempunyai WhatsApp dipasang di telefon pintar mereka untuk memeriksa hubungan kanak-kanak pada bulan lepas. Kira-kira pada bulan Julai, kurator dalam bahasa yang berbeza mula "merekrut" pengusaha muda di seluruh dunia.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan