Pembayaran kepada ibu bapa kanak-kanak kurang upaya akan meningkat kepada 12 ribu Rubles

Pembayaran bulanan kepada ibu dan ayah yang berumur bekerja, tetapi tidak berfungsi, dan menjaga kanak-kanak kurang upaya, ia dirancang untuk meningkat dari 2019.

Kami bercakap tentang kanak-kanak yang diiktiraf sebagai orang kurang upaya, dan juga orang kurang upaya sejak zaman kanak-kanak kumpulan pertama. Negeri Duma mempertimbangkan rang undang-undang yang sama secara literal dalam mod "kecemasan", kerana perlu mempunyai masa untuk menyelesaikan semua nuansa dokumentari sebelum akhir tahun ini.

Pembayaran bulanan kepada keluarga yang mempunyai anak kurang upaya, dan salah seorang ibu bapa perlu tinggal di rumah dengannya akan menjadi 12 ribu rubel.

Saiz ini akan agak setanding dengan tahap upah minimum, yang meningkat dari 1 Januari, 2019. Juga, rang undang-undang ini menyediakan kemungkinan pengindeksan pembayaran apabila peningkatan inflasi.

Meningkatkan manfaat ini di Rusia telah menunggu lama. Ibu bapa kanak-kanak kurang upaya telah berkali-kali merayu kepada pihak berkuasa persekutuan, kepada ombudsman kanak-kanak, menulis kepada pentadbiran presiden dengan permintaan untuk memasuki kedudukan mereka, untuk menyedari bahawa Bayaran adalah sangat kecil dan tidak ada pengindeksan dalam beberapa tahun kebelakangan ini, walaupun harga terus meningkat..

Sesungguhnya, sejak pengenalan pembayaran (pada tahun 2013), manfaat itu tidak pernah dinaikkan. Ia kini 5,500 rubel. Setelah dipertimbangkan oleh ahli parlimen, diandaikan bahawa dari 1 Januari, 2019, 12 ribu rubel akan dibayar bulanan kepada ibu bapa kanak-kanak kurang upaya.

Di samping itu, sejak November tahun ini oleh keputusan kerajaan Rusia memudahkan prosedur untuk pelantikan pampasan kepada orang yang menjaga orang kurang upaya dan orang tua. Ini juga terpakai kepada ibu bapa kanak-kanak kurang upaya.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan