Cara memilih susu untuk anak: Roskostvo membentuk piawaian untuk memilih produk tenusu

Pakar Roskachestva dirumuskan piawaian pemilihan produk tenusu dan menerbitkannya.

Pakar menasihati ibu bapa untuk memberi perhatian apabila memilih susu untuk memberi makan kepada seluruh keluarga. pada pembungkusan. Ia harus menjadi legap, kedap udara.

Terlepas dari pengilang, mestilah label pada pakej itu produk mematuhi GOST 31450.

Jika susu dijual dalam pakej telus (botol dan bungkusan plastik), di bawah tindakan cahaya matahari ia merosakkan lebih cepat, dijelaskan di Roskoechestvo.

Tanda "TU" atau "STO" tidak sesuai untuk kanak-kanak makan, kerana protein dalam susu tersebut tidak melebihi 2.8%.

Hanya tulisan "GOST 31450" menjamin bahawa protein susu berharga dalam produk akan tidak kurang daripada 3%. Perhatian khusus harus dibayar untuk ini. atlet, wanita hamil dan ibu bapa yang membeli susu untuk kanak-kanak.

Untuk makanan bayi adalah lebih baik untuk dipilih susu pasteur, kata Roskoechestvo. Pasteurization membantu mengekalkan ciri-ciri asas produk yang berguna, tetapi ia memusnahkan bakteria berbahaya. Dan di sini Susu UHT pakar membeli anak jangan memberi nasihat.

Di kilang ia dipanaskan melebihi 120 darjah, dan pemanasan ini memusnahkan bukan sahaja bakteria berbahaya, tetapi juga semua bahan berfaedah.

Benar, susu itu boleh disimpan sehingga enam bulan. Memudarinya, tentu saja, tidak menyebabkan, tetapi tidak memberi manfaat kepada kanak-kanak daripadanya.

Atas sebab yang sama, jangan beli dan susu yang disterilkan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan