Semua rantau di Rusia pada masa akan datang akan meliputi wabak selesema

Menteri Kesihatan Rusia, Veronika Skvortsova berkata bahawa Rusia perlu bersedia bersenjata sepenuhnya memenuhi wabak selesema. Hari ini, kejadian penyakit mempunyai lebih daripada 100% melebihi ambang epidemiologi di hampir 25 wilayah, pada hari-hari yang akan datang, selesema akan datang dalam semua yang lainyakin dengan Kementerian Kesihatan.

Menurut pakar, tahun ini virus flu menyebar dengan cepat, dalam seminggu hanya jumlah daerah yang dijangkiti dua kali lipat. Tetapi keamatan wabak itu dianggarkan sebagai purata.

Lebih banyak influenza berbahaya untuk kanak-kanak dan orang tua.

Hampir semua yang dijangkiti mempunyai makmal virus influenza A dikesan, dengan satu pertiga daripada mereka yang dijangkiti menjadi mangsa virus AH1N1, dan satu perempat daripada mereka yang dijangkiti mendapati AH3N2. Kes terpencil yang terdaftar dalam mengesan virus influenza B.

Virologists melaporkan bahawa Virus pandemik PDM09, sangat berbahaya untuk kanak-kanak, yang mampu menyebabkan komplikasi yang teruk telah kembali ke negara kita. Untuk mengurangkan risiko komplikasi seperti itu hanya akan membantu vaksin selesema, jika ia dilakukan tepat pada masanya.

Hari ini, majoriti kes adalah kanak-kanak berusia 3 hingga 7 tahun dan 7 hingga 14 tahun.

Virus yang paling aktif merebak melalui kumpulan kanak-kanak - sekolah dan tadika. Di rantau yang berbeza, kemudahan prasekolah dan sekolah ditutup untuk kuarantin. Sebagai contoh di Yekaterinburg, semua 100% sekolah dan tadika ditutup.

Menurut seorang pakar dari Kementerian Kesihatan, Proses epidemiologi penuh perlu disiapkan hanya pada pertengahan bulan April. Dalam pada itu, wabak itu hanya mula mendapat momentum, kata Veronika Skvortsova. Dan ia bernilai menunggu puncaknya pada bulan Februari.

Vaksinasi pada musim gugur 2018 dilakukan dengan tiga vaksin Rusia. Dan jika sebelum ini di negara kita menggunakan vaksin trivalen yang melindungi terhadap tiga jenis (strain) virus berbahaya, maka vaksin baru sedang dibangunkan - tetravalen.

Dalam beberapa bulan, pengeluaran bersiri akan bermula, dan Pada musim gugur tahun 2019, orang dewasa dan kanak-kanak akan mula menerima vaksin dengan jenis vaksin baru.yang spektrum tindakan pelindung dilanjutkan.

Menunggu ketibaan wabak di bandar anda, anda tidak sepatutnya membuang masa dengan sia-sia, kata mereka di Kementerian Kesihatan. Ia perlu mengambil langkah pencegahan mudah. Tidak kira sama ada vaksin itu telah divaksin atau tidak, kanak itu tidak sepatutnya melawat tempat-tempat yang sesak dalam beberapa minggu akan datang, pusat membeli-belah, peristiwa besar-besaran, terutama yang diadakan di dalam rumah di bawah bumbung. Kurangkan risiko jangkitan peralatan pelindung individu - topeng.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan