Semakin banyak keluarga Rusia menghabiskan matkapital pada pendidikan anak-anak

Selepas pengenalan modal bersalin, bidang utama permohonannya sentiasa memperbaiki keadaan perumahan dan pembayaran balik gadai janji melalui sijil. Ibu bapa secara praktikal tidak merancang untuk membelanjakan dana negeri yang diperuntukkan kepada mereka untuk pendidikan kanak-kanak.

Tetapi baru-baru ini trend telah berubah - di Rusia, jumlah keluarga yang telah memutuskan untuk membelanjakan dana modal bersalin untuk pendidikan telah meningkat sebanyak 42%.

Penggunaan sijil penambahbaikan perumahan masih diteruskan, tetapi trend baru ini telah menarik perhatian pakar dan pakar yang percaya ia bersambung. dengan mengangkat pengharaman mengenai pelupusan dana modal tiga tahun.

Kira-kira satu pertiga daripada ibu bapa yang memohon di pejabat wilayah Dana Pencen Rusia dengan kenyataan mengenai arah dana matkapital untuk pendidikan, memutuskan untuk membayar mereka perkhidmatan prasekolah - tadika swasta atau perbandaran.

Yang lain adalah ibu bapa yang ingin menjadi matkapital membayar pendidikan anak yang lebih tua di universiti.

Adalah diandaikan bahawa peningkatan minat dalam membayar institusi pengajian tinggi dikaitkan dengan penurunan bilangan tempat belanjawan di institusi pengajian tinggi dan peningkatan yang ketara dalam titik lulus pada belanjawan, oleh itu tidak setiap graduan sekolah boleh bergantung pada tuisyen percuma di universiti.

Tetapi bilangan tempat berbayar telah meningkat, dan oleh itu matkapital, pada kenyataannya, bagi kebanyakannya satu-satunya cara untuk memberi anak dengan peperiksaan skor menengah atau rendah dalam pendidikan tinggi.

Rata-rata, pendidikan di universiti dengan kos berasaskan biaya dari 50 ribu rubel menjadi satu setengah juta rubel setahun. Ini semua bergantung kepada prestij universiti. Yang paling murah dan berpatutan - universiti serantau, yang paling mahal - MGIMO, Moscow State University, MIPT.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan