Mereka melakukan yang mustahil: doktor di Yekaterinburg berjaya mendapatkan bayi seberat hanya 370 gram

Di Yekaterinburg ditetapkan rekod dunia mutlak untuk menyediakan rawatan perubatan kepada bayi-bayi pramatang.

Doktor hospital klinik kanak-kanak serantau dapat menyelamatkan nyawa seorang anak yang dilahirkan dengan berat badan. hanya 370 gram.

Menurut piawai penjagaan yang diluluskan oleh WHO dan Kementerian Kesihatan Rusia, ahli neonatologi mula menyediakan penjagaan resusitasi kepada kanak-kanak yang dilahirkan dengan berat 500 gram. Jika bayi yang kurang berat muncul semasa buruh pramatang, dia dianggap sebagai keguguran.

Tetapi doktor dari Yekaterinburg agak terkejut bahawa seorang anak yang dilahirkan pada minggu ke-24 kehamilan memberi tanda-tanda kehidupan. Selepas itu, meninggalkannya untuk mati dengan pakar tidak mengangkat tangan.

Wanita hamil itu dibawa ke pusat perinatal Yekaterinburg dengan ambulans; dia mempunyai keadaan yang mengancam. Ia diputuskan untuk mengambil peluang dan menjadikannya cesarean seksyen.

Untuk menyelamatkan bayi 370 g doktor pelbagai kepakaran digerakkan dan bersatu - resuskitator, ahli neonatologi, pakar anestesiologi.

Sekarang gadis itu berusia 4 bulan. Dia berat sedikit lebih 2 kilogram, dia minum dari botol.

Sebelum ini, mereka tidak menceritakannya, kerana doktor tidak pasti bahawa percubaan mereka yang berani akan dimahkotai dengan kejayaan.

Bayi, yang kakitangan perubatan itu dipanggil Thumbelina, telah dilepaskan pada 21 Jun. Pakar itu menganggap bahawa dia kini boleh pulang ke rumah dengan ibunya, tetapi memberi amaran bahawa membesarkan kanak-kanak itu - ujian besardan ibu bapa perlu banyak melakukan pemulihan anak perempuan mereka.

Kepada doktor dari Yekaterinburg, rekod untuk penjagaan bayi pramatang adalah milik doktor Kirov, yang pada akhir bulan Februari tahun ini dapat menyelamatkan bayi yang dilahirkan dengan berat 420 gram.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan