"Dia tidak mempunyai apa-apa untuk dilakukan di jalan!": Pegawai Voronezh mengharamkan kanak-kanak kurang upaya daripada menyerahkan kerusi roda

Di Voronezh, pegawai Kementerian Kesihatan tempatan memutuskan bahawa kanak-kanak didiagnosis dengan Cerebral Palsy benar-benar tiada apa-apa yang perlu dilakukan di jalan dan enggan memberikan ibu bapa seorang gadis yang sakit parah ekstradisi kerusi roda disebabkan olehnya oleh undang-undang.

Bayi lima tahun - kurang upaya sejak lahir.

Dia tidak boleh bergerak secara bebas, dan walaupun dengan bantuan orang dewasa tidak boleh tegak. Untuk berjalan dan menghirup udara segar sekurang-kurangnya sekali, keperluan kanak-kanak kereta dorong khas dengan ciri-ciri kejutan tambahan.

Kos peralatan adalah kira-kira 100 ribu Rubles.

Undang-undang persekutuan membenarkan pesakit tersebut memberikan kerusi roda percuma, yang mesti diganti dengan yang baru setiap 4 tahun.

Sebaik sahaja kanak-kanak itu diberikan kereta dorong, dan apabila ia tidak dapat digunakan, mereka enggan menukarnya. Pada masa yang sama, para pegawai terus bertanya kepada ibu bapa mereka,maka lakukan si gadis dengan diagnosis seperti itu di jalan?

Ibu bapa yang marah dihantar ke pakar neurologi. Atas panggilan dari Kementerian Kesihatan, para doktor menyimpulkan bahawa gadis itu tidak berhak mendapat kerusi roda.

Ibu bapa pergi ke mahkamah. Dan apabila pendengaran mahkamah telah dijadualkan, pihak berkuasa memutuskan untuk memberi kerusi roda dengan frasa "sebagai pengecualian".

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan