Pihak berkuasa Arab Saudi telah mengharamkan 47 permainan komputer selepas bunuh diri dua remaja

Video permainan agresif perang yang kejam yang diisytiharkan oleh pihak berkuasa Arab Saudi selepas dua kes bunuh diri kanak-kanak, yang dimainkan di komputer.

Dilaporkan oleh Associated Press.

Seorang gadis berusia 13 tahun dan budak lelaki berusia 12 tahun telah meninggal dunia. Dianggap bahawa mereka suka bermain "Paus Biru", terdiri daripada apa yang dipanggil "komuniti kematian".

Ini telah dibuktikan secara meyakinkan oleh pegawai polis yang menyiasat keadaan bunuh diri. Tetapi semasa siasatan pihak berkuasa tertarik dengan apa yang dilakukan oleh remaja di Internet dan mengumpulkan komisen umum untuk menganalisis permainan dan kesannya kepada kanak-kanak.

Akibatnya, 47 permainan, termasuk Grand Theft Auto V, Assassin's Creed 2 dan The Witcher, jatuh di bawah tangan pegawai-pegawai yang panas.

Dalam undang-undang yang melarang permainan ini di negara tertentu, pegawai menunjukkan bahawa kandungan terlalu melanggar norma yang ada. Apa yang khusus - tidak dilaporkan.

Juga, tidak sepenuhnya jelas bagaimana larangan ini akan dilaksanakan. Adalah jelas bahawa anda tidak akan melampirkan seorang pegawai polis kepada setiap kanak-kanak, oleh itu kemungkinan besar larangan itu akan melibatkan pembekal dan penjual permainan komputer. Untuk melanggar undang-undang yang disediakan hukuman denda dan penjara besar.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan