Pakar pemakanan memberi amaran: terdapat produk-produk kanak-kanak yang lazat, bahaya yang orang dewasa tidak sedar

Pemakanan modal mengeluarkan amaran rasmi - terdapat produk yang dicintai semua kanak-kanak, tetapi yang sangat berbahaya untuk perkembangan dan kesihatan mereka.

Di tempat pertama, menurut doktor, produk dengan kandungan gula yang tinggi harus dielakkan. Mereka mengganggu peredaran darah yang normal, menyumbang kepada pembangunan obesiti dan mewujudkan risiko bagi kemunculan pelbagai jenis penyakit.

Produk ini disifatkan oleh pakar pemakanan Moscow jus buah-buahanyang ibu bapa membeli dalam pakej dan bekas kaca di kedai-kedai.

Ibu dan bapa mahu yang terbaik, memandangkan jus adalah sumber vitamin dan serat. Walau bagaimanapun, pada hakikatnya, kanak-kanak mendapat pengganti aneh dengan banyak gula, pewarna dan perisa. Ini sering digunakan untuk jus kanak-kanak yang dimaksudkan untuk yang terkecil.

Doktor memberi amaran keropok, kue dan roti halia. Tidak kira betapa baiknya mereka, makanan ini mengandungi marjerin dan sebilangan lemak sayuran lain.

Kelimpahan lemak sedemikian pada tahap selular menyebabkan gangguan metabolik yang serius.

Kumpulan berbahaya ketiga produk, ahli pemakanan dipanggil sarapan bijirin - bijirin dan bola, sangat dicintai oleh anak-anak, yang dicurahkan dengan susu pada waktu pagi.

Doktor menegaskan bahawa mereka dihasilkan oleh tepung gandum biasa mereka, dan oleh itu mereka tidak mengandungi apa-apa yang berguna, hanya karbohidrat "cepat", yang hanya membahayakan tubuh kanak-kanak.

Senarai makanan yang sangat berbahaya termasuk yoghurt, ramuan pengeluaran kilang, dan juga keju. Mereka bertukar sejumlah besar minyak kelapa sawit dan gula.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan