YouTube terhadap kanak-kanak: perkhidmatan video mesti menjawab di mahkamah untuk mengumpulkan maklumat tentang kanak-kanak di bawah umur

Pembela hak asasi manusia di seluruh dunia membunyikan penggera. Mereka menyalahkan sumber YouTube yang popular untuk mengumpulkan maklumat mengenai anak-anak untuk keuntungan kewangan mereka sendiri.

Data dikumpulkan semasa lihat klip pada perkhidmatan. Ini dilaporkan oleh CNN. Kumpulan antarabangsa pembela hak asasi manusia menuntut agar pihak berkuasa AS menyemak kerja syarikat. Googlekerana dia adalah pemilik YouTube.

Pada masa yang sama, tuntutan mahkamah telah difailkan di mahkamah, peguam menuntut untuk pulih dari Google tidak lebih atau kurang daripada 1 trilion dolar.

Aktivis hak asasi manusia menunjukkan bahawa perkhidmatan harus lebih berhati-hati memeriksa umur pelawatnya. Sekarang mana-mana kanak-kanak boleh sengaja menyembunyikan umurnya, berbohong. Oleh itu, sumber mula mengumpulkan maklumat tentang sejarah lawatan dan membentuk sejenis "dossier" untuk kanak-kanak.

Kajian sosiologi telah menunjukkan bahawa kira-kira 45% kanak-kanak hari ini di Amerika Syarikat, Rusia, dan negara-negara lain mempunyai akses kepada akaun YouTube, di bawah 12 tahun.

Ramai kanak-kanak tidak mendapatkan persetujuan ibu bapa mereka, yang bermaksud mengumpul maklumat tentang mereka tidak dapat diterima.

Peguam dari 20 firma undang-undang menyertai aduan tersebut. Mereka menunjukkan bahawa perkhidmatan secara tidak sah menjejaki lokasi kanak-kanak, pergerakan mereka di Internet, menentukan jenis peranti yang mereka gunakan untuk dilihat.

Perkhidmatan video yang popular, menurut pakar, telah mengumpulkan data lebih daripada 23 juta kanak-kanak bawah umur hanya beberapa tahun kebelakangan ini. Jika mahkamah memenuhi permintaan pembela hak asasi manusia, syarikat itu perlu membayar denda $ 41,000 untuk setiap anak.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan