Ia berbahaya: Valentin Dikul memberitahu bagaimana ransel sekolah melumpuhkan anak-anak kita.

Ransel sekolah adalah a bahaya yang lebih besar kepada kesihatan anak-anak kita. Mengenai ini beberapa hari sebelum permulaan tahun sekolah baru, kata Valentin Dikul.

Kepala pusat pemulihan medis untuk penyakit sistem muskuloskeletal menjelaskan bahwa ini adalah kelebihan beban dengan buku dan alat tulis alat tulis. Jika ransel sekolah terlalu berat, ia merosakkan tulang belakang, walaupun ibu bapa telah memilih satpel ortopedik terbaik untuk pelajar mereka.

Semua penyakit, menurut Dikul, berasal dari keadaan tulang belakang. Ia adalah perlu untuk menyelamatkan kesihatannya pada masa kanak-kanak, sehingga kemudian akan ada masalah yang kurang. Tugas ibu bapa - hadkan tekanan belakang.

Bahaya terletak pada hakikat bahawa kanak-kanak dengan ransel di belakang mereka lari, melompat, dan bahkan jatuh. Beban pada tulang belakang dalam keadaan sedemikian menjadi sepuluh kali ganda.

Berat beg sekolah mesti sentiasa dipantau. Sebaiknya, ia sepatutnya 10-15% berat badan kanak-kanak.

Sekiranya seorang pelajar lelaki berat 30 kilogram, lebih baik jika tasnya berat 3 kilogram, nilai maksimum yang dibenarkan ialah 4.5 kilogram, tetapi dengan berat maksimum anda tidak boleh lari dan melompat.

Sekiranya guru tidak memberi perhatian kepada piawaian ortopedik yang diterima, mereka memberi terlalu banyak anak, mereka perlu mengambil sejumlah besar buku dan buku nota ke sekolah, ibu bapa mempunyai sekatan berat badan yang ada mesti mengingatkan guru kelas. Mungkin lebih baik untuk meninggalkan buku teks atau buku mengenai pembacaan ekstrakurikuler di bilik darjah, dan kemudian pelajar tidak perlu membawa pound tambahan kepadanya.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan