Bayi dilahirkan di Makedonia Utara dengan berat rekod 5.7 kilogram untuk negara ini

Doktor di Makedonia Utara terpaksa mengambil kelahiran luar biasa. Bayi dengan berat rekod sebanyak 5 kilogram 700 gram dilahirkan di Skopje di klinik ginekologi dan obstetrik. Bagi negara, bayi itu adalah rekod. Ketinggian budak lelaki itu adalah 55 sentimeter. Kedua-dua ibu dan anak, menurut doktor, melakukan dengan baik.

Bagi Makedonia Utara, kelahiran seorang kanak-kanak dengan parameter tersebut tentu saja rekod, tetapi secara global, budak kecil ini bukanlah bayi yang baru lahir.

Dua tahun yang lalu, di Rusia, di Novosibirsk, seorang wanita berusia 32 tahun dilahirkan seorang anak yang beratnya 5 kilogram 760 gram, yang lebih 60 gram lagi.

Rekod dunia ditetapkan pada tahun 2012 di China, setakat ini, budak lelaki Cina Chung Chun kekal sebagai juara berat semasa kelahiran - dia dilahirkan dengan berat 17 kilogram 40 gram. Nama beliau disenaraikan dalam Buku Rekod Guinness.

Pada tahun 2009, bayi dengan berat 8 kilogram 700 gram dilahirkan di Sumatra. Rekod Rusia untuk penduduk Altai adalah seorang gadis yang lahir dengan berat 7 kilogram 700 gram.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan