Di sekolah-sekolah Rusia dicadangkan untuk memperkenalkan pelajaran mengenai ibu yang awal

Di sekolah-sekolah Rusia, ia dicadangkan untuk memperkenalkan pelajaran khusus di mana kanak-kanak akan diberitahu tentang apa yang menanti mereka jika mereka memutuskan untuk mempunyai anak.

Pelajaran mengenai bersalin awal dicadangkan oleh bekas penyampai TV, dan kini timbalan pengerusi Jawatankuasa Duma Negeri Keluarga, Wanita dan Kanak-kanak Oksana Pushkina, untuk memperkenalkan di institusi pendidikan umum negara.

Oksana Pushkina

Timbalan memberi contoh pengalaman peribadi: pada tahun 1993 ia telah menjalani percubaan di Amerika Syarikat. Dan di sana dia mula-mula menarik perhatian kepada kesederhanaan dan kemudahan yang mana masyarakat bercakap mengenai masalah gadis yang menjadi ibu terlalu awal: masalah moral, etika, psikologi dan fisiologi ditangani dan dibincangkan.

Di Rusia, masalah ibu mengandung awal timbul pada pertengahan abad yang lalu, jumlah kehamilan remaja meningkat secara dramatik pada tahun 90an, dan hari ini masalah ini wujud, walaupun ia tidak diterima untuk bercakap secara terbuka, menurut Pushkina.

Statistik WHO menunjukkan bahawa setiap perempuan kesepuluh mula melakukan hubungan seks sebelum berusia 14 tahun. Menurut statistik dari Kementerian Kesihatan Rusia, terdapat kira-kira 50 perempuan berumur 15 hingga 17 setiap seribu wanita hamil hari ini.

Walau bagaimanapun, masalah itu diabaikan oleh guru, psikologi, aktivis sosial, kata Pushkin.

Mengganggu keheningan ini dan memberi pelajar lebih banyak maklumat mengenai fenomena ibu yang kecil adalah tugas nombor satu.

Kenapa perlu, tidak sukar untuk ditebak: kesedaran tentang masalah ini akan membantu menghentikan beberapa kanak-kanak perempuan dari memulakan seks terlalu awal, dan jika kehamilan berlaku, gadis itu akan tahu apa haknya, bagaimana dia dapat melindungi mereka tanpa melepaskan anaknya tanpa memberikannya kepada rumah anak yatim.

Untuk menjalankan pelajaran itu harus psikolog, pendidik, pekerja kesihatan dan wakil jawatankuasa induk, kata Oksana Pushkina. Beliau telah menghantar cadangannya kepada Kementerian Sains dan Pendidikan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan