Rekod kanak-kanak di kelas pertama bermula di Rusia: apa sajakah perkara biasa?

Di Rusia memulakan rakaman kanak-kanak di kelas pertama. Ibu bapa tadika boleh mula memohon.

Pakar menasihati apabila memilih sekolah yang anda merancang untuk menghantar anak, tumpu institusi pendidikan di tempat kediaman. Di bawah undang-undang semasa, pendaftaran akan dijamin hanya jika alamat atau tempat kediaman anda adalah milik sekolah khusus ini.

Sekiranya tidak terdapat sekolah berdekatan yang akan memenuhi keperluan anda, anda boleh memohon. ke tiga sekolah lain.

Tetapi anda perlu tahu bahawa mendaftarkan anak bukan di tempat kediaman hanya boleh didapati. Jika tidak ada orang itu, maka pendaftaran di gred pertama akan dinafikan.

Dengan pilihan sekolah untuk kanak-kanak prasekolah hari ini, ia bukan khabar angin dan cadangan rakan-rakan dan rakan sekerja yang sangat membantu. Ibu bapa boleh bertanya tentang penarafan rasmi sekolah, yang dibentangkan dalam perkhidmatan khas dari jabatan pendidikan. Ini termasuk bukan sahaja lekas, gimnasium dan sekolah biasa, tetapi juga sekolah untuk kanak-kanak yang mempunyai keperluan khas atau kurang upaya.

Kementerian Pendidikan memberi amaran kepada ibu bapa tiada peperiksaan bagi graduan pertama sekolah dan gimnasium tidak dibenarkan. Lebih-lebih lagi, tiada siapa yang boleh meminta ibu bapa untuk sumbangan kewangan untuk tempat di gred pertama.

Jika keadaan rumit dan ragu muncul, ibu bapa dinasihatkan untuk menghubungi suruhanjaya untuk memantau pemeliharaan hak-hak rakyat untuk menerima pendidikan am.

Mengumpul dokumen dalam bentuk kertas tidak lagi diperlukan, anda boleh menghantar dokumen untuk rakaman dalam kelas pertama dalam format elektronik. Dan dalam sebulan anda akan menerima jemputan untuk melawat sekolah. Di sana anda perlu datang dengan pakej dokumen kertas. Akan diperlukan pasport ibu bapa, sijil kelahiran anak, sijil kediaman, sijil SNIL kanak-kanak. Dari masa pengajuan ke pendaftaran akan lulus, mengikut undang-undang, tidak lebih daripada 7 hari.

Pada usia apa untuk menghantar anak ke sekolah - hanya ibu bapa yang membuat keputusan. Rata-rata, kanak-kanak prasekolah menjadi penggred pertama di antara umur 6.5 dan 8, tetapi undang-undang tidak melarang penggunaan cepat atau lambat. Walau bagaimanapun, dalam kes ini adalah perlu untuk mendapatkan kebenaran prinsipal sekolah untuk pendaftaran.

Jika sekolah tidak sesuai dengan anda, tetapi anda akan memahami perkara ini selepas kanak-kanak mula menghadirinya, tiada siapa yang menyangka untuk memindahkan kanak-kanak tersebut ke institusi pendidikan lain pada bila-bila masa, walaupun tengah tahun sekolah sedang berjalan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan