Di Rusia ia dicadangkan untuk membayar nafkah bagi bekas isteri

Di Rusia, mereka mencadangkan untuk memperkenalkan jenis bayaran nazim yang baru - untuk penyelenggaraan bekas suami atau isteri, dengan syarat bahawa dia (dia) tidak berfungsi, tetapi membawa anak bersama.

Rayuan ini telah dihantar kepada Kementerian Buruh dan Perlindungan Sosial oleh Pengerusi Jawatankuasa Induk Kebangsaan Irina Volynets.

Aktivis sosial sendiri menjelaskan bahawa bilangan perceraian semakin berkembang di Rusia. Menurut statistik, sehingga 48% pasangan yang memasuki perkahwinan rasmi, sebahagian.

Pada masa yang sama, perceraian ibu bapa secara signifikan menjejaskan minat anak-anak dan mengurangkan taraf hidup mereka, terutamanya jika ibu bapa yang tinggal kanak-kanak itu tidak berfungsi.

Dalam kes ini, tunjangan itu mesti dikenakan bukan sahaja kepada kanak-kanak, tetapi juga kepada ibu bapa yang tidak bekerja.

Jumlah alimony sepatutnya ditakrifkan sebagai 1 upah minimum (upah minimum di Rusia). Mulai 1 Januari 2019, saiznya ialah 11,280 rubel.

Penulis inisiatif itu yakin bahawa akan membantu melindungi kepentingan kanak-kanak dan menjadikan keluarga lebih baik.

Diasumsikan bahawa tunjangan itu akan dikenakan kepada pasangan yang tidak mempunyai peluang yang objektif untuk bekerja - kanak-kanak itu terlalu kecil, wanita sedang menyusu, ada beberapa bayi yang perlu disertai tadika, sekolah, anak mempunyai cacat atau penyakit kronik.

Adalah dicadangkan supaya pembayaran berterusan sehingga seorang kanak-kanak atau anak yang lebih muda berumur 18 tahun. Tetapi sebaik sahaja penerima bekerja, pembayaran akan berhenti. Walaupun kanak-kanak pada masa ini masih belum dewasa.

Bahawa bekas atau bekas telah menemui pekerjaan, mereka perlu memberitahu kedua orang tua melalui pos. Jika ini tidak dilakukan, pembayar boleh pergi ke mahkamah untuk mengembalikan wang yang diterima secara haram oleh bekas isteri atau suami.

Kementerian Buruh akan mempertimbangkan cadangan itu secepat mungkin. Para skeptis mengatakan bahawa pengenalan tunjangan itu hanya akan memburukkan keadaan - jumlah penghutang untuk tunjangan, yang hari ini tidak kecil, hanya tumbuh, yang akhirnya akan mempengaruhi kebajikan masyarakat secara keseluruhan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan