Di Rusia, akan meningkatkan manfaat kanak-kanak untuk anak sulung dan kedua

Di Rusia, ia dirancang untuk meningkatkan manfaat kanak-kanak untuk anak sulung dan kedua bagi keluarga di mana purata pendapatan per kapita adalah di bawah dua upah hidup. Ini akan dilakukan atas arahan Presiden Rusia Vladimir Putin. Ia dirancang bahawa faedah baru untuk ibu dan ayah akan mula mendapat dari 1 Januari 2020.

Hari ini, manfaat dari negeri (elaun yang dipanggil "presiden") berhak kepada keluarga yang pendapatannya tidak melebihi satu dan setengah tahap sara hidup untuk setiap ahli keluarga.

Bukan rahsia lagi bahawa kelahiran anak-anak sering bererti bagi keluarga beberapa kemerosotan dalam keadaan kewangan mereka, tahap kesejahteraan jatuh, kerana bayi memerlukan perbelanjaan besar dari anggaran keluarga.

Hari ini, untuk menyokong kesuburan, terdapat faedah bagi anak sulung dan anak kedua dalam keluarga, sementara faedah pertama mula dibayar dari belanjawan negara, dan anak kedua menerima bayaran dari modal bersalin.

Jumlah bayaran hari ini bergantung pada berapa besar tahap sara hidup setiap anak dalam setiap subjek tertentu Persekutuan. Sebagai contoh, di Belgorod ibu bapa wilayah menerima 8000 Rubles sebulan, dan di ibu bapa Chukotka dibayar 22.000 Rubles setiap bulan. Rata-rata di Rusia, bayarannya adalah kira-kira 11 ribu sebulan.

Elaun untuk anak sulung, yang dibentangkan sebelum dia mencapai satu setengah tahun, diperkenalkan di Rusia atas inisiatif Putin pada tahun 2018.

Dari 1 Januari 2020, apabila bar akan diturunkan kepada dua tahap sara diri bagi setiap ahli keluarga, menurut anggaran awal oleh pakar, kira-kira 70% keluarga Rusia akan mendapat faedah. Sudah tentu, ini memerlukan pelaburan besar dari negeri, tetapi bajet negara, menurut ketua negara, sudah siap untuk ini.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan