Rusia merancang untuk membatalkan pengiktirafan automatik terhadap ayah anak bekas pasangan itu

Di Rusia, memikirkan pemansuhan undang-undang, yang mana secara automatik diiktiraf sebagai bapa bekas suami anak itujika pasangan itu berpecah ketika isteri hamil atau bercerai secara rasmi tidak didaftarkan. Jika ibu baru mengisytiharkan bahawa bekas suaminya tidak mempunyai apa-apa kaitan dengan kanak-kanak itu, nama bekas tidak akan dimasukkan ke dalam sijil kelahiran, walaupun 300 hari selepas perceraian sebelum kelahiran belum diluluskan.

State Duma of Russia menerima cadangan itu dan mereka akan mempertimbangkannya tidak lama lagi.

Hari ini, mengikut undang-undang semasa, kanak-kanak yang dilahirkan kepada seorang lelaki dan seorang wanita yang secara rasmi mendaftarkan perkahwinan secara automatik ditunjukkan dalam perakuan oleh pasangan wanita itu. Ini juga berlaku sekiranya pasangan memecahkan semasa kehamilan isteri, sebelum dia, tetapi tidak merasmikan pembubaran perkahwinan itu.

Selalunya keadaan urusan sekarang membawa kepada salah faham dan tindakan undang-undang: pasangan direkodkan sebagai bapa, walaupun wanita itu meyakinkan para pendaftar di pejabat pendaftaran bahawa dia telah melahirkan anak lelaki yang sama sekali berbeza. Kita perlu pergi ke mahkamah untuk tidak memasukkan masuk dan menambah nama bapa sebenar kepada dokumen itu.

Oleh itu, timbalan menteri mencadangkan untuk menghapuskan bapa automatik. Sekiranya seorang wanita mengatakan bahawa suami bukan bapa kanak-kanak itu, anda tidak perlu memasukkannya. Tetapi dalam kes ini, bapa bayi sekarang memerlukan pernyataan yang berasingan ke pejabat pendaftaran dengan permintaan untuk memasukkannya dalam dokumen kelahiran anak itu.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan