"Kotak bayi" dalam undang-undang: pemasangan "tingkap kehidupan" dirancang untuk dibenarkan secara rasmi di wilayah Rusia

Timbalan Duma negeri telah mula mempertimbangkan pindaan kepada dua undang-undang persekutuan, yang mana membenarkan kawasan negara mewujudkan "kotak bayi" - tempat di mana anda boleh meninggalkan kanak-kanak secara tanpa nama, tanpa meletakkan nyawa dalam bahaya.

Menurut rang undang-undang, "tingkap kehidupan" di setiap rantau perlu dilengkapi dengan belanjawan serantau. secara eksklusif di wilayah hospital negeri dan perbandarandapat membantu bayi baru lahir, termasuk bayi pramatang.

Fasilitas perawatan seperti itu terutama meliputi rumah sakit bersalin, pusat perinatal, rumah sakit daerah dan daerah dengan unit perawatan intensif untuk anak-anak dan jabatan terapi neonatal.

Sebenarnya, "kotak" itu di mana sesiapa sahaja boleh meninggalkan anak yang tidak diingini sudah ada di sesetengah wilayah, tetapi ia perlu tidak mempunyai asas undang-undang.

Maksud kerja "tingkap kehidupan" ialah seorang ibu yang tidak perlu bayi tanpa nama masukkannya ke penerima khas, tanpa membuat penolakan rasmi.

Setelah menutup kotak di luar, sistem pengudaraan dan kawalan suhu akan dihidupkan, dan di penerima hospital bunyi bip khas. Doktor akan mengambil kanak-kanak tersebut dan memberinya bantuan yang diperlukan.

Penentang rang undang-undang mendakwa bahawa kebenaran untuk mengendalikan "kotak bayi" akan meningkatkan bilangan penemuan, akan menjejaskan asas moral dalam masyarakat.

Penyokong mengatakan ibu yang memutuskan untuk menyingkirkan bayi itu, akan melakukannya pula, hanya "tingkap kehidupan" akan memberi bayi peluang untuk bertahan, dan sampah boleh dengan bekas sampah, di mana paling sering dan membuang bayi yang baru lahir, tidak dapat memberikan peluang seperti itu.

Rang undang-undang itu juga mencadangkan untuk menggantikan perkataan "anak" dengan perkataan "newborns". Kanak-kanak di Rusia adalah semua yang berumur di bawah 18 tahun. Undang-undang tinju bayi dengan jelas menyatakan bahawa hanya bayi yang terlibat. dari lahir hingga 4 minggu.

Musim panas lalu, Duma Negeri menolak rang undang-undang itu. Walau bagaimanapun, ahli parlimen menolak satu lagi rang undang-undang yang sepatutnya mengharamkan organisasi "tingkap kehidupan".

Hari ini di Rusia, "tingkap kehidupan" yang khusus diselenggarakan oleh para aktivis sosial. "Kotak" ini adalah di 12 wilayah. Secara keseluruhan, terdapat 20 "kotak bayi" di negara ini. Daripada jumlah ini, 18 dipasang di institusi perubatan, dan 2 dilampirkan ke gereja-gereja Ortodoks.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan