Baleen "penyembuh": saintis mendapati bahawa kucing dan anjing mengurangkan risiko alahan kanak-kanak

Pakar perubatan dan pakar biologi Sweden mendapati bahawa Kucing dan anjing domestik - ubat yang sangat baik untuk alahan kanak-kanak.

Penyelidikan saintifik telah menunjukkan bahawa hadiah terbaik untuk kanak-kanak adalah kucing atau anjing, kerana haiwan bukan sahaja menimbulkan tanggungjawab dan kebaikan pada kanak-kanak, tetapi juga tidak membenarkan pemilik kecil mengalami alergi. Ternyata lebih banyak haiwan peliharaan di rumah, semakin rendah risiko alahan pada kanak-kanak.

Pekerja Universiti Gothenburg menjadi tertarik dengan persoalan interaksi empat orang dan kanak-kanak. Mereka menganalisis data 1029 kanak-kanak berumur 7-8 tahun, serta hampir 250 kanak-kanak berusia 8-9 tahun.

Kumpulan pertama termasuk kanak-kanak yang membesar tanpa kucing dan anjing di rumah. Pada kedua - kanak-kanak membesar di rumah yang sama dengan haiwan. Secara berasingan menarik perhatian kepada keluarga, di mana haiwan itu sudah berada di tahun pertama kehidupan bayi, dan juga mengambil kira bilangan baleen-striped.

Antara kanak-kanak kumpulan pertama yang tumbuh tanpa haiwan pada amnya, kelaziman berbagai bentuk alergi ialah 48-50%.

Kanak-kanak yang membesar di rumah dengan satu haiwan peliharaan, mengalami alahan kurang kerap - dalam 35-43% kes.

Tetapi pada kanak-kanak yang membesar dengan banyak binatang peliharaan (dua atau tiga kucing, beberapa anjing, hamster, dll.), ternyata menjadi yang paling sihat - kelazatan tindak balas alahan di kalangan mereka berjumlah hanya 7-10%.

Penyelidik menjelaskan ini dengan hakikat bahawa hubungan imuniti kanak-kanak dengan antigen haiwan, yang tidak dapat dielakkan apabila hidup bersama di dalam bilik yang sama, membentuk daya tahan tubuh terhadap alergen.

Pada masa yang sama, saintis menyerlahkan kanak-kanak dari lahir hingga satu tahun. Pada tahun ini, asas imuniti dibentuk, dan oleh karenanya hadiah terbaik untuk bayi baru lahir bukanlah kereta bayi atau keriangan, tetapi haiwan peliharaan yang hidup dan berbulu. Dan lebih baik, hanya dua.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan