Lihat ibu dan dunia: Doktor Ulyanovsk melakukan operasi yang unik pada mata bayi baru lahir

Pakar pakar mata yang profesional di Ulyanovsk ini.

Mereka melakukan pembedahan retina laser. bayi baru lahir. Operasi itu berlaku di hospital kanak-kanak serantau. Sebelum ini, kanak-kanak ini terpaksa dihantar ke ibu negara, dan tidak semestinya mereka dapat membantu dengan cepat.

The crumb dilahirkan dengan retinopathy premature. Retina beliau adalah benar-benar terjejas oleh ketidakupayaan - Bayi bergegas untuk dilahirkan lebih awal daripada tarikh akhir yang ditetapkan oleh pakar obstetrik.

Satu-satunya cara untuk mencegah kebutaan yang tidak dapat dielakkan ialah pembekuan laser. Tetapi dengan anak kecil seperti itu, campur tangan semacam itu biasanya tidak dilakukan.

Para doktor memutuskan untuk mengambil peluang, dan, setelah mendapat izin dari ibu, mereka beroperasi pada bayi.

Semuanya berjalan lancar. Kanak-kanak itu berjaya kembali dengan penuh penglihatannya. Budak itu menghabiskan beberapa hari lagi di jabatan patologi neonatal di hospital kanak-kanak serantau, kini dia pulang ke rumah. Beberapa tahun lagi kanak-kanak itu akan ditonton dengan teliti oleh pakar oftalmologi di klinik kanak-kanak.

Pengalaman pertama memberi doktor Ulyanovsk harapan yang kini boleh mencegah kebutaan pada bayi pramatang - Operasi yang serupa dirancang untuk dijalankan sebagaimana diperlukan secara berterusan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan