Pegawai Ukraine memutuskan untuk mengharamkan perkataan "orang tua"

Dari buku teks anak sekolah Ukraine dari tahun sekolah yang baru akan hilang perkataan "ibu bapa"kerana pegawai-pegawai Kementerian Pendidikan Ukraine menganggap ia diskriminasi.

Pemeriksaan bahan pelajaran seterusnya membuat pakar berfikir bahawa lebih logik untuk menggantikan perkataan ini dengan yang lain, misalnya, "saudara". Larangan itu dijelaskan oleh hakikat bahawa tidak setiap pelajar mempunyai ibu bapa dalam pengertian langsung kata itu.

Antara lain, pencipta buku teks kini dilarang termasuk ilustrasi yang menggambarkan keluarga yang lengkap, di mana terdapat ibu, bapa, saudara lelaki dan perempuan.

Menurut statistik di Ukraine kira-kira 3 juta kanak-kanak tinggal dan dibesarkan dalam keluarga tunggal ibu bapaTerdapat juga orang-orang yang membesar dalam menjaga datuk nenek, kerana ibu bapa sedang berjuang di timur negara ini.

Kanak-kanak seperti ini berasa lebih rendah apabila mereka memenuhi perkataan "ibu bapa" dalam buku teks.

Dengan memberi tumpuan kepada standard pendidikan Barat, para pegawai Ukraine memutuskan untuk memperkenalkan beberapa inovasi lagi - untuk mewujudkan pahlawan yang kurang upaya, untuk mengecualikan orang tua yang lemah dari kisah dan cerita, berusaha mencari watak-watak baru - orang tua yang sihat dan optimis.

Hubungan antara lelaki dan perempuan dalam kesusasteraan kanak-kanak (Vasilisa yang Cantik dan Ivan Tsarevich, Alyonushka dan Putera, misalnya) diiktiraf "corak tingkah laku usang". Seperti yang dirancang untuk menulis semula dongeng kanak-kanak, dan siapa yang akan memainkan pernikahan dengan pesta untuk seluruh dunia di final, para pegawai belum melaporkannya.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan