Para saintis: ubat gigi dan syampu menghancurkan kesihatan kanak-kanak

Sekumpulan saintis di University of California (Berkeley) menjalankan kajian dan mendapati bahawa banyak syampu rambut, sabun dan pasta gigi mengandungi bahan yang menjejaskan sistem endokrin kanak-kanak. Bahan-bahan ini dipanggil EDC. Ia terbukti bahawa mereka mempunyai kesan yang besar terhadap hormon seks.

Oleh itu, kanak-kanak perempuan di bawah pengaruh zat ini mencapai kematangan seksual lebih awal daripada yang diperlukan untuk pembangunan harmoni. Dan untuk kanak-kanak lelaki, sebaliknya, pengeluaran testosteron dihalang, dan pubertas ditangguhkan.

Hasil kajian itu diterbitkan dalam penerbitan ilmiah Human Reproduction. Kajian ini membabitkan 338 kanak-kanak dari pelbagai peringkat umur - dari bayi yang baru lahir kepada remaja.

Telah didapati bahawa sejak dua dekad yang lalu, usia purata kematangan seksual telah berubah, dan kini haid tidak bermula pada umur 13-15, tetapi pada 9-10 dan bahkan 8 tahun.

Gabungan kombinasi bahan kimia dari ubat gigi, menurut saintis, meningkatkan risiko mengembangkan kanser ovari dan testis.

Phthalates, parabens dan phenols dikaitkan dengan EDC..

Ia juga telah membuktikan bahawa kehadiran sebatian ini dalam tampal atau syampu meningkatkan kemungkinan kesan teratogenik pada janin di dalam rahim, saintis telah dikaitkan dengan kes-kes EDC autisme, yang baru-baru ini menjadi lebih biasa.

Cadangan para penyelidik dihantar ke WHO, pakar-pakar Pertubuhan Kesihatan Sedunia telah menerima laporan mereka dan berhasrat mengambil langkah-langkah drastik: pengeluar ubat gigi dan shampo dijadualkan diharamkan daripada menambahkan bahan-bahan ini kepada produk mereka.

Sementara itu, tidak ada larangan, ibu bapa perlu memantau kehadiran atau ketiadaan EDC ketika memilih ubat tertentu untuk anak mereka.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan