Para saintis memberitahu mengapa permainan bersama dengan kanak-kanak diperlukan

Pakar psikologi dan pakar perubatan British menjalankan eksperimen berskala besar, termasuk anak-anak berusia satu tahun dan ibu bapa mereka. Satu kajian yang diterbitkan dalam PLoS Biology menyatakan bahawa manfaat bermain bersama kanak-kanak dan orang dewasa sebelum ini telah diremehkan.

Semua kanak-kanak dan ibu bapa ditawarkan untuk bermain mainan bersama-sama, dan pada masa yang sama rakaman grafik aktiviti elektrik otak (EEG) telah dijalankan. Kemudian mereka diminta memainkan kanak-kanak secara berasingan, tanpa orang dewasa. Hasilnya juga disokong oleh elektroencephalogram. Keseluruhannya, eksperimen melibatkan 20 anak dan ibu mereka.

Ternyata kanak-kanak itu lebih prihatin dan berminat, jika dia bermain dengan ibunya atau ayah, dia memberi lebih banyak perhatian kepada mainan, kepada beberapa butiran kecil yang khusus kepadanya, yang orang tua memperhatikannya. Kanak-kanak bermain dengan orang dewasa tumpuan yang lebih baik.

Tetapi manfaat permainan bebas, saintis juga tidak menafikan.

Apabila seorang kanak-kanak bermain bersendirian, dia ada kawalan perhatian saraf yang lebih tinggi adalah tetap, ia berinteraksi dengan lebih dekat dengan mainan, memberi mereka sifat dan watak tertentu, mengembangkan imaginasi dan fantasi.

Untuk membolehkan kanak-kanak berkembang dengan harmoni, pakar menasihati untuk menggabungkan kedua-dua jenis permainan.

Perlu diperhatikan bahawa penyelidik memperhatikan fakta bahawa aktiviti otak ibu secara langsung mempengaruhi perhatian bayi semasa permainan.

Sekiranya ibu itu sendiri bermain dengan anak dengan semangat, maka dia lebih cepat "disesuaikan" untuk proses pembelajaran, kanak-kanak itu mempunyai ingatan dan perhatian yang lebih baik, bayi-bayi tersebut mula membina hubungan sebab akibat yang betul sebelum ini.

Bagi otak ibu, proses ini juga berguna - kilauan aktiviti elektrik dalam julat tertentu yang ditandakan pada EEG menyumbang kepada peningkatan memori dan pemikiran logik pada orang dewasa.

Ketua pasukan, Sam Wass dari University of East London, menyatakan bahawa hasil kajian itu berguna kepada ibu. Perkara utama ialah mereka harus ingat: apabila kanak-kanak tertarik dengan mainan, anda tidak perlu campur tangan dan memberi nasihat atau membantu untuk bermain.

Sekiranya bayi itu bosan, tidak dapat menumpukan perhatian, maka anda tidak boleh menawarkannya mainan untuk bermain bebas. Pada saat-saat semacam itu lebih baik bermain bersamajadi bayi boleh menyesuaikan diri dengan proses belajar yang baru dengan lebih cepat.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan