Para saintis memberitahu mengapa wanita hamil dalam tempoh lewat tidak dapat tidur lama

Penyelidik dari University of Michigan dapat membenarkan bahaya tidur lama untuk wanita hamil lewat. Mereka mendapati bahawa tidur berterusan selama lebih dari 9 jam boleh membahayakan ibu dan janin, dan juga meningkatkan kemungkinan komplikasi semasa melahirkan anak.

Mengambil bahagian dalam eksperimen ini adalah 153 wanita yang mempunyai kelahiran pramatang pada 28 minggu dan sedikit kemudian, serta 480 wanita pada minggu kehamilan akhir.

Para saintis telah mencadangkan bahawa tradisional untuk banyak ibu hamil dalam jangka masa yang lewat insomnia - sejenis mekanisme perlindungan - jika ibu hamil bangun beberapa kali pada waktu malam, ini bermakna bahawa untuk beberapa sebab ia perlu.

Eksperimen telah menunjukkan bahawa bangun di tengah malam adalah penting untuk meningkatkan tahap tekanan darah, kerana dalam tidur yang mendalam tekanan menurun. Oleh itu, setiap kebangkitan wanita hamil adalah episod pengaktifan sistem saraf autonominya. Tetapi terlalu awakenings juga buruk.

Terlalu tidur yang tidak terganggu, serta tidur yang terlalu gelisah, sama-sama meningkatkan kemungkinan buruh pramatang, buruh yang berpanjangan, hipoksia intrauterin.

Oleh itu secara besar-besaran berjuang dengan insomnia pada trimester kehamilan ketigaMenurut penyelidik, ia tidak masuk akal. Jika seorang wanita bangun 2-3 kali malam, ini adalah tindak balas pertahanan biasa yang tidak memerlukan rawatan.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan