Para saintis bercakap tentang bulan terbaik dan paling teruk untuk mengandung bayi

Para saintis Amerika dari Universiti Indiana dapat mengira yang mana bulan harus dipertimbangkan yang terbaik, dan yang - yang paling buruk untuk mengandung bayi.

Pengiraan ini berdasarkan data dari satu kajian yang menganalisis data mengenai 270,000 bayi baru lahir di Amerika Syarikat sejak lima tahun yang lalu.

Bulan terbaik untuk hamil pewaris atau waris, diiktiraf Disember. Tetapi bulan paling tidak disenangi dan kurang baik untuk konsep, saintis memanggil june.

Menurut para penyelidik, kanak-kanak yang mengandung pada akhir tahun ini, pada bulan Disember, mempunyai kesihatan yang lebih baik dan kebolehan adaptif dan kompensasi yang tinggi badan. Kesihatan terkecil di kalangan bayi yang diperiksa menunjukkan serbuk yang dikandung pada bulan Jun.

Kesimpulan tersebut tidak berasas: jangka masa kehamilan memainkan peranan yang besar dalam mempengaruhi kesihatan kanak-kanak. "Khatulistiwa" kehamilan pada wanita yang mengandung pada bulan Disember adalah dalam musim panas, ketika seorang wanita tidak mengalami kekurangan vitamin D akibat banyaknya hari cerah. Kepekatan yang mencukupi vitamin ini sebahagiannya mengurangkan risiko beberapa penyakit kongenital janin.

Wanita yang mengandung pada musim panas hampir dengan serta-merta mula mengambil banyak buah-buahan dan sayur-sayuran bermusim, seperti pakar menasihati, dan bersama mereka secara beransur-ansur racun badan dengan racun perosak, nitrat, nitrityang menjejaskan kesihatan kanak-kanak. Malangnya, realiti hari ini sedemikian rupa sehingga hampir mustahil untuk mencari buah-buahan dan sayur-sayuran "bersih" di negara maju dan berkembang.

Diperkirakan pada bulan Jun, menurut ahli pediatrik Amerika, mempunyai imuniti yang lebih lemah, mereka sering menjadi sakit, kira-kira 35% kanak-kanak yang mengandung pada musim panas pertama, menurut penyelidik, mempunyai penyakit kongenital. Statistik yang disahkan oleh rekod perubatan kanak-kanak yang mengambil bahagian dalam kajian ini.

Hasil kajian kini sedang disiapkan untuk penerbitan ilmiah rasmi di salah satu penerbitan medis di Amerika Serikat, Suruhanjaya Akademi Pediatrik Amerika Syarikat telah membacanya, dan karya yang dilakukan oleh pakar Indiana University diakui baik dan persuasif untuk menjadi watak penasihat rasmi.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan