Para saintis memberitahu sama ada terdapat kaitan antara vaksinasi kanak-kanak dan autisme

Para saintis Denmark memutuskan untuk mencari soalan yang telah bimbang ramai ibu bapa selama beberapa dekad - Adakah terdapat kaitan antara vaksin dan autisme?. Ini adalah argumen bahawa lawan vaksin sering dibawa, dan banyak ibu, takut perkembangan gangguan spektrum autistik pada anak, menolak vaksinasi untuk bayi.

Data mengenai 500,000 kanak-kanak dipilih untuk kajian ini. Rekod perubatan mereka telah dikaji dengan teliti oleh kakitangan di Institut Serum Negeri di Copenhagen. Analisis menunjukkan bahawa Tiada kaitan antara autisme pada kanak-kanak dan keengganan atau penyerahan vaksin.. Hasil penyelidikan secara rasmi diterbitkan dalam Annals of Internal Medicine.

Anggapan bahawa vaksinasi boleh menjejaskan kemungkinan spektrum autisme pada kanak-kanak dilahirkan pada tahun 1998. Penulis hipotesis ini adalah seorang Inggeris lama Andrew Wakefield, yang menerbitkan karya beliau. Kerja-kerja ini menyediakan pautan kepada beberapa kes pendaftaran autisme pada bayi yang mendapat suntikan campak, rubella dan gumpalan berjangkit.

Kerja ini dikritik segera oleh masyarakat saintifik kerana semua kanak-kanak Andrew menggambarkan gejala autisme muncul sebelum vaksin diberikan. Oleh itu, vaksin tidak boleh dianggap penyebab penyakit itu.

Majlis Perubatan Diraja Great Britain secara darurat kemudian meminta data mengenai semua kes yang dijelaskan dan mendedahkan banyak ketidaktepatan, contohnya, Beberapa kanak-kanak dengan autisme tidak pernah divaksinasi, sementara pengarang kajian menyatakan bahawa mereka diberi vaksin. Sebagai tindak balas terhadap tuduhan berbohong, Andrew Wakefield menjelaskan bahawa dia hanya mendesak agar tidak membuat beberapa vaksin sekaligus, tetapi menggunakan vaksin secara berasingan.

Begitulah mungkin, mitos bahawa vaksinasi boleh menyebabkan autisme pergi kepada rakyat dan cepat direplikasi oleh penyokong lobi anti-vaksinasi.

Dari jumlah kad perubatan yang diperiksa, penyelidik Denmark mendapati sebanyak 6.5 ribu kanak-kanak autistik. Di antara mereka, perkadaran kanak-kanak yang divaksin dan tidak divaksin hampir sama. Ini menunjukkan bahawa tiada kaitan antara vaksinasi dan gangguan spektrum autisme.

Sebelum ini, para saintis Denmark telah menjalankan kajian serupa, dan hasilnya diterbitkan seawal tahun 2002.

Sekarang bahawa Eropah benar-benar diliputi oleh wabak campak, sudah tiba masanya untuk membicarakan masalah itu lagi, pakar memutuskan, dan mereka mengambil data terkini dari peperiksaan perubatan kanak-kanak.

Para penyelidik bimbang tentang hakikat itu menyebarkan kajian palsu 20 tahun yang lalu adalah lebih sukar daripada yang anda bayangkan. Oleh itu, saintis menasihatkan pakar kanak-kanak untuk melakukan kerja ini - walaupun kesibukan dan beban kerja mereka, adalah perlu untuk mencari masa untuk setiap ibu dan bapa memberitahu di mana maklumat tentang hubungan antara autisme dan suntikan sebenarnya berasal. Ini, menurut penyelidik, harus membantu mengurangkan jumlah anti-vaksin.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan