Para saintis menceritakan bagaimana anak-anak, yang dibelai, berbeza dari rakan sebaya mereka

Para saintis Amerika memutuskan untuk kembali ke topik itu, yang hingga kini dianggap retorik: memeluk atau tidak memeluk kanak-kanak. Para penyelidik mengkaji status kesihatan dua kumpulan kanak-kanak: ada yang dilahirkan di peringkat awal, sementara yang lain tidak.

Pakar dari Akademi Pediatrik Kebangsaan Amerika menyimpulkan bahawa di kalangan kanak-kanak yang ketat terbungkus, kekerapan displasia lebih tinggi. Dan tidak selalu patologi menjadi jelas pada zaman kanak-kanak awal. Kadang-kadang masalah dengan sendi kaki membuat diri mereka diketahui kemudian, apabila seorang anak tumbuh, mula bermain sukan.

Kanak-kanak yang tidak terbungkus sama sekali, menurut ahli pediatrik Amerika, lebih fizikal dikembangkan, mereka lebih fleksibel.

Pakar-pakar juga menegaskan bahawa kanak-kanak yang tidak dilahirkan sama sekali adalah emosi yang lebih matang, kerana pada bulan pertama kehidupan mereka mempunyai peluang untuk meneroka dunia melalui sensasi sentuhan.

Hari ini, WHO tidak mempunyai konsensus mengenai pembongkaran. Pakar Pediatrik tidak akan memberikan apa-apa nasihat sama ada, kerana kerosakan dari swaddling belum terbukti, tetapi manfaat ketiadaannya belum lagi jelas.

Oleh itu, persoalan mengangkut atau tidak, ibu bapa mempunyai hak dan mesti memutuskan sendiri. Penyokong mengaku bahawa dalam lampin, anak-anak tidur dengan lebih baik, tidak boleh mencederakan diri sendiri, melambai tangan mereka tanpa kendali. Lampin meniru bagi bayi keadaan sempit rahim ibu, yang biasa dan difahami kepadanya.

Mungkin kajian pakar kanak-kanak Amerika akan menjadi yang pertama dalam satu siri kajian saintifik tentang faedah-faedah dan kemudaratan pembiakan. Sebagai sebahagian daripada kajian, rekod perubatan sebanyak 3,000 bayi telah dikaji. Kajian ini telah diterbitkan dalam media saintifik profesional dan kini menunggu respon daripada pakar lain dalam kesihatan dan kesejahteraan kanak-kanak.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan