Para saintis mendesak ibu bapa supaya tidak meninggalkan kanak-kanak sahaja dengan ubat gigi

Para saintis Amerika telah merayu kepada ibu bapa di seluruh dunia dengan permintaan untuk tidak meninggalkan kanak-kanak dengan ubat gigi satu sama satu. Fakta adalah bahawa bayi biasanya memerah terlalu banyak ke berus. Dan ia boleh menjadi sangat berbahaya bagi kehidupan dan kesihatan kanak-kanak.

Kajian ini dijalankan oleh pakar-pakar Pusat Penyakit dan Pencegahan Penyakit Amerika Syarikat. Sebagai sebahagian daripada eksperimen, lima ribu ibu bapa yang membesarkan kanak-kanak berumur tiga hingga lima belas ditemubual. Mereka diminta untuk memerhatikan dengan teliti berapa banyak pes yang digunakan semasa membasuh anak mereka, menjelaskan apa yang perlu dilakukan.

Ternyata dalam 97% kes kanak-kanak melebihi jumlah yang dibenarkan.

Ini memberi saintis alasan untuk membantah itu kebanyakan kanak-kanak membentuk lebihan kronik fluoride berterusan di dalam badan. Kanak-kanak lebih mudah terdedah kepada penyakit-penyakit yang dimakan oleh sebahagian daripada pes yang disentuh ke dalam berus, dan inilah yang kebanyakan bayi lakukan.

Fluorin, semestinya diperlukan, ia melindungi gigi dari karies, tetapi kelebihannya membawa kepada kesan yang bertentangan - semasa pembentukan enamel gigi molar, kelebihan fluorin (hyperfluorosis) menyebabkan enamel menjadi tidak sekata, tidak seragam, dan gigi sendiri menjadi kelabu.

Para saintis mengatakan bahawa jumlah fluorida yang selamat untuk kanak-kanak tidak begitu sukar untuk dinilai. Kanak-kanak sehingga umur tiga tahun perlu memerah kuantiti pasta pada berus yang setanding dengan saiz bijirin beras. Kanak-kanak berusia 3 hingga 6 tahun memerlukan jumlah ubat gigi bersaiz kacang. Ia adalah norma yang harus dikawal oleh ibu bapa pada waktu pagi dan malam, tidak meninggalkan anak itu sendiri di bilik mandi sambil menyikat gigi..

Malangnya, lebih kerap mungkin untuk memenuhi tingkah laku orang lain - kanak-kanak itu dihantar "untuk menyikat giginya dan tidur" secara bebas dari usia dini.

Para penyelidik juga mencadangkan untuk memulakan gigi kanak-kanak dengan segera selepas yang terakhir telah meletus, dan "rakan" bayi yang pertama tidak boleh berus, tetapi kain lembap yang bersih. Bayi anda harus mendapatkan berus sendiri dengan tampal pada usia dua tahun, tidak lebih awal.

Terdahulu dilaporkan bahawa bahan-bahan yang mengubah tahap hormon kanak-kanak, mempercepatkan baligh pada kanak-kanak perempuan dan melambatkannya pada kanak-kanak lelaki didapati di pasta gigi. Dan inilah hujah lain yang memihak kepada penggunaan ubat gigi yang munasabah dan sederhana pada zaman kanak-kanak.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan