Para saintis: Wap dari rokok elektronik berbahaya untuk kanak-kanak

Para saintis Amerika menjalankan satu siri eksperimen yang bertujuan mengenal pasti kesan sebenar stim dari rokok elektronik pada kesihatan kanak-kanak. Satu kajian mendapati bahawa menyedut wap tersebut meningkatkan peluang serangan asma pada kanak-kanak yang mempunyai penyakit pernafasan.

Kanak-kanak yang mengalami penyakit pernafasan dan pada masa yang sama menjadi perokok pasif dari tisu yang dipanggil 27% lebih mungkin mengalami serangan asma berbanding rakan sebaya mereka yang tidak terdedah kepada stim dari rokok elektronik.

Ketua penyelidik, Profesor Jennifer Bailey, menyatakan bahwa orang tua tidak boleh, dalam mana-mana, merokok rokok elektronik di hadapan anak-anak, dan juga penting untuk tidak membenarkan orang dewasa lain melakukan ini.

Pendapat bahawa stim dari kain lap tidak boleh menyakitkan adalah salah. Menurut Bailey, ia mengandungi komposisi kimia yang hampir sama dengan asap rokok biasa.

Sebagai sebahagian daripada kajian ini, Profesor Bailey dan rakan-rakannya mengkaji data dari satu tinjauan belia 2016. Tinjauan ini dijalankan di Florida. Ia dihadiri oleh hampir 34 ribu pelajar sekolah menengah dan 36 ribu kanak-kanak yang mendaftar di kelas menengah. Purata umur responden ialah 11-17 tahun.

Sekitar 12,000 kanak-kanak mengakui bahawa mereka kadang-kadang mengalami serangan asma. Hampir 33% daripada mereka menyatakan bahawa mereka secara teratur menyedut wap dari rokok elektronik, yang digunakan oleh ibu bapa atau saudara dewasa lain.

Di Rusia, isu mengharamkan kain lap dan menyamakan mereka dengan merokok biasa dengan semua larangan dan sekatan yang telah dibincangkan telah lama dibincangkan. Pakar-pakar narkologi telah berulang kali menyeru pengabaian rokok elektronik, memetik fakta bahawa mereka tidak membenarkan untuk menyingkirkan ketagihan yang berbahaya, tidak menyumbang untuk berhenti merokok.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan