Para saintis telah menemui hubungan pengiklanan televisyen dengan onkologi pediatrik dan obesiti

Pakar pakar di Pusat Perubatan Dartmouth-Hitchcock (AS) mendedahkan kesan pengiklanan televisyen yang tidak dijangka. Mereka berkata bahawa iklan di TV dengan ketara meningkatkan kemungkinan obesiti dan kanser kanak-kanak pada kanak-kanak dan remaja.

Pasukan penyelidikan diketuai oleh Jennifer Emond, seorang profesor sains bioperubatan. Biomedik telah mendapati bahawa syarikat-syarikat yang menghasilkan produk berbahaya, termasuk bijirin sarapan pagi, makanan segera, gula-gula bermutu yang diragui dengan banyak karsinogen dan pewarna, gula dan toksik akumulasi tindakan, membuat iklan di TV dengan jangkaan yang tepat pada penonton muda.

Pengiklanan dibuat supaya ia menyebabkan keinginan yang tidak dapat dielakkan untuk dicuba apa yang ditunjukkan di dalamnya. Kanak-kanak mula menuntut, memujuk ibu bapa, dan akibatnya menerima apa yang mereka minta.

Apa yang berlaku seterusnya tidak memerlukan apa-apa analisis khas - tabiat makan yang tidak normal, obesiti berkembang, penyakit onkologi kanak-kanak berkembang kerana pengumpulan bahan karsinogenik.

Sepanjang 10 tahun yang lalu, peratusan iklan tersebut di televisyen telah meningkat sebanyak 37%, menurut statistik perubatan WHO, pertumbuhan bilangan kanak-kanak gemuk adalah lebih kurang 24%, serta dalam kes-kes onkologi kanak-kanak ditambah 32% dalam tempoh masa yang sama .

Pengiklanan produk berbahaya untuk kanak-kanak, menurut pakar, dibuat dengan mengambil kira mekanisme terbaik psikologi kanak-kanak, untuk orang dewasa, ia hampir tidak berfungsi, tetapi untuk kanak-kanak itu sangat meyakinkan.

Sebagai sebahagian daripada kajian, mereka menilai video yang ditunjukkan bukan sahaja di saluran TV Amerika, tetapi juga mengiklankan produk yang sama dari Britain, Russia, Italy, Spain, dan Denmark.

Sebelum ini, para saintis dari Pusat Kanser London McMillan datang pada kesimpulan yang sama.

Satu-satunya penyelesaian yang munasabah, menurut penyelidik, boleh dalam pengharaman jumlah pengiklanan produk dan ramuan kanak-kanak yang mengandungi bahan berbahaya. Tetapi setakat ini tidak ada pengharaman semacam itu, segala-galanya ada di tangan ibu bapa sendiri - tidak menyerah kepada entreaties untuk membeli sarapan pagi siap sedia atau bar coklat yang mereka mampu.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan