Filem pada hujung minggu: saintis mengatakan wira-wira lebih berbahaya untuk kanak-kanak daripada penjahat

Bagi semua ibu bapa yang menonton filem-filem menarik dengan anak-anak mereka pada hujung minggu, saintis dari Pennsylvania Medical College telah menerbitkan hasil yang menarik dari penyelidikan mereka sendiri. Jadi, ketua pasukan penyelidikan, Robert Olimpia, berkata demikian wira-wira filem membahayakan jiwa kanak-kanak lebih daripada pengawas gambar-gambar ini.

Robert menyokong kenyataannya dengan statistik bahawa pasukan penyelidikan yang dibuat dengan teliti melihat dan menganalisis gambar-gambar dunia yang paling popular untuk tontonan keluarga.

Robert Olympia, Kolej Perubatan Pennsylvania

Oleh itu, menurut hasil kajian, wira positif lukisan itu melakukan tindak kekerasan dan menunjukkan pencerobohan purata 22.7 kali per jam, dan penjahat tidak melakukan lebih dari 17 tindakan pada masa yang sama. Oleh itu, wira-wira adalah lebih kejamdaripada mereka yang mereka lawan.

Secara keseluruhan, 10 filem terlaris yang dikeluarkan dalam tempoh dari 2015 hingga akhir tahun 2016 telah dikaji semula dan dianalisis. Secara umum, semua superhero lukisan yang dikaji berjuang 1021 kali, melakukan 168 pembunuhan. Penjahat ternyata menjadi orang yang lebih tenang dan cukup - mereka berjuang hanya 599 kali dan membunuh 93 aksara.

Yang paling berbahaya, menurut para penyelidik perubatan Pennsylvanian, adalah lukisan MARVEL, terutamanya pahlawan seperti Hulk, Deadpool, Kapten Amerika, Thor, semua X-Men berkuatkuasa penuh, serta Sandman, Iron Man dan Ant-Man. Mereka menjadi juara sebenar dalam jumlah pergaduhan, mangsa dan sejauh mana kemusnahan yang telah mereka kerjakan.

Adakah ini bermakna bahawa adalah berfaedah untuk melindungi kanak-kanak daripada melihat sagita heroik?

Tidak semestinya, hanya ibu bapa selepas menonton filem bersama, kata saintis Pastikan untuk membincangkan apa yang anda lihat dengan kanak-kanak untuk meminimumkan kesan negatif terhadap tingkah laku agresif watak kegemaran anda pada jiwa kanak-kanak..

Jiwa kanak-kanak direka supaya keinginan untuk meniru wira yang kuat dan berani merangkumi seluruh kanak-kanak.

Tanpa pembetulan persepsi oleh orang dewasa, kanak-kanak itu boleh menerima model agresif tingkah laku pahlawan sebagai normal, semulajadi dan dibenarkan. Terutamanya tiruan buta wira filem adalah berbahaya untuk kanak-kanak di usia dari 6 hingga 10 tahun.

Pakar-pakar Pennsylvania juga memberikan maklumat mengenai peningkatan tahap kebimbangan pada kanak-kanak zaman ini semasa dan selepas melihat gambar-gambar tersebut. Eksploitasi Thor atau Iron Man menyebabkan kelipan aktiviti elektrik otak, penetapan dilakukan dalam mod langsung semasa tontonan menggunakan elektroencephalogram.

Kebanyakan "puncak" di EEG bertepatan dengan adegan di mana watak-watak positif tanpa kejahatan merosakkan pada yang negatif. Selepas filem itu, aktiviti otak kekal tinggi selama satu setengah jam.

Dalam perbincangan mengenai filem, ibu bapa mesti menekankan bangsawan dan niat baik wira-wira, tetapi dalam bentuk yang ringan untuk mengutuk kuasa mereka dan kaedah agresif untuk mencapai matlamat. Hanya kemudian anak itu boleh belajar. membezakan antara yang baik dan buruk, mengenal pasti satu dari yang lain.

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan