Dalam jejak ibu saya: saintis mengatakan bahawa anak perempuan mewarisi dari ibu skrip hubungan dengan lelaki

Para saintis Amerika menjalankan kajian yang jelas menunjukkan bahawa "epal tidak jauh dari pokok epal." Para penyelidik telah membentuk corak antara senario hubungan dengan ibu lelaki dan hubungan dengan jantina bertentangan dengan anak perempuan mereka yang dewasa.

Mereka membuktikannya anak perempuan tidak hanya mewarisi hubungan ibu dengan pasangan, tetapi juga bilangan rakan kongsi.

Kajian itu mengkaji sejarah peribadi hampir tujuh ribu wanita di Ohio sejak 40 tahun yang lalu. Asas itu dibentuk oleh kaji selidik sosiologi, yang telah dijalankan dari 1979 hingga sekarang. Jika dalam tahun 70-an dan 80-an wanita muda ditemubual mengenai jenis hubungan mereka dengan lelaki, kini mereka mewawancarai anak perempuan wanita-wanita ini dan membandingkan data yang diperolehi. Soal selidik itu termasuk soalan mengenai perkahwinan, perceraian, hubungan di luar ikatan perkahwinan.

Ternyata perempuan yang kebarangkalian hingga 95% mewarisi senario ibu dalam hubungan pribadi. Untuk cuba menjelaskan penemuan ini, saintis terpaksa mengemukakan beberapa teori.

Pertama sekali, mereka semua disyaki ketidakstabilan ekonomi, tetapi ahli sosiologi yang menjadi sebahagian daripada kumpulan penyelidikan menolak teori tersebut kerana insolvensinya.

Para psikolog telah mengandaikan bahawa anak-anak perempuan melihat dengan teliti tingkah laku ibu, memerhatikan bagaimana kehidupan mereka dibina, dan secara tidak sedar menyalin ibu skrip.

Tetapi teori ini telah menyebabkan kebingungan di kalangan ahli biologi, yang menyedari bahawa gadis dewasa menyalin dan apa yang mereka tidak dapat melihat - jenis dan sifat hubungan dengan ibu sebelum kelahiran anak itu.

Genetik telah mencadangkan bahawa jenis hubungan perkahwinan disebarkan dengan maklumat genetik pada masa konsepsi bayi. Dan jika budak lelaki biasanya tidak mengulangi senario ayah, perempuan mewarisi tingkah laku perkahwinan ibu sepenuhnya "warisan."

Kehamilan

Pembangunan

Kesihatan